Mirosul neplacut al gurii - cauze si metode de prevenire si combatere

Mirosul neplacut al gurii (halena) este o problema des intalnita, disconfortand atat subiectul, cat si pe cei care vin in contact cu acesta. Acesta poate genera o atitudine de evitare, cu afectarea vietii sociale a persoanei in cauza.
Respiratia neplacuta se datoreaza unor compusi volatili ai sulfului, produsi prin descompunerea de catre flora microbiana a resturilor alimentare de pe suprafata dintilor, a limbii, precum si din alte locuri retentive aparute in urma patologiei dentare: cariile simple sau complicate, gingivale (pungile false din inflamatia gingivala) sau parodontale, ale osului de sustinere a dintelui (pungile parodontale adevarate, manifestate printr-o carie osoasa).

Halena mai apare si in gura uscata (xerostomie, adica o scadere a fluxului de saliva, mijlocul prin care sunt "spalate" resturile alimentare).
Uscaciunea gurii apare consecutiv respiratiei cu gura deschisa din anumite anomalii dento-maxilare, obstructii nazale, precum si din cauza administrarii unor medicamente sau a unor afectiuni ale glandelor salivare

O alta cauza este lipsa igienei protezelor mobile - acestea trebuie spalate in fiecare seara cu peria de unghii si sapun. Mirosul neplacut al gurii poate trada o sinuzita, amigdalita,o inflamatie a gatului sau pulmonara, gastro-intestinala, deficit de vitamina C (hipovitaminoza C) sau o boala de sistem (diabetul, cu mirosul caracteristic de "mere verzi").


Halena apare si din cauza ingestiei unor alimente ca ceapa, usturoiul sau in urma consumului de alcool si a fumatului.


Cum combatem halena?

Cel mai la indemana mijloc este igiena orala riguroasa, aceasta implicand nu numai periajul dintilor dupa fiecare masa, dar si al limbii, care datorita morfologiei sale, retentioneaza resturi alimentare si bacteriene, in special pe fata sa dorsala, catre baza. Nu trebuie uitate ata dentara sau apa de gura.

Important: periajul inainte de culcare e obligatoriu, pentru a indeparta resturile alimentare ce vor fi descompuse in timpul noptii indeosebi de bacterii anaerobe.
In timpul zilei se poate folosi guma de mestecat, care pe langa efectul mecanic de curatare a dintilor si de stimulare a fluxului salivar contine si substante aromate. Tot in scopul curatirii mecanice si a stimularii secretiei salivare se pot folosi lichide in cantitati mai mari sau alimente tari (paine uscata), fructe si legume crude.

Vizita la medicul stomatolog la cel putin 6 luni este esentiala. Numai medicul poate depista cariile interdentare, spatiile retentive rezultate in urma unor obturatii nefinisate sau a unor lucrari protetice incorecte, afectiunile parodontale care scapa ochiului pacientului.
In aceste cazuri, desi exista o igiena riguroasa si cavitatea bucala pare sanatoasa, poate persista halena. Folosirea apelor de gura, a spray-urilor sau a gumelor aromate doar mascheaza mirosul neplacut pentru o perioada de timp, insa nu il si combat. Doar tratarea afectiunilor orale duce la combaterea halenei.

Daca medicul decide ca halena nu e o consecinta a problemelor de sanatate a cavitatii bucale, atunci se impune o vizita la un medic specialist generalist.
 

Comentariile 51-100 din 139

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marius pe 16 Iun 2009, 23:35
    in legatura cu traducerea

    daca are cineva traducere de la mailul cu atasamentul erelgi va rog frumos trimiteti si mie va rog frumos (marius855@gmail.com) Va multumesc Frumos

    1
    0

  • Luana pe 6 Iun 2009, 17:31
    erelgi are dreptate

    am incercat tratamentul pe care persoana cu emailul blank_erelgi@yahoo.com il ofera gratuit. intr-adevar functioneaza, este pe baza de apa oxigenata, sare si bicarbonat de sodiu si omoara bacteriile din gura si gat de la prima curatare. intr-adevar am scapat de halena. si o aveam de aproape 20 de ani!!! multumesc, erelgi!

    0
    1

  • Lala pe 16 Mai 2009, 21:16
    ce cred eu

    si eu cred la fel. cat despre faptul ca halena provine de la carii, hai sa fim seriosi. mirosul exista si dupa ce tocmai ti-ai plombat toate gaurile. este de la stomac. am observat ca daca nu beau cafea, mirosul neplacut se diminueaza foarte mult. dar nu prea am cum sa renunt la cafea, poate dupa ce ma pensionez.

    1
    1

  • justYO pe 11 Mai 2009, 14:56
    mirosul gurii

    fratiilor parerea mea este ca nu se poate scapa de asa ceva .poate se mascheaza mirosul pe perioade scurte insa nu mai mult.daca era un tratament adevarat am fi stiut de mult.foarte multi oameni au aceasta problema si fiecare a incercat la randul lui sa scape de ea prin metode diferite auzite si invatate de la alti dar dupa cum se vede problema persista.asa ca obisnuititva....sorry.

    1
    0

  • florentina pe 22 Apr 2009, 13:51
    helocobacter pylori

    PENTRU HELICOBACTER PYLORI SE FOLOSESTE UN CUMUL DE TREI ANTIBIOTICE: DIMUNEATA PE STOMACUL GOL-OMERAN TIMP DE 45 ZILE; KLACID SI OSPAMOX LA 12 ORE TIMP DE 7 ZILE. SE FAC ANALIZELE SI APOI PENTRU PROTECTIE MASTIC DE LA PLAFAR. VA DAU SI MOBILUL MEU PENTRU LAMURIRI SUPLIMENTARE 0788 056 234. DOAMNE AJUTA!

    2
    0

  • daniela pe 16 Apr 2009, 11:09
    miros ingrozitor

    parerea mea este ca degeaba ma spal f des parca mirosul este tot mai puternic dupa spalare am facut toate analizele , totul o k nu gasesc nici un raspuns totusi ar putea fi din cauza constipatiei cronice de care sufar din totdeauna?

    1
    0

  • Horia pe 15 Apr 2009, 18:29
    Remediu simplu si 100% eficient

    Am dat despre un remediu dat de un medic american, acum vreun an, pe cand aveam probleme serioase cu respiratia. Nimic nu m-a ajutat sa scap definitiv de respiratia urat mirositoare insa exista un tratament foarte putin costisitor si cat se poate de natural care iti lasa in gura gustul natural, usor dulce, ca de bebelus al salivei. Garantez ca in maxim 4 zile, si cea mai sever afecata persoana va scapa si imi va multumi mult timp de acum inainte. Pentru detalii, dati-mi un email si va trimit retzeta originala (in engleza) blank_erelgi@yahoo.com

    1
    3

  • tina pe 16 Mar 2009, 20:36

    mama imi spune mai tot timpu ca imi miroase gura. ce as putea sa fac sa nu mai am aceasta halena?care chiar deranjeaza?

    4
    0

  • marius pe 11 Mar 2009, 12:40
    "U" CLUJ

    Si eu am aceasi problema cu mirosul gurii. Azi am fost la doctor si mi-a spus ca am rnita cronica. Mi-a dat timp de 5 zile sa iau picaturi de raceala si apoi HEXORAL. SUCCES!

    2
    0

  • NEXT pe 28 Feb 2009, 12:41
    HALENA

    FACETI TOATE ANALIZELE CERUTE DE MEDICI SI EI SA DEA SOLUTIA. CA DOAR SUNT MEDICI NU BABE!!!!

    3
    0

  • vasilica pe 17 Feb 2009, 09:28
    telina face minuni

    Spalati-va gura (dintii, limba si obrajii) dupa ce mancati. De fiecare data! Daca nu sunteti acasa, incheiati masa cu un mar,apoi clatiti gura cu apa, de preferat minerala. Seara, dupa igiena riguroasa a gurii mancati un mar, fara a mai clati gura dupa; restutile ramase in gura se transforma pe timpul noptii in alcool dezinfectant. Incepeti ziua cu igiena riguroasa a intregii guri, dupa care rontaiti tri feliute de telina cruda. Face minuni! Daca respectati aceste reguli mereu, atat timp cat tineti sa aveti o sanatate buna si o respiratie proaspata,veti fi multumiti. Cu respect!

    2
    0

  • thinkpink pe 16 Feb 2009, 15:52
    Miros neplacut

    Este adevarata ipoteza ca daca sunt scosi prea multi nervi ai dintilor/maselelor, apare un miros neplacut al gurii de care nu mai poti scapa?

    2
    0

  • anca pe 13 Feb 2009, 18:37
    imi miroase gura

    Am si eu probleme cu mirosul urat al gurii,am 22 ani iar de ceva timp imi miroase gura ingrozitor,mai sunt si fumatoare.am impresia k mirosul vine din stomac sau din gat si mai am si gura foarte amara in acelasi timp.ce se fac?va rog frumos,ajutati-ma!multumesc

    1
    0

  • miss x pe 30 Ian 2009, 06:33
    toate la un loc

    Am si eu o intrebare. Ce faci daca ai toate problemele la un loc si stomac si probleme cu vezica biliara si cu tiroida si cu H Pylori si de toate...... Ce ma fac? ca putere sa mai lupt cu asta nu mai am? Nu tre sa consumi un produs pu ca ranesti stomacul, altul nu e bun pu vezica si tot asa nu mai am ce manca... Unde e scaparea???????

    7
    1

  • Barbu Mariana pe 24 Ian 2009, 18:36
    miros urat al gurii

    Eu cred ca mirosul greu al gurii vine si de la dintii pusi si candida. Cel mai bine cred, ar trebui un frotiu lingual, eventual si cu o antibiograma. Asta vreau sa fac si eu in zilele urmatoare. Imi pare rau ca mi-am facut parerea asta de-a lungul timpului,pas cu pas,desi ar trebui un medic de familie sa-ti dea din start o trimitere la laborator.

    2
    0

  • smart_boy pe 18 Ian 2009, 20:37
    miros

    imi miroase gura ajutorrrrrrrr dati mi un medicament pllllsss

    5
    1

  • Mihai Stanca pe 11 Ian 2009, 16:21
    tuica de cazan

    Incearca "tuica de cazan" pune intr'un capacel de sticla tuica si foloseste-o pe post de apa dentara. Da rezultate imediate si de durata! Este demonstrat! Scapi de duhoare automat! Bafta (cel putin la mine a functionat)!

    2
    0

  • spilca pe 6 Ian 2009, 17:55
    poa

    FRATILOR ce ma fac imi pute gura ingrozitor,mam desparit de prietena me. A venit la mine si a zis daniel iti pute gura si numai vreau sa stau cu tn ce ma fac? Am un miros asa oribil de naftalina toti oamenii se feresc de mn ce sa fac sa numai imi puta gura?

    5
    1

  • Dr Roxana Manu pe 1 Ian 2009, 15:32
    medic stomatolog

    Pentru nelamuriri si solutii terapeutice individualizate, va stau la dispozitie telefonic sau in cadrul unei consultatii amanuntite la cabinet! Toate detaliile pentru contact le gasiti pe site: http://bestsmile.ro/

    3
    0

  • ioana pe 28 Dec 2008, 16:01
    Raspuns

    Aveti in articol sfaturi care va pot fi de folos in situatia dumneavoastra. Insa, cel mai inportant lucru este vizita la stomatolog si tratarea problemelor pe care le aveti cu dantura si care ar putea fi o cauza a halenei (respiratia urat mirositoare).

    2
    0

  • alexandru pe 26 Dec 2008, 11:01
    intrebare

    sa ma ajute careva sa scap de mirosul neolacut al gurii.ce imi recomandati

    1
    0

  • ancutza pe 8 Dec 2008, 20:49
    Ceaiuri

    Buna, la inceputul anului imi sangerau gingiile cand ma spalam pe dinti si am scapat de aceasta problema cu ajutorul dentistului meu care mi-a recomandat un tratament pe baza de ceaiuri cu sare; sincer, mi-a fost jena sa-i spun si de mirosul neplacut al gurii, stiu ca am facut o prostie dar asta e, suport consecintele; cauza cred ca o reprezinta plombele mele, va rog daca aveti habar de vreun tratament naturist scrieti reteta. Zile frumoase la toata lumea!

    0
    0

  • nelu pe 4 Dec 2008, 15:23
    Miros neplacut al gurii

    Am aceasta problema de multi ani, foarte multi. Problema e de la h.pylori, eu am scos si colecistul si tot degeaba, am si dureri abdominale si miros neplacut al guri cu toata dieta zilnica etc,etc

    2
    1

  • claudiu pe 24 Nov 2008, 16:34
    ...

    Remediul ar fi o capsula minune care odata luata ucide toate cauzele posibile. Sau mai simplu, spune-i in fata sa puna mana pe peria de dinti.

    1
    0

  • Coryna pe 18 Nov 2008, 14:59
    Intrebare

    Prietenului meu ii miroase gura extrem de urat! Are carii si nu se spala pe dinti, nu foloseste apa de gura nici ata dentara! Ce remediu exista pentru el????

    1
    0

  • No name pe 17 Nov 2008, 20:16
    Comentariu

    De la H.pylori nu e sigur. Sotia mea a avut pilory si nu ii mirosea gura. Cred ca nu s-a gandit niciun medic cu cap sa faca studii pe tema asta, eu cred ca in multe cazuri este vorba de o bacterie dar intrebarea este care e aia....?

    1
    0

  • bruneta pe 29 Oct 2008, 22:13
    O intrebare

    Am si eu o problema, de la un timp cam de o saptamana a inceput sa imi miroasa gura si nu inteleg de ce, ca ma spal pe dinti dar la cateva ore miroase din nou sau la o ora fara sa fi mancat nimic. Nu ma spal chiar de 3-4 ori pe zii dar nici deloc... stie cineva ce ar putea fi? multumesc

    1
    0

  • 24.10.2008 pe 24 Oct 2008, 14:06
    HALENĂ

    Locuitorii din America de Sud: Primul lucru dimineaţa, fac gargară cu o linguriţă de miere şi scorţişoară pudră amestecate în apă fierbinte. Astfel, respiraţia lor îşi păstrează prospeţimea pe durata întregii zile.

    1
    2

  • Carmen Hagiu pe 22 Oct 2008, 19:15
    Respiratie proaspata

    Am scapat de mirosul gurii, de cand folosesc Zilopop. Este practic si eficient. Am observat asta de cand interlocutorii nu mai au grimase de neplacere cand vorbesc cu mine.

    1
    0

  • Geo pe 4 Oct 2008, 12:58
    Aceeasi problema

    Am 17 ani si am aceasta problema. Prietenii mei deja au inceput sa-mi simpta acest miros neplacut al gurii. Am fost la doctorul de familie si mi-a zis sa fac gargara cu ceai de musetel si sa incerc si o apa de gura. Eu i-am zis ca acest miros imi vine ori din stomac ori din gat. M-a controlat in gat si a zis ca e perfect curat, m-a intrebat si daca am arsuri si i-am raspuns ca nu. Va intreb pe voi care mai cititi acest articol daca plombele ar putea sa degaje acest miros. Sunt foarte atent cu igiena mea orala. Astept un raspuns.

    1
    0

  • disperat pe 21 Sep 2008, 17:48
    Fara iesire

    Am aceasta problema de la 17 ani acum am 28 eu am inceput sa cred ca exista o solutie de a scapa de asta daca voi stiti spuneti. Eu nu mai am putere am incercat aproape orice si nimic.

    0
    0

  • viorel pe 14 Sep 2008, 00:29
    carii

    buna ziua! numele meu este viuerel usnt in clasa a 7 si am intalnit o problema cu mirosul urat al guri si cu cariile.va rog un sfat...

    0
    0

  • crina pe 12 Sep 2008, 12:11

    si eu nu pot sa scap de mirosul din gura....chiar daca eu nu simt , persoanele din jurul meu da....si mi-e rusiane si poate are cineva un sfat ...va rog frumos...

    0
    0

  • mirela pe 5 Aug 2008, 09:44
    Mirosul neplacut

    Cand am fost mica... nu m-am spalat pe dinti si acuma imi miroase gura foarte neplacut. Ce sa fac??? Dati-mi un sfat... va rog!!!

    0
    0

  • marcy pe 25 Iul 2008, 21:20
    Mere

    Incercati sa consumati inainte de culcare un mar. Dupa ce ati facut igiena cavitatii orale. Resturile se transforma peste noapte in alcool (fermentatie) care poate ajuta la inlaturarea mirosului (alcoolul distruge bacteriile) Bafta! Este sfatul unui medic de medicina dentara.

    0
    2

  • ioana pe 8 Iul 2008, 12:00
    MIROS URAT

    CUM POT SCAPA DE MIROSUL GURI,DE MULT TIMP SIMT CEVA AMAR IN GURA SI URAT MIROSITORE,,,,VA ROG DATI-MI UN SFAT

    0
    0

  • Ada pe 26 Iun 2008, 23:10
    Limbrici

    Problema mea este ca de cateva zile am limbrici, acesti viermisori foarte mici albi, care i-am vazut dupa ce am fost la toaleta, si am observat ca se inmultesc as vrea sa-mi spuneti ce sa fac exista remediu ?

    1
    0

  • magi pe 17 Iun 2008, 11:20
    mirosul gurii

    Si eu am gura foarte urat mirositoare si nu stiu ce sa fac. Poate imi dati un sfat.

    2
    0

  • RASPUNSUL ESTE pe 9 Mai 2008, 19:43
    Aici

    http://www.sanatateata.com/produse/AC-Zimes.htm

    0
    0

  • pal delia pe 16 Apr 2008, 20:18
    Igiena

    Ce pot sa fac imi miroase gura rau?

    0
    0

  • nu conteaza pe 10 Apr 2008, 19:23
    Sfirsitul halenei

    Normal ca trebuie respectata igiena bucala, dar cred ca este o problema a digestiei defectuase, mai bine zis lipsa de enzime.

    0
    0

  • manumicu pe 31 Mar 2008, 09:31
    Nu stiu

    Buna ziua toti oamenii, cer sfaturi in aceasta problema dar fiecare isi da numai cu parerea ar trebui sa primeasca un raspuns mai sigur.

    0
    0

  • LUMY pe 26 Mar 2008, 18:35
    MIROSUL URAT AL CAVITATII BUCALE

    AM UN MIROS INGROZITOR AL CAVITATII BUCALE NU AM CARII INSA AM DIABET DE TIP2 DE 6 ANI DAR MIROSUL A APARUT DUPA CE M-AM LASAT DE FUMAT (3 LUNI) NU MAI TIN NICI REGIMUL SERIOS ASTA AR FI CAUZA?

    0
    0

  • Larisa Gheorghe pe 28 Feb 2008, 10:29

    Pentru a scapa de aceasta probleme trebuie sa fii atenta in special la ceea ce mananci seara (incearca fara prajeli, carnea de porc, cu grasime sau alte mancaruri greu de digerat), apoi un detartraj la fiecare 5-6 luni ajuta mult, ca pasta de dinti iti recomand Paradontax (dimineata si seara) si o apa de gura (Corsodyl este cea mai indicata). Apoi daca nu bei mukte lichide incearca ca in timpul zilei sa respiri adanc de cateva ori cu gura larg deschisa. Incearca si aceste trucuri sper sa te ajuta. Numai bine

    0
    0

  • gabriela pe 28 Feb 2008, 10:23
    Miros neplacut al gurii

    De cateva saptamani am inceput sa am o problema cu mirosul neplacut al gurii. Nu am probleme stomatologice, dar in urma cu 2 ani la analize mi-a iesit H Pylori, am limba incarcata (de culoare alb-galbuie) si uscaciune in gura. Am fost la ORL-ist si mi-a spus ca este din cauza ca nu consum suficiente lichide. Am citit pe site ca o cauza ar fi si tiroida. Mentionez ca sunt operata de tiroida. Ce trebuie sa fac pentru ca am inceput sa ma izolez de cei din jurul meu pentru ca imi este tare rusine. Va rog sa ma ajutati.

    0
    0

  • erika pe 20 Feb 2008, 14:00
    Mirosul oribil al gurii

    Tatal meu are de ceva vreme un miros ingrozitor in gura, nu pot sa stau aproape de el, mentionez ca fumeaza mult, are si probleme dentare. Nu carii; tartru dentar vechi de zeci de ani, nu vrea sa se duca la detartraj ca zice el doar piatra ii mai tine dintii in gura. Se mai spala cateodata pe dinti dar degeaba. Cum putem indeparta mirosul daca nu vrea la dentist? Va multumesc.

    0
    0

  • Larisa pe 7 Feb 2008, 11:44

    Stomacul trebuie sa fie de vina, nu cred ca digera cat trebuie mancarurile. Acum sa va mai spun un secret tineti seama si ce alimente mananca fetita seara... sa nu aibe un metabolism lenes care lasa lucrurile neterminate.

    0
    0

  • lena pe 6 Feb 2008, 17:38
    Miros neplacut

    Fetita mea dupa ce se trezeste dimineata are un miros neplacut in gurita daca mananca ceva ii dispare imediat, sa fie de la stomac?

    1
    0

  • anamaria pe 4 Feb 2008, 16:29
    Una din cauzele halenei

    Si eu am aceasta problema. Am descoperit cauza cand in urma unei endoscopii mi-a iesit helicobacter p.pozitiv. Sunt sigura ca asta e cauza deoarece atat timp cat fac tratament cu antibiotice mirosul dispare complet dar dupa o saptamana sau doua reapare de aici deduc eu ca bacteria mai persista. Am luat atatea combinatii de antibiotice pentru a o elimina dar de moment continuu la fel.

    1
    0

  • bibi pe 1 Feb 2008, 15:22
    Halena ingrozitoare

    Am si eu halena de 5 ani. Nu stiu ce sa fac, am limba incarcata chiar daca o spal; imi miroase gura zi si noapte am incercat cu bicarbonat de sodiu dar degeaba; ma spal zilnic pe dinti.

    1
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod