Gingivita si Paradontopatia

Gingivita, cunoscuta si sub numele de boala gingiilor sau paradontopatie, descrie evenimentele care au loc odata cu inmultirea numarului de bacterii din gura, si care se poate sfarsi, daca nu este tratata, cu pierderea dintilor datorata distrugerii tesutului inconjurator al dintilor.

Care este diferenta dintre Gingivita si Periodontoza?

Gingivita de obicei precede periodontoza. Este important de stiut ca nu toate gingivitele ajung la periodontoza.
In prima faza a gingivitei, bacteria din placa construita, cauzeaza inflamarea gingiilor (rosii si umflate) si sangerarea acestora in timpul periajului. In ciuda gingiilor iritate, dintii sunt ferm implantati. In aceasta faza nu au loc pierderi de tesut sau os ireversibile.

Cand gingivita este lasata netratata, poate avansa la periodontoza. La o persoana cu periodontoza, stratul interior al gingiei sau al osului se indeparteaza de dinte si formeaza pungi.Aceste mici spatii dintre dinti si gingii colecteaza resturi si se pot infecta. Sistemul imunitar lupta impotriva bacteriilor si placa se imprastie si creste sub linia gingiei.


Cum sa previi Gingivita


Toxinele, produse de bacteriile din placa, precum si enzimele "bune" ale corpului implicate in lupta cu infectiile, incep sa doboare osul si tesutul de legatura, care fixeaza dintele. In timp ce boala progreseaza, pungile adanci si alte tesuturi ale gingiei si osului sunt distruse.
Cand se intampla acest lucru, dintii nu mai sunt bine fixati, si are loc pierderea acestora. Bolile gingiilor sunt principala cauza a pierderii dintilor la adulti.


Cauza producerii Periodontezei

Placa constituie cauza principala a periodontozei. Multi factori pot contribui la bolile gingiei, dintre care:

  • Schimbarile hormonale, ca cele produse in timpul sarcinii, pubertatii, menopauzei, si a menstruatiei lunare, sensibilizeaza gingiile si favorizeaza dezvoltarea gingivitei;
  • Bolile pot afecta starea gingiilor. Acestea include boli precum cancerul sau HIV care actioneaza asupra sistemului imunitar. Din cauza ca diabetul afecteaza abilitatea corpului de a folosi zaharul din sange, pacientii cu aceasta boala sunt mai expusi dezvoltarii infectiilor, inclusiv periodontozei;
  • Medicatiile pot afecta sanatatea orala, pentru ca unele au ca efect micsorarea cantitatii de saliva, care are ca scop protejarea dintiilor si a gingiilor;
  • Obiceiurile nesanatoase, ca fumatul, ingreunaza refacerea tesutului gingiei;
  • O igiena orala precara, ca periajul rar al dintilor, usureaza aparitia gingivitei;
  • Daca in trecut familia a suferit de boli dentare, exista un mai mare risc pentru aparitia gingivitei.


Simptomele Periodontozei

Periodontoza poate progresa fara dureri, producand doar cateva semne clare, chiar si in ultimele etape ale bolii.
Chiar daca simptomele periodontozei sunt de obicei subtile, exista si semne de avertizare. Anumite simptome pot conduce la anumite forme de boala. Acestea sunt:

  • Sangerarea gingiilor in timpul si dupa periaj;
  • Gingiile rosii, umflate si sensibile;
  • Mirosul sau gustul neplacut si persistent din gura;
  • Gingiile retrase;
  • Formarea de pungi adanci intre dinti si gingii;
  • Pierderea dintilor;
  • Schimbari in modul in care dintii se potriveau in timpul muscarii, sau a unei proteze partiale.

Chiar daca nu se observa simptome, te poti afla intr-un anumit stadiu al unei boli gingivale. La unii oameni, afectiunile gingivale pot afecta doar anumiti dinti, cum ar fi molarii. Doar un dentist, sau periodentist poate recunoaste si determina stadiul unei boli gingivale.


Cum poate un dentist sa recunoasca Paradontopatia?


In timpul unui control, dentistul trebuie sa verifice:
  • Sangerarea gingiilor, umflaturile, si pungile (spatiul dintre dinte si gingie; cu cat este mai mare si mai adanc, cu atat este mai grava boala);
  • Sensibilitatea, stabilitatea, si aliniamentul dintilor;
  • Osul maxilarului pentru a putea detecta eventuale accidentari ale osului ce inconjoara dintii.
    

 Cum se trateaza Paradontopatia?  
   
Scopul tratamentului este de a reatasa gingiile sanatoase de dinti, si de a reduce umflaturile, adancimea pungilor, si riscul infectiilor, si de a opri evolutia bolii.
Tratamentul depinde de stadiul in care se afla boala, de cum ai raspuns la tratamentele anterioare, si de starea de sanatate. Optiunile variaza de la terapii nechirugicale care sa controleze inmultirea bacteriilor, pana la cele chirurgicale, pentru a reface tesuturile de sprijin.


Cum poate fi prevenita Gingivita?

Gingivita poate fi prevenita in aproape toate cazurile cand se face un control de placa potrivit. Controlul de placa corespunzator consta intr-o curatare profesionala care sa aiba loc de cel putin doua ori pe an, plus periajul zilnic al dintilor, si curatarea cu ata dentara.

Periajul elimina placa accesibila de pe suprafata dintilor, iar ata dentara ajuta la indepartarea particulelor de mancare, si a placii dintre dinti si linia gingiei.

Alte schimbari care ar putea ajuta la prevenirea afectiunilor gingivale:

  • Renuntarea la fumat. Tutunul este unul dintre factorii importanti care ajuta la formarea periodontozei;
  • Reducerea stresului. Stresul poate impiedica sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor;
  • Dieta echilibrata.
    O alimentatie echilibrata ajuta sistemul imunitar in lupta impotriva infectiilor;
  • Evita clantanitul si scrasnitul dintilor. Aceste actiuni pot distruge tesutul de sprijin.

Articol realizat in colaborare cu Dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Trident
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • davide pe 12 Iun 2009, 03:54
    muratore

    VORREI SAPERE E NECESSARIO PRIMA, RISOLVERE IL PROBLEMA DELLA PARAODONTOPATIA ,DI FARE QUALUNQUE TRATTAMENTO DE TIPO PROTESICO,IMPLANTOLOGICO,E OBTURATIVO, VERO? NEL CASO DELLA PARAODONTOPATIA CON RIABSSORBIMENTO ORIZONTALE QUE COSA DOVREI FARE PER DIMINUIRE EL PROCESO IN TANTO NON FACCIO LA VISITA.IL CORTISONE PER VIA VENOSA MESSO PER UNA CONTUSIONE MIDOLLARE PUO PROVOCARE QUESTA PARAODONTOPATIA DOVUTO ALLA QUANTITA DEL CORTISONE . GRAZIE

    0
    0

  • cozma angela pe 27 Iun 2008, 23:23
    Gingivita

    Am un baietel de 3 ani care mi-a facut o stomatita de toata frumusetea si cum nu era de ajuns a mai facut si gingivita. As vrea sa stiu cum se trateaza gingivita?

    0
    0

  • bogdan pe 19 Feb 2008, 15:27
    Gingivita

    Am 17 ani, si am gingia in 2 culori: partea de la radacina dintilor este de o culoare normala, dar dupa jumatate de cm are o culoare rosu inchis, nu ma doare, nu sangereaza, as vrea sa stiu ce este??? Si ce trebuie sa fac?

    0
    0

  • ANONIM pe 24 Iul 2007, 11:24
    SIDA

    AS VREA SA STIU DACA OMUL ARE SIDA POATE SA TRANSMITA PRIN SA RUT AI CELEILALTE SIDA SAU DOAR GINGIVITA? AST U RASPUNS VA ROG P ADRESA DE E-MAIL true_girlboy@yahoo.com

    0
    0

  • loredana pe 28 Iun 2007, 08:10

    articolul ma ajuta pt prevenirea acestor boli,deocamdata nu am probleme cu dantura

    0
    0

  • Mihaela pe 14 Apr 2007, 19:40
    Paradontoza

    Da, tot ce este scris in articol este adevarat.Eu ,din neglijenta am ajuns la pierderea dintilor si tratament chirurgical.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod