Eruptia molarilor de minte: complicatii

Majoritatea cazurilor de eruptie a molarilor sau a maselelor de minte, cum sunt denumiti popular, sunt insotite de probleme sau complicatii. Specialistii TopSanatate Dr. Moise Corina Gabriela si dr. Mircea Oprea, medici specialisti stomatologie generala, ne dezvaluie cauzele acestor probleme si cand este momentul sa mergem la un specialist.
Molarii de minte sunt ultimii molari de pe fiecare latura a maxilarului si apar, de obicei, "la 17-21 ani, dar nu exista o varsta exacta a aparitiei lor, ei putand aparea si la cele mai inaintate varste sau pot ramane inclusi toata viata si sa fie decoperiti radiologic intimplator", explica dr. Oprea. Molarii sanatosi care s-au pozitionat corect nu cauzeaza probleme.


Ce simptome reprezinta motive de ingrijorare?

Spre deosebire de restul dintilor la care eruptia se face simtita doar printr-o congestie a gingiei si o usoara sangerare la impactul alimentelor dure cu mucoasa acoperitoare, la molarul de minte, "pozitionarea lui distala intr-un spatiu neaccesibil autocuratirii, eruptia este mult mai dificila, iar orice simptom inflamator sau dureros ne obliga sa apelam la o radiografie dentara pentru a vedea pozitionarea, axul de insertie si de eruptie, raportul cu molarii de 12 ani si daca vreuna din acestea nu sunt favorabila se poate indica extractia," precizeaza dr. Oprea.

Simptomele care apar in perioada eruptiei molarilor de minte variaza de la cele mai simple la cele mai complicate. Cele simple se manifesta prin: jena dureroasa in spatele molarului doi si tensiune locala.

Cele mai multe problemele apar in cazul in care molarul nu are spatiu pentru a erupe.
In aceste cazuri, conform dr. Moise, apar simptome precum: "dureri vii, pulsatii iradiate in ureche sau tampla, dificultati in masticatie sau la inghitirea alimentelor. Sub unghiul mandibulei, ganglionii limfatici se maresc in volum si devin durerosi. Apare de asemenea trismusul, adica limitarea deschiderii gurii. Starea generala a pacientului incepe sa se altereze, apare febra, oboseala, agitatie, insomnie si salivatie reflexa."

Dr. Moise avertizeaza ca in cazul aparitiei acestor simptome trebuie consultat imediat medicul stomatolog, pentru ca "infectia aparuta poate evolua spre forme diferite de abces, flegmon, osteite si limfadenite".

Majoritatea problemelor legate de molarii de minte apar la persoanele cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani. Sunt rare cazurile cand o persoana trecuta de 30 de ani are probleme cu molarii de minte.


Ce complicatii pot aparea?

Problemele provocate de eruptia molarilor inferiori sunt aproape o regula, avertizeaza dr. Moise, si constau in simptome precum senzatii de tensiune locala, dureri iradiate in regiunea auriculara, temporala, periamigdaliana. Aceste simptome se pot intensifica si apar dureri vii in zona molarului de minte, limfadenita dureroasa submandibulara.
"In acest caz deja apare o pericoronarita supurata la acel molar. Pe langa aceste manifestari se mai pot intalni si complicatii nervoase ale eruptiei molarului de minte exprimate prin: trismus, spasme ale buzei, ticuri faciale, paralizii faciale tranzitorii, nevralgii dentare si otice, sialoree (hipersalivatie). Accidentele mecanice ale eruptiei se manifesta prin: ulceratii jugale sau linguale, carii ale molarului 2 sau resorbtii radiculare si deplasari dentare. Toate aceste fenomene au loc cand molarul nu are suficient spatiu de eruptie, iar mucoasa de deasupra este groasa si favorizeaza aparitia infectiei."


Optiuni de tratament

Tratamentul, in functie de caz, poate fi medicamentos sau chirurgical. "Cel chirurgical poate fi conservativ prin care se suprima capisonul de mucoasa care intretine infectia sau poate fi radical prin extractia dintelui," explica dr. Moise.

Cea mai frecventa metoda de tratament pentru problemele provocate de molarul de minte este extractia acestuia. Indepartarea acestuia se face mai simplu la pacientii tineri, cand radacinile molarului si maxilarul nu sunt dezvoltate complet. Dupa varsta de 20 de ani, maxilarul devine mai tare, iar vindecarea dureaza mai mult timp.

Iata cateva dintre cazurile enumerate de dr.
Moise in care, drept metoda de tratament, este recomandata extractia:
  • cand dintele nu are suficient spatiu de eruptie;
  • cand se afla intr-o pozitie vicioasa;
  • cand capisonul de mucoasa este prea gros;
  • in cazul in care dintele a erupt complet, dar este in continuare acoperit partial de mucoasa si persista jena locala, inflamatia ganglionilor limfatici si halena fetida.

"In aceasta situatie procesul infectios este intretinut in mod cronic si are ca urmare pierderea implantarii osoase a molarului 2, astenia si paloarea, tulburarile digestive ale pacientului datorita inghitirii permanente a salivei septice", precizeaza dr. Moise.


Ce este recomadat sa faci dupa o extractie?

Indicatiile post extractionale sunt aceleasi ca si pentru ceilalti dinti, este de parere dr. Oprea, "cu mentiunea ca localizarea lor determina acumulari mai mari de resturi alimentare, de aceea trebuie o atentie deosebita la mentinerea igienei in acea zona si folosirea antisepticelor locale si irigarii locale dupa 24-48 ore de la extractie pentru evitare inflamatiei si aparitiei alveolitei."

Dupa extractia molarului de minte, dr. Moise iti recomanda:

  • sa pastrezi tampoanele de protectie cel putin 1 ora;
  • nu trebuie sa-ti clatesti gura si sa sugi din plaga alveolara cel putin 12 ore;
  • evita sa te speli pe dinti 12 ore, iar dupa aceasta perioada evita atingerea plagii cu periuta si clatitul foarte puternic, timp de 4-5 zile;
  • consuma alimente moi si la temperatura camerei;
  • evita lactatele, semintele sau popcornul;
  • nu fuma timp de cel putin 24 de ore.

"Este bine de stiut ca extractia unui molar de minte poate fi mai usoara decit a unui incisiv central si sa dureze 5 minute cu tot cu anestezie, sau poate fi foarte complicata datorita faptului ca acesti molari nu au o morfologie clasica si nici un numar exact de radacini, de aceea in majoritatea cazurilor recomand ca aceste extractii sa fie facute de medici chirurgi BMF ce au pregatirea si experienta necesara unei asemenea interventii.
Binenteles acest lucru va duce la cost mai ridicat al extractiei, dar suferinta pacientului poate fi foarte mare daca extractia este facuta de un medic fara experienta la pret scazut,
" completeaza dr. Oprea.
 

Comentariile 51-51 din 51

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ana pe 5 Nov 2008, 09:19
    Masea de minte

    Acum o luna "mi-a dat" si mie maseaua de minte. Inca nu am dureri de niciun fel, insa as dori sa stiu daca aceste dureri vor exista 100%, daca nu cumva exista exceptii. In general, nu am avut probleme cu dintii, doar mici carii, si ma gandesc ca poate cresterea acestui molar nu va intampina dificultati. Cam in cat timp ajunge la "maturitate" aceasta masea, si cand este momentul sa consult un dentist, in functie de dureri? Va multumesc

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod