Noi solutii impotriva fricii de stomatolog

Fobia de dentist este una dintre cele mai frecvente fobii. Desi vizita la dentist nu mai este la fel de dureroasa si traumatizanta ca in trecut, totusi multe persoane evita sa mearga la dentist. Pentru acesti pacienti, neurologii americani au dezvoltat o tehnologie care, sustin specialistii, poate calma pacientii anxiosi.
Fobia de dentist este una dintre cele mai frecvente fobii. Desi vizita la dentist nu mai este la fel de dureroasa si traumatizanta ca in trecut, totusi multe persoane evita sa mearga la dentist. Pentru acesti pacienti, neurologii americani au dezvoltat o tehnologie care, sustin specialistii, poate calma pacientii anxiosi.

Sistemul, format dintr-un generator si un set de casti care transmite creierului sunete de relaxare, cuprinde stimulare craniana cu microcurenti electrici (CES). Dupa aproximativ 5 minute, undele sonore calmeaza, inducand o stare profunda de relaxare, scrie DailyMail. In timpul consultului, pacientii sunt rugati sa poarte ochelari cu lentile negre si le sunt administrate tablete care contin GABA (acidul gama-aminobutiric), care ajuta la inducerea starii de relaxare.

Studiile clinice au aratat ca CES este eficienta in tratarea unor tulburari provocate de stres precum: insomnie, anxietate cronica si stresul post-traumatic.
Aceasta procedura incurajeaza eliberarea de serotonina si dopamina in creier, substante asociate cu stari de buna dispozitie si relaxare. Pe durata unui studiu efectuat de dentistii americani si publicat in revista Academiea de Stomatologie Generala, s-a observat ca pacientilor carora li s-a aplicat CES in timpul tratamentului au inregistrat o reducere a simptomelor de anxietate cu 50% sau mai mult.

"Pacientii intra in faza alfa de somn (stare de relaxare profunda si somnolenta) fara medicamente sau efecte secundare. Pacientii sunt treji si pot raspunde la vocea mea, insa nu simt anxietate sau tensiune," explica dr. Mervyn Druian, primul dentist din Marea Britanie care a folosit aceasta tehnologie.


Care sunt cauzele anxietatii stomatologice?


Frica de stomatolog poate aparea din diferite motive, precum:

Durerea. Frica de durere este cel mai des intalnita la adultii cu varste de peste 24 de ani. Acesta frica poate fi rezultatul unor experiente neplacute din trecut, inainte ca cele mai multe proceduri stomatologice nedureroase sa apara.

Sentiment de neajutorare sau lipsa controlului.
Multi oameni dezvolta fobii pentru anumite situatii (precum deplasarea cu avionul) in care simt ca nu detin niciun control. Cand se afla pe scaunul stomatologic, medicul le cere sa stea nemiscati. Din acest motiv, acestia simt ca nu pot controla procedura, nu stiu ce se intampla si nici daca va aparea durerea. Deseori acestia se simt neajutorati, lucru ce poate duce la dezvoltarea anxietatii.

Stare de jena, stanjeneala.
Gura este o parte foarte intima a corpului. Unele persoane se simt prea rusinate sau stanjenite pentru a lasa un strain sa priveasca in interiorul gurii. De obicei, aceasta problema apare la persoanele care sunt foarte preocupate de aspectul lor fizic. De asemenea, tratamentele stomatologice necesita o apropiere fizica si acest lucru poate produce anxietate si disconfort.

Experiente neplacute din trecut. Oricine a experimentat durere sau disconfort in timpul unor proceduri stomatologice, poate deveni anxios si se poate teme de urmatoarea programare.


Cum poate fi prevenita fobia de dentist?


Majoritatea cazurilor de fobie de stomatolog iau nastere in copilarie. Primele intalniri cu medicul stomatolog pot avea un impact major asupra dezvoltarii psihologice a copilului.

"De multe ori, astfel de intalniri pot crea adevarate seiseme in dinamica psihica a copilului, mai ales in situatiile de complicatiile de natura medicala (extrageri dureroase, interventii oro-maxilo faciale, inflamatii care necesita tratament indelungat, cresteri defectuoase ale dintilor ce necesita aparate dentare etc). Teama de medic poate sa ia nastere in urma vizitelor la stomatolog si totodata, mai tarziu, accesele de panica sau de anxietate generalizata pot surveni in urma unor astfel de experiente parcurse in copilarie," explica psihoterapeutul Stefania D.Nita.

Din acest motiv, parintii trebuie sa-si pregateasca copiii pentru prima vizita la stomatog, pentru a evita experientele neplacute, "vorbind deschis cu acestia si impartasindu-le din propria experienta cu stomatologul. Punand in cuvinte ceea ce simt ei insisi fata de vizitele la medicul stomatolog, povestindu-le de etapele prin care si ei copii fiind au trecut prin temerea primei intalniri cu dentistul, impartasindu-le inclusiv despre experientele parcurse de a nu avea dintisori in perioada de schimbare a dintilor. Discutiile deschise despre ceea ce simt creeaza confortul psihic pentru copil de a merge inainte si de a depasi cu bine aceasta etapa sensibila din punctul de vedere al formarii unei imagini de sine sanatoase," spune psihoterapeutul.

 

 

Credit foto: DailyMail

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maria Botis pe 18 Mar 2011, 17:19
    mi-a trecut frica de dentist

    Mie mi-era ingrozitor de frica de dentist. Tremuram toata pe scaunul de dentist de teama. E groaznic sentimentul. M-au chinuit multi dentisti pana la 20 de ani dar am ajuns la o dentista tanara super de treaba care m-a inteles si m-a ajutat sa trec peste toata frica. Acum mi-e mult mai bine pe scaunul ala si nici nu doare. Are cabinetul langa spitalul floreasca, gasiti pe siteul ei www.1dentist.ro

    0
    1

  • Giulia Dragomir pe 1 Iul 2010, 20:30
    fara frica la dentist pentru copilul meu

    Una din cele mai mari probleme pentru familia noastra in ultimile luni a fost faptul ca nu puteam sa gasim o solutie pentru Andrei, baietelul nostru de 5 ani, care avea 3 cariute (care s-au dovedit a fi carii in toata regula) si de care niciun dentist nu se putea atinge. dupa cautari indelungi, l-am gasit pe doctorl Amiel, care la DentalMed i-a lucrat sub inhalosedare - a fost ceva miraculos, in 2 sedinte i-a terminat tot tratamentul. urmeaza sa mergem la control peste 3 luni - sper sa fie totul bine. recomand din tot sufletul acest tratament

    0
    0

  • Carmen Petru pe 16 Iun 2010, 10:40
    frica nu-i

    Frica nu mai e ce a fost. Daca inainte am stat un an fara o plomba de frica de dentis. Acum s-a schimat. Am descoperit ca pot sa ma duc la doctorita de dinti fara sa simt nimic! Eh, nu-i ca la "spa", dar parca as fi atipit un pic in scaunul ala. Si e mai ieftin. Daca aveti frici de astea uite leacul: http://www.magic-dent.ro/

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod