Kilogramele in plus afecteaza dintii

Kilogramele în plus afectează grav dantura

Există dovezi clare care arată că obezitatea este un factor de risc pentru apariţia parodontozei, afecţiune care conduce în timp la pierderea dinţilor.
Până acum se ştia că obezitatea este factor de risc pentru bolile de inimă şi diabetul zaharat de tip 2, însă cercetătorii au descoperit că există o legătură între această problemă şi afecţiunile dentare. Chiar dacă nu este înţeles pe deplin mecanismul, obezitatea s-a dovedit a fi un factor de risc pentru boala parodontală.

Un studiu prospectiv de 5 ani, a demonstrat că atât bărbaţii, cât şi femeile supraponderale, cu vârsta de peste 30 de ani, indiferent de statutul de fumător sau de nivelul de diabet zaharat, au prezentat un risc mai mare de a dezvolta boli parodontale decât persoanele cu o greutate normală.
 

"Datele provenite din studiile realizate arată că Indicele Masei Corporale mai mare este asociat cu periodontita, prin sensibilizarea gingiei, sângerări gingivale şi afectarea dinţilor. Participanţii la studii care erau supraponderali, în perioada analizării lor, au dezvoltat infecţii parodontale cu tendinţe de agravare", explică dr. Andra Custură, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.


Cum afectează obezitatea sănătatea dentară


Mecanismul exact prin care obezitatea contribuie la apariţia bolii parodontale este necunoscut. Se crede în general că ţesutul adipos provoacă o tendinţă proinflamatorie, iar atunci când celulele adipoase cresc în dimensiune, se stimulează producerea de mediatori proinflamatori solubili (interleukina-6, factorul de necroza tumorală alfa) şi adipokine (leptina, adiponectina, plasminogen activator inhibitor-1), care ar putea contribui la boală parodontală.


Cu cât cantitatea de ţesut adipos este mai mare, cu atât producerea unor astfel de mediatori se accelerează. Într-adevăr, persoanele cu IMC mai mare pot fi afectate de astfel de elemente proinflamatorii, inclusiv proteină C reactivă, fibrinogenul şi eliberarea leucocitelor.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica în mod clar modul în care sexul sau vârsta poate modifica această relaţie. Însă, pe baza dovezilor actuale, atât pacienţii, cât şi medicii stomatologi trebuie să fie conştienţi de faptul că obezitatea poate predispune persoană supraponderală la afecţiuni gingivale.


Cum să previi aceste probleme?


Potrivit specialistului, iată care sunt cele mai importante reguli pentru a preveni apariţia paradontozei şi a menţine greutatea corporală:

  • Obţinerea şi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase este critică pentru starea generală de sănătate şi acest lucru include sănătatea orală, în special sănătatea gingivală.
  • Sănătatea orală deficitară şi/sau dinţii lipsă sunt asociate cu o stare nutritivă mai mică şi o greutate corporală mai mare.
  • Activitatea fizică zilnică ajută la menţinerea sănătăţii orale.
  • Nu uita că modificările chiar şi mici în greutate corporală până la - 10% pot fi benefice pentru sănătatea generală, inclusiv cea orală, în cazul persoanelor supraponderale.
  • Păstrează un jurnal alimentar, astfel încât să poţi urmări alegerile alimentare şi cantităţile.
  • Planifică mesele şi coordonează produsele alimentare alese.
  • Participă la un program de pierdere în greutate, după consultarea unui specialist.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod