Mituri despre aparatul dentar demontate de medicul ortodont

Cu toate beneficiile pe care le poate aduce tratamentul ortodontic celor care au dinţi strâmbi sau aglomerati, suprapuneri ale dinţilor, poziţie incorectă a maxilarului etc., se întâmplă uneori ca pacienţii să ezite în privinţa aparatului dentar din cauza unor mituri foarte răspândite

Doamna Doctor Mihaela Dan, specialist ortodontie şi ortopedie dento-facială, enumără câteva dintre cele mai frecvente astfel de temeri din cauza cărora pacienţii întârzie tratamentul ortodontic, fără să ştie că ele sunt nefondate din punct de vedere medical.

1. Aparatul dentar produce carii

Mulţi părinţi şi pacienţi adulţi se tem că aparatul dentar produce carii. Realitatea este că acest risc este la fel de mare la orice persoană, indiferent că poartă aparat dentar sau nu, daca igiena orală nu este efectuată riguros, iar consumul de băuturi acidulate sau alimente care produc înmulţirea bacteriilor este crescut. Ba mai mult înghesuirile dentare netratate nu permit curăţarea corectă, aşadar evitarea aparatului dentar produce mai multe carii decât prezenţa lui.
Atâta vreme cât există o bună igienă dentară, pacienţii care urmează tratamentul ortodontic pot sta liniştiţi în ceea ce priveşte apariţia cariilor. Un aspect pozitiv al purtării aparatului dentar este acela că ne obişnuim să acordăm o atenţie sporită curăţării dinţilor, obicei care persistă şi după scoaterea aparatului, ceea ce va proteja dantura vreme îndelungată”, asigură doamna doctor Mihaela Dan.

2.

După scoaterea aparatului dentar fix rămân urme pe dinţi

După îndepărtarea bracketurilor nu rămân niciun fel de urme pe dinţi: nu există nicio modificare de culoare a dintelui pe zona pe care au fost lipite braketurile şi nici urme de adeziv. “În cazuri extrem de rare, în care igiena dentară a fost foarte deficitară, pot apărea pe locurile pe care a rămas vreme îndelungată placa bacteriană pete albicioase sau gălbui-maronii”, explică specialistul ortodont.

3. Orice dentist îmi poate îndrepta dinţii

Tratamentul ortodontic poate avea efecte secundare nedorite, uneori extrem de serioase, dacă tratamentul este aplicat de un medic fără pregătire în specialitatea ortodonţie şi fără experienţa necesară pentru a alege tratamentul corect şi a-l adapta la fiecare control în funcţie de reacţia fiecărui pacient. "Niciun soft nu poate înlocui simţul clinic şi cunoştinţele acumulate de-a lungul anilor de experienţă ai medicului specialist ortodont. Acesta este motivul pentru care medicii stomatologi responsabili trimit pacientul la specialist, nedepasindu-şi limitele, iar pacienţii informaţi îşi aleg cu grijă ortodontul”, spune specialistul ortodont.

4.

Simt că mi se mişcă dinţii: dacă îmi vor cădea?

Pe parcursul tratamentului ortodontic, dinţii sunt deplasaţi prin os: pe partea către care ei se deplasează osul se resoarbe (topeşte), iar în locul din care au venit încă nu s-a depus os, deoarece formarea acestuia necesită timp. Acesta este motivul pentru care simţim că dinţii se mişcă atunci când îi atingem. În timp ei se vor fixa în os în nouă poziţie, aşa că nu este niciun motiv de îngrijorare că ei ar putea cădea.

5. Purtarea aparatului dentar este dureroasă

Montarea aparatului dentar în cabinet nu este dureroasă, însă acasă, în primele câteva zile, apare un disconfort până la durere, care poate fi înlăturat prin administrarea de antialgice. “Până ce pacientul se obişnuieşte cu prezenţa bracketurilor, se poate aplica la nivelul lor o ceară moale, care să protejeze buzele şi obrajii. La fiecare activare lunară va apărea apoi timp de 1-2 zile doar o senzaţie de tensiune, nu durere”, explică doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

6. Tratamentul ortodontic durează mult

În ciuda convingerii generale că aparatul dentar se poartă cel puţin 2 ani, un medic cu experienţă va şti să conducă tratamentul astfel încât, chiar şi la adult sau în cazurile dificile, acesta să fie rezolvat în 6-18 luni şi doar un procent mic din cazuri să depăşească 1 an şi jumătate.

7.

Aparatul dentar este doar pentru copii

Potrivit Asociaţiei Americane de Ortodonţie, unul din cinci pacienţi purtători de aparat dentar este adult. “În afară de beneficiile din punct de vedere estetic, aparatul dentar în cazul adulţilor are rolul de a corecta probleme legate de muşcătura incorectă care afectează articulaţiile maxilare, de a repoziţiona dinţii migraţi din cauza pierderii dinţilor sau a problemelor parodontale, de a pregăti spaţiul pentru plasarea implanturilor etc. Procesul biologic implicat în mişcarea dinţilor este acelaşi la orice vârstă, astfel încât nu este niciodată prea târziu pentru tratamentul otodontic, deşi acesta poate dura mai mult timp pentru un adult decât pentru un copil sau adolescent. Un medic cu experienţă va şti să coordoneze tratamentul astfel încât rezultatele dorite să fie obţinute într-un timp optim”, asigură specialistul ortodont.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie şi ortopedie dento-facială, a absolvit în urmă cu 18 ani Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Facultatea de Stomatologie, completându-şi studiile cu o perioadă de 3 ani de specializare în ortodonţie şi ortopedie dento-facială.

Pe parcursul celor 14 ani de experienţă, Dr. Mihaela Dan a reuşit să aducă zâmbetul pe buzele a mii de pacienţi, practicandu-şi profesia cu pasiune şi dedicare. Dorinţa de continuă dezvoltare personală a determinat participarea constantă la cursuri de specializare în ţară şi în străinătate, precum şi înfiinţarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod