Mirosul neplacut al gurii - cauze si metode de prevenire si combatere

Mirosul neplacut al gurii (halena) este o problema des intalnita, disconfortand atat subiectul, cat si pe cei care vin in contact cu acesta. Acesta poate genera o atitudine de evitare, cu afectarea vietii sociale a persoanei in cauza.
Respiratia neplacuta se datoreaza unor compusi volatili ai sulfului, produsi prin descompunerea de catre flora microbiana a resturilor alimentare de pe suprafata dintilor, a limbii, precum si din alte locuri retentive aparute in urma patologiei dentare: cariile simple sau complicate, gingivale (pungile false din inflamatia gingivala) sau parodontale, ale osului de sustinere a dintelui (pungile parodontale adevarate, manifestate printr-o carie osoasa).

Halena mai apare si in gura uscata (xerostomie, adica o scadere a fluxului de saliva, mijlocul prin care sunt "spalate" resturile alimentare).
Uscaciunea gurii apare consecutiv respiratiei cu gura deschisa din anumite anomalii dento-maxilare, obstructii nazale, precum si din cauza administrarii unor medicamente sau a unor afectiuni ale glandelor salivare

O alta cauza este lipsa igienei protezelor mobile - acestea trebuie spalate in fiecare seara cu peria de unghii si sapun. Mirosul neplacut al gurii poate trada o sinuzita, amigdalita,o inflamatie a gatului sau pulmonara, gastro-intestinala, deficit de vitamina C (hipovitaminoza C) sau o boala de sistem (diabetul, cu mirosul caracteristic de "mere verzi").


Halena apare si din cauza ingestiei unor alimente ca ceapa, usturoiul sau in urma consumului de alcool si a fumatului.


Cum combatem halena?

Cel mai la indemana mijloc este igiena orala riguroasa, aceasta implicand nu numai periajul dintilor dupa fiecare masa, dar si al limbii, care datorita morfologiei sale, retentioneaza resturi alimentare si bacteriene, in special pe fata sa dorsala, catre baza. Nu trebuie uitate ata dentara sau apa de gura.

Important: periajul inainte de culcare e obligatoriu, pentru a indeparta resturile alimentare ce vor fi descompuse in timpul noptii indeosebi de bacterii anaerobe.
In timpul zilei se poate folosi guma de mestecat, care pe langa efectul mecanic de curatare a dintilor si de stimulare a fluxului salivar contine si substante aromate. Tot in scopul curatirii mecanice si a stimularii secretiei salivare se pot folosi lichide in cantitati mai mari sau alimente tari (paine uscata), fructe si legume crude.

Vizita la medicul stomatolog la cel putin 6 luni este esentiala. Numai medicul poate depista cariile interdentare, spatiile retentive rezultate in urma unor obturatii nefinisate sau a unor lucrari protetice incorecte, afectiunile parodontale care scapa ochiului pacientului.
In aceste cazuri, desi exista o igiena riguroasa si cavitatea bucala pare sanatoasa, poate persista halena. Folosirea apelor de gura, a spray-urilor sau a gumelor aromate doar mascheaza mirosul neplacut pentru o perioada de timp, insa nu il si combat. Doar tratarea afectiunilor orale duce la combaterea halenei.

Daca medicul decide ca halena nu e o consecinta a problemelor de sanatate a cavitatii bucale, atunci se impune o vizita la un medic specialist generalist.
 

Comentariile 101-139 din 139

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mada pe 25 Ian 2008, 08:55
    Halena

    Am si eu o problema cu halena de la o rinita cronica pe care nu reusesc sa o tratez, niciun tratament nu da rezultate daca stie cineva mai multe sa-mi spuna si mie. Nu mai suport acest miros care imi face sila mie dar celorlalti din jur.

    1
    0

  • doc pe 15 Ian 2008, 05:18
    Mirosul gurii

    Pentru postul anterior: se recomanda analiza pentru paraziti intestinali (limbrici, etc.).

    0
    0

  • m. cosmin pe 1 Ian 2008, 22:38
    Mirosul gurii

    Am un baietel de 1,5 ani si am observat un miros foarte ciudat din gurita lui (parca tocmai a vomitat). Nu stiu ce sa fac!

    0
    0

  • anita pe 21 Dec 2007, 00:33
    Infectie

    Am si eu o fetita de 5 ani si acum 2 saptamani mi-a facut infectie la stomac de la niste mici la gratar. A stat la perfuzii 2 zile si vad ca acum sa facut bine dar prin cate a trecut micuta numai ia stie (stare de voma, dureri de burtica febra frisoane si barem nu vomita sa-i elimine, nici la toaleta nu mergea. Dar acum multumesc lui D-zeu si doctorilor sa facut bine acum nu o sa-i mai dau mici niciodata. Multumesc.

    0
    1

  • Carla pe 17 Nov 2007, 19:38
    halena

    De doi ani ma confrunt cu mirosul neplacut al gurii.Am fost la 5 cabinete de stoma,la orl,mi-am facut exudat lingual,ecografie abdominala,am fost la gastroenterolog si tot nu i-am dat de capat pana saptamana trecuta,cand mi-a recomandat cineva sa-mi fac o endoscopie digestiva superioara.Asa am descoperit ca am gastrita,helicobacter pylori si reflux biliar.Acum am doar doua zile de cand am inceput tratamentul cu antibiotice si sunt foarte multumita pt ca nu mai simt mirosul acela neplacut.Sunt convinsa ca o sa-mi treaca dupa ce termin tratamentul,dar mi-e frica sa nu reapara pt ca medicul mi-a zis ca in majoritatea cazurilor reapare.Sunt curioasa daca sunt pers care au avut aceeasi problema si s-au vindecat complet si definitiv.Va rog sa-mi raspundeti.

    0
    0

  • eu pe 10 Nov 2007, 10:03
    oare

    oare exista remediu cu adevarat? Daca are cineva reteta sa nu fie egoist

    0
    0

  • oana pe 24 Oct 2007, 02:24
    halena

    eu din cauza halenei m-am despartit de persoana iubita.:(

    1
    0

  • ALINA pe 25 Sep 2007, 21:09
    HALENA

    ACEEASI PROBLEMA AM SI EU SI IMI ESTE FOARTE RUSINE. AM INCERCAT SI GUMA DE MESTECAT, SI IMI PROVOACA DURERI DE STOMAC. OARE DE LA CE SA FIE?

    0
    0

  • nan carmen pe 7 Sep 2007, 22:42
    problema mare

    Cred ca e o problema cu care se confrunta toata lumea.Am observat ca mirosul gurii este frecvent intalnit la mai toate persoanele cu care intru in contact.Copii mei au varste mici,de 5,respectiv 7 .Le miroase gurita dimineata,de nu poti sta langa ei.Am mers la stomatolog,le-am facut analize.Nu au nimic.Am incercat toate metodele posibile.Am cumparat AC-ZYMES.Nici un rezultat.Am intrebat medici,stomatologi...diverse pareri.Am facut ce au spus ei,si rezultate nu s-au vazut in nici un fel.cum va puteti explica, ca unui bebelus de un anisor ii miroase gurita urat?

    0
    0

  • MELI pe 29 Aug 2007, 17:38
    HALENA

    PAREREA MEA HALENA PROVINE DE LA PROBLEMELE DE STOMAC,EU AM GASTRITA SI DUPA TRATAMENT MIROSUL URIT AL GURII DISPARUSE,DAR DUPA O VREME A REAPARUT LA FEL SI DURERILE DE STOMAC

    0
    0

  • cantemir pe 2 Aug 2007, 18:33
    halena

    tratamente naturiste exista .unde si c am ce produse ar fi necesare...:(

    0
    0

  • vale pe 23 Mai 2007, 20:33
    bitter

    eu am gasit un bitter, facut aici de cineva, care poate fi o solutie, dar nu pot sa spun ca e eficient 100%. daca vreti sa aflati mai multe: valnec11@yahoo.com

    1
    0

  • Gabriella pe 3 Mai 2007, 10:33
    ingrozitor de neplacut

    Am 29ani si ma confrunt cu aceasta problema de 6ani,m-am tratat de carii dar incontinuare m-am confruntat cu respingerea din partea oamenilor din cauza mirosului neplacut al gurii,asa ca m-am decis si mi-am facut analize dupa analize si am descoperi ca am H Pylori am facut tratament timp de 3luni dar mirosul persista asa ca medicul meu mi-a recomandat sa-mi fac o gastroscopie din care mi-au spus ca gura stomacului nu se inchide bine.Nu exista tratament pt aceasta problema si sunt obligata sa traiesc cu aceasata problema,medicii mi-au spus ca nu-mi ramane decat sa mananc guma si bomboane de menta.Eu nu cred nimic din ce mi-au spus tinand cont cum medici Romani isi fac treaba(dar sunt obosita sa ma duc la medicii fara nici un fel de rezultate)daca se afla cineva in situatia mea si a gasit vreun remediu va rog sa-l impartasiti cu noi.Multa bafta si sanatate!

    0
    0

  • salajeanu andreea pe 25 Mar 2007, 00:40
    cavitatea bucala

    ma confrunt si eu cu aceasta problema si anume cu mirosul urat al gurii.am fost la stomatolog mi-am reparat cariile si mirosul persista inca .ce sa fac sa scap de aceasta povara?

    0
    1

  • iovanca pe 8 Mar 2007, 15:12
    Helicobacter Pylori

    Ma surprinde ca nu am vazut nici un mesaj care sa spuna ceva despre acesti "viermi" cauzatori de ulcer gastric. Comunitatea romaneasca sufera in mod deosebit prezenta acestor bacterii care traiesc in tractul digestiv si care se raspandesc pare-se cu ajutorul apei infestate sau alimentelor infestate, uneori chiar prin saliva direct. S-a constatat ca gazele provenite de la aceste bacterii cauzeaza acel miros atat de neplacut. Exista tratament pentru tratarea H Pylori. Simptomele de H Pylori, pe langa mirosul urat din gura sunt, senzatie de foame la scurt timp dupa mese, senzatie de balonare permanenta, slabiciune, ameteli si greturi(in unele cazuri), dureri de stomac care merg pana la extreme in cazul in care deja ulcerul s-a produs si in final sange in "scaun". "Scaunul" poate fi diareic in general. Daca aveti aceste simptome ar fi bine sa va adresati medicului si sa ii cereti sa va testeze pt Helicobacter Pylori. Se poate sa obtineti un rezultat acurat in urma unui simplu test de sange. Multa sanatate !

    0
    0

  • dana pe 17 Ian 2007, 11:19
    halena

    am o halena insuportabila de multi an i si nustiu cum sa scap de ea.am vazut pe net ca exista un medicament ac-zymes pe care daca il ei dispare mirosul neplacut.vreau sa mi spune ti daca ati luat acest medicament sau cunoasteti pe cineva care a luat.si mi e frica sa l iau sa nu fie cine stie ce medicament si sa nu fie ptr ce mi trebuie mi e .

    0
    0

  • Teo pe 28 Dec 2006, 20:10
    miros neplacut al gurii

    Poate fi combatut cu lamaie tocata cu tot cu coaja, amestecata cu miere de albine. Problema este ca multe persoane care au aceasta problema cred ca nu sunt constienti de ea. Ca sa le atragi atentia e destul de neplacut desi poti fi direct afectat de problema lor. Pe mine ma inversuneaza acest lucru ca sa pastrez o igiena cat de cat aproape de perfectiune

    0
    0

  • ramona pe 16 Dec 2006, 18:20
    mirosul neplacut al gurii

    AM 26 DE ANI SI AM ACEEASI PROBLEMA CU HALENA DE LA VIRSTA DE 13 ANI.AM INCERCAT TOT FELUL DE TRATAMENTE DAR DEGEABA.TOATE ANALIZELE IMI IES BUNE MEREU SI NUSTIU CE SA FAC UNDE SA MA DUC.POATE CINEVA SA MA AJUTE?

    2
    0

  • ramona pe 16 Dec 2006, 18:19
    mirosul neplacut al gurii

    AM 26 DE ANI SI AM ACEEASI PROBLEMA CU HALENA DE LA VIRSTA DE 13 ANI.AM INCERCAT TOT FELUL DE TRATAMENTE DAR DEGEABA.TOATE ANALIZELE IMI IES BUNE MEREU SI NUSTIU CE SA FAC UNDE SA MA DUC.POATE CINEVA SA MA AJUTE?

    0
    0

  • Aura pe 2 Dec 2006, 17:07
    halena

    Apa de gura si pasta de dinti Closys sunt cele mai efective in combaterea mirosului nelpacut al gurii. Aceste produse se pot cumpara pe internet, nu stiu daca se gasesc in farmacii.

    0
    1

  • Solomon Avasilcai pe 1 Dec 2006, 21:25
    tratarea mirosului gurii

    Este foarte indicat sa consumati zilnic cate putin patrunjel verde dimineata si seara. Se mesteca bine si se inghite astfel disparand orice miros neplacut

    0
    0

  • George pe 23 Sep 2006, 13:22
    Foarte Neplacut

    Am si eu aceasta problema de ceva timp si nu stiu cum sa o rezolv. Dimineata e un aer inchis in camera si care nici pana seara nu dispare in totalitate. Mai grav e ca nu stiu de la ce provine pentru ca nu dorm cu gura deschisa ci mirosul vine de la plamani sau sistemul respirator. Daca are cineva vreo solutie sa dea un raspuns...

    1
    0

  • Diana pe 28 Aug 2006, 16:11

    Sint multe cauze:candidoza, deschinezia biliara,atunci cind bila se elimina cu greu.Se va administra alohol inainte de masa si ceaiuri hepatice.

    0
    0

  • Diana pe 28 Aug 2006, 16:02
    Halena

    Candida poate fi o cauza a mirosului urit al gurii.

    0
    0

  • Mariana P. pe 25 Aug 2006, 12:55
    halena

    Timp de un an, am consultat atat medicul de familie stomatolog, medicul dermatolog si altii pentru a-mi spune din ce cauza limba prezinta o depunere si respiratia a devenit apasatoare. Imi dau seama de consecintele mai ales sociale si as face orice sa pot urma un tratament eficient. Probleme stomatologice nu sunt, dermatologul nu se poate pronunta asupra cauzei, ramane consultarea unui internist? Nu am simptome pentru o afectiune interna... Ce ma sfatuiti? Mai ales ca in munca mea trebuie sa stau de vorba cu oamenii...e o mare problema pentru mine.

    1
    0

  • Madalina pe 6 Apr 2006, 11:21
    halena

    pe langa igiena, un remediu eficient este gargara cu apa in care s-a dizolvat sare.

    0
    0

  • bubu pe 9 Mar 2006, 20:37
    exudat

    uneori poate fi vorba si de prezenta in gat a unui stafilococ; este indicat sa se realizeze si acest examen dupa ce s-a stabilit ca halena nu este determinata de probleme stomatologice

    1
    0

  • Lucica Roman pe 8 Mar 2006, 13:15
    Despre halena

    am si eu probleme cu mirosul neplacut al gurii,dar mai grav este ca si fetita mea de 5 ani si 3 luni se pare ca are aceiasi problema dar la ea nici vorba de carii ce se intampla? ce credeti ca ar trebui sa fac se spala si pe dinti, o curat si cu ata dentara si din cand in cand foloseste si apa de gura

    0
    0

  • natalia pe 8 Mar 2006, 10:50
    la medic

    de cand sunt studenta la stomatologie mi-am dat seama cat de important este controlul la meicul stomatologic,am avut aceasta problema a mirosului neplacum si am rezolvat-o prin indepartarea unor carii f mici.

    0
    0

  • ioana pe 6 Mar 2006, 23:39
    intrebare

    Cine a avut si a tratat-o ar fi bine si frumos sa spuna ce a folosit sa scape de aceasta boala ce apare din ce in ce mai des.

    1
    0

  • asined pe 6 Mar 2006, 18:38
    halena

    nu ai ce i face trebuie sa fii atent la ce mananci este f importatnt acest lucru...

    1
    0

  • Dia pe 14 Feb 2006, 22:07
    ce sa mai faci ?

    Ce ciudat este ca citeam acum despre femeia care are 35 de ani si a spus ca de la 11 ani are halena si ca nu are probleme. Cred ca totusi doctorul stomatolog ar putea sa-ti spuna ce sa maninci ca si asta conteaza mult. Am o prietena care este in aceasi situatie. Ea de mica de cand avea 7 ani a inceput sa aibe halena, i s-au schimbat si dintii si tot a ramas cu halena. A incercat tot felul de ape de gura, foloseste ata dentara, nu are carii si totusi are halena. Nu stiu daca pot sa-ti spun ce sa faci importiva halenei, dar daca afli ceva te rog sa spui si la alti. Este foarte rusinos atit pentru persoana care are dar si aceea persoana care sta de vb cu ea. Ai incercat sa maninci guma de mestecat? Dar ai grija ca si guma nu este buna pt stomac, ti se face foame.Succes!

    1
    0

  • stefan maria pe 30 Ian 2006, 09:19
    halena

    am 35ani si de la 11 ani imi miroase gura.am fost la dentist mi-am reparat toate masele totul e ok.mi-am facut toate analizele am fost si la ORL mi-am facut si anlizele la secretiile de pe limba si nu am nimic din pct de vedere medical.si totusi ce am?am aflat de la cineva ca ar fii vorba de viermii intestinali care la analize nu mi-au iesit.stie cineva ceva real despre ce e vorba?multumesc.astept raspuns.

    0
    0

  • April pe 19 Ian 2006, 17:48
    do it

    desi sunt lucruri arhicunoscute e bine sa ni le reaminteasca cineva din cand in cand

    0
    0

  • valericanicolescu pe 19 Ian 2006, 17:48
    Higena

    Higena guri este foarte necesara pentru sanatate,dar trebuie sa fim atenti ce pasta folosim.Am cumparat o data ,,Acuafres in trei culori",si mi-a stricat radacina la doi dinti.De atunci nu am mai folosit-o.

    0
    0

  • mariana2005_ pe 19 Ian 2006, 17:48
    igiena guri

    e bine venit acest articol deoarece aflimai multe noutati

    1
    0

  • alina pe 19 Ian 2006, 17:48
    putoarea

    i foarti importanta si rusinoasa, mai ales dak iti pute gura si ceilalti observa asta

    1
    0

  • irimescu mihai pe 19 Ian 2006, 17:48
    intrebare

    Ce produse imi recomandati pentru oigiena cat mai buna a gurii

    2
    0

  • vica pe 19 Ian 2006, 17:48
    respiratie proaspata

    ceaiul de romanita combate mirosul neplacut din gura

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod