Dintii tai se vor indreptati?

Persoanele care au dintii strambi si cu distante anormale intre ei sunt reticente atunci cand vine vorba de aparatul dentar. Acesta este asociat cu disconfort, durere si, de ce nu, cu stirbirea frumusetii. Insa noile aparate dentare sunt mult mai performante, mai confortabile, si, daca tii neaparat, aproape invizibile.
Aparatele dentare sunt inca, in marea lor majoritate, de metal, dar sunt si transparente sau de culoarea dintilor. Exista chiar aparate care se fixeaza in spatele dintilor tai, astfel incat sa nu se observe. Firele folosite astazi la aparatele dentare sunt mult mai mici si mai eficiente decat cele folosite in trecut, fiind create dintr-un material care iti indreapta dintii mai repede si mai usor.

In functie de gravitatea problemei si varsta, aparatele sunt fixe sau mobile. In general, aparatele dentare fixe sunt recomandate adultilor, care au deja un maxilar format, dur, dintii fiind, in acest caz, mult mai greu de aranjat.

Cum functioneaza aparatele dentare?

Aparatele dentare iti indreapta dintii prin aplicarea unei presiuni constante asupra dintilor si prin mentinerea lor intr-o singura pozitie pentru mai mult timp.
Daca, insa, dintii tai sunt mai "razvratiti", atunci, trebuie un echipament suplimentar, cum este cel pentru cap si ceafa. Nu te panica! Astfel de echipamente se poarta numai pe timpul noptii, sau seara, cand stai acasa.

Durata tratamentului ortodontic este, in general, de aproximativ doi ani. Dupa indepartarea aparatului dentar, trebuie sa ai mare grija ca dintii tai sa nu isi "reia vechile obiceiuri". Doctorul tau s-ar putea sa iti sugereze sa porti un fixator, care este o bucata mica de plastic cu fire metalice sau o piesa din plastic subtire, avand o forma de gura.

Acest fixator va fi creat ca sa se potriveasca dintilor nou indreptati. Numai specialistul ortodont va putea sa iti spuna pentru cat timp vei purta acest fixator.


 Solicita aparatul dentar o noua dieta?

Nu este nevoie de o dieta speciala, dar atunci cand porti un aparat dentar fix, trebuie sa fii mai atent/a cu anumite alimente.
Nu te apropia de popcorn, guma, caramele (de obicei dulciuri care se topesc). Zaharul in general ar fi de evitat, pentru ca aparatul dentar il ajuta sa se fixeze mai bine pe dinti, putand duce la carierea acestora. Insa, daca tii neaparat sa bei un suc sau sa mananci o prajitura, ai grija ca dupa aceea sa te speli pe dinti.

Alte alimente de evitat:

  • Fructele in bucati mari;
  • Covrigii tari;
  • Painea prajita, tare;
  • Lamaile.

Specialistul ortodont te va sfatui sa folosesti ata dentara mai des decat de obicei si alte mijloace suplimentare de igiena bucala (periute speciale, dusuri bucale) si sa fii foarte atent/a sa nu iti ramana resturi de mancare intre aparat si dinti. In momentul in care te prezinti la medic pentru schimbarea aparatului, ar fi bine sa iti curete chiar el dintii cu ata dentara.

 Deoarece aparatele pun o presiune destul de mare asupra dintilor, din cand in cand este posibil sa te doara, in special dupa ce medicul a mai facut o ajustare la aparatul dentar.
In acest caz, asigura-te ca ii ceri medicului un calmant de durere.

Daca porti un aparat mobil, atunci este interzisa purtarea lui la orele de sport sau la scoala. Oricum, doctorul ortodont iti va indica sa il porti numai noaptea sau cat timp stai acasa, timp de 16 ore pe zi. Aparatul ortodontic va fi indepartat in timpul meselor si va fi imediat igienizat. Aparatul se curata cu apa si sapun, cu ajutorul unei periute de dinti.


Sunt aparatele dentare dureroase?

Timp de cateva zile dupa ce a fost fixat si s-a inceput purtarea lui efectiva, s-ar putea sa simti un disconfort sau chiar o mica durere. In cazul aparatelor fixe, este de asteptat sa simti durere sau disconfort ori de cate ori iti va fi ajustat aparatul de doctorul specialist.

De asemenea, s-ar putea sa ai si mici rani pe obraz, in interior, dar se vor vindeca dupa cateva zile de la fixarea aparatului.
S-ar putea sa fie de ajutor daca iti clatesti gura cu apa calda sarata.

Articol realizat in colaborare cu dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Trident
 

Comentariile 1-50 din 147

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anda pe 15 Apr 2014, 20:57
    Dinti strambi...

    Hei alllz am 14 ani sunt fata si am o problema cu dinti.....cei din fata sunt *incalecati* si nu prea dispun de o suma ft.mare pt a pune un aparat dentar ft .scump....totusi m-ar interesa un aparat mobil ...si cat timp v-a trb s-al port ..daca dintii sunt *incalecati* imi vor face o (strungareata)? ...ma rog...c-am atat am vr sa stiu , multumesc !

    0
    0

  • vio pe 17 Aug 2010, 15:55
    buna

    Am 26 de ani si nu mi-este crescut un canin in gingie! Doctorul a spus ca imi poate salva caninnul si chiar sa imi creasca printr-un aparat dentar si printr-o operatie la nivelul caninului! As dori sa stiu daca chiar se poate sa mai imi creasca acel canin la 26 de ani si daca se poate daca as putea sa aman aceasta operatie inca o jumatate de an? Va multumesc

    2
    0

  • amm pe 25 Oct 2009, 21:17

    eu am aparat pt k am dintii strambi..il am de 2 luni si deja s au indreptat..o sa stau 1 an juma cu el...ce conteaza parerea celorlalti??dak o faci,o faci k sa iti fie tie bine,nu lor...ai mie nu au ras...acum facem glume pe seama lui:))...acum face parte din mn,nu nul as da jos!;)

    1
    0

  • ionutz pe 20 Oct 2009, 19:56
    sd

    Salut.....Am 14 ani strunga destul de mare ce ziceti sa port aparat , mia nu imi este frica de aparat dar as vrea sa stiu cum o sa reactioneze prietenii...ast raspuns

    1
    0

  • i pe 4 Oct 2009, 19:52
    Pareri va rog

    am aproape 12 ani si vreau sa-mi pun aparat dentar fix.intrebarea este : doare cand il pun pentru prima data?

    1
    0

  • Delia pe 7 Sep 2009, 21:30
    contactati-ma

    am 15 ani si as vrea sa contactez pe cineva care poarta aparat dentar fix pentru ca vreau in curajari. trimiteti-mi un mail pe adresa totally_spies_sammy@yahoo.com

    1
    0

  • andrapitica pe 7 Sep 2009, 18:02

    Buna .. am 14 ani si am strunga la cei 2 dinti d sus .. mama mea spune k se vor indrepta pana la 18 ani .. dar daca nu ? atunci poate fi prea tarziu pentru a indrepta . whatever .. ce`mi recomandati ? cu un aparat dentar fix , se indreapta ? [ thnks :*]

    0
    0

  • Dana pe 24 Aug 2009, 21:57

    buna am 14 ani si de un an si jumatate port aparat dentar fix. este foarte tare ! este ca o mica bijuterie la care sa uita in special babele, si te intreaba: " da' ce e ala din gura ta ?" . si nu este ca in filme ca, daca porti aparat dentar esti tocilar , esti chiar cool ! deobicei eu imi asortez hainele dupa acele mici elastice colarate pe care le pune ortodontul. deci in concluzie e foarte tare !

    0
    0

  • anonim pe 21 Aug 2009, 13:59
    help me please....

    buna am 13 ani jumate si am partea de sus mai in fata decat cea de jos si am si "strunga" la dintii de sus...cat ma costa sa port aparat dentar, cat trebuie sa-l port si cat de des trebuie sa ma duc la un conrol?....

    0
    0

  • giorgia pe 1 Aug 2009, 14:18
    buna

    am 20 d ani..peste 9 zile o sa-mi pun aparat Damon....sunt in Spania si dau pe el 2500 de euro...cu tot cu consultatii si ce mai e...am 2 dintzi dusi rau in fatza:-s...abia astept sa vad rezultatul!!!!

    0
    0

  • mica pe 22 Iul 2009, 10:59
    costuri

    Depinde de caz poate ajunge de la 200 lei la 10000 lei

    0
    0

  • adyna pe 8 Iul 2009, 16:59
    buna

    cat costa sa iti pui un aparat dentar?

    0
    0

  • raluca pe 8 Iul 2009, 00:09
    aparat

    am 15 ani si imi trebuie un aparat dentar ptr indreptarea dintilor sincer mie cam jena de acest aparat si mie frica de reactia prietenilor sau chiar celor din jur...sincer 1 an mi se pare mult da dupaia o sa am o dantura frumoasa

    0
    0

  • deeu deeutz pe 24 Iun 2009, 13:27
    aparat dentar fix:D

    salutare..............am 14 ani si trebuie sa-mi pun aparat dentar fix..........sincer abia astept......dar as vrea sa styu si alte preturi...sa vad dak difera.....sincer nush ce vor zike colegii.....dar nu ma va interesa pt ca mie mi sor indrepta dinty nu lor...dar inka ceva.....sunt aparate fixe in diferite culori yo styu cai de argint si k are culooare argintie :D....cele colorate nu un din argint???? va rog raspundetimi la intrebari>........va multumesc anticipat.......va poop.....si astept raspunsurile voastre....:d:-p

    0
    0

  • serban pe 21 Iun 2009, 13:37
    cat costa un aparat dentar fix?

    cat m'aR costa un aparat dentar?;;)

    0
    0

  • Black kitty pe 10 Iun 2009, 21:41
    Yuppy

    Eo am 15 ani shi mia-m pus aparat dentar acum 4 luni. Prima data am crezut ca ceilalti vor rade de mn dar sd-a dovedit ca ma inselam. Ador sa port aparat dentar mai ales cand ma duc la control shi-mi schimb elasticile...numai asta ma incanta fara sa mai pomenim de altele(ceilalti te privesc cu alti ochi ,te cred mai special/a vor sa petreaca mai moolt timp cu tn pt ca esti deosebit/a de ei).Shi daca va puneti aparat dentar bucurati-va sa vedeti ce cool e :X:X:X:X pana acum l-am avut mov,verde,albastru shi acum roz

    0
    0

  • D. pe 7 Iun 2009, 12:14
    3 zile

    Buna.Am 13 ani si mi-am pus si eu aparat dentar fix acum 3 zile din cauza caninilor care n-au avut loc sa creasca intr-o linie cu ceilalti dinti.Adevarul e ca dureri n-am avut(doar la mancat) si in legatura cu ranile din interior-am primit ceara..dar ma sperie un lucru...mi s-a facut o mica "strunga".Eu pot doar sa sper ca nu va trebui sa il port prea mult si ca strunga va disparea.Daca vreti sa va puneti un aparat dentar fix nu va jenati pentru ca daca va e rusine cu el si ceilalti vor incepe sa va priveasca cu alti ochi...si nu in sensul bun.:D..Be happy!

    0
    0

  • alina v pe 25 Mai 2009, 13:35
    buna

    am 18 ani si as vrea sa port aparat dentar.ideea e ca as vrea sa il port in clasa a 12 ,nu si la facultate.adica as vrea sa mi se indrepte in aprox 1 an...care aparat este eficient?(si bineinteles si eu ca toata lumea imi doresc sa fie la un pret acceptabil si estetic....desi sunt sigura ca e cam greu de gasit asa ceva)va rog sa imi dati variante si sfaturi.multumesc

    0
    0

  • creamgirl pe 11 Mai 2009, 20:58
    aparat dentar

    am 30 de ani, port de 2 luni aparat dentar, prezint simptomatologie absolut identica cu ceea ce apare in articole (tensiune la inceput, mici direri, etc). Insa unii m-au speriat cu privire la faptul ca o astfel de mutatie importanta ar putea duce intimp la caderea dintilor (parodontoza). Nu stiu ce sa cred. Incerc sa am incredere, dar am auzit multe pareri si pro si contra. Ce imi puteti spune din experienta voastra?

    2
    0

  • elena pe 7 Mai 2009, 17:47
    sfat

    eu port aparat de portelan este invizibil am 30 de ani si il port de 5 luni mia fost greu la inceput dar se vad rezultate aveti curaj merita

    0
    0

  • Oana pe 5 Mai 2009, 17:07
    cine imi poate raspunde?

    m`ar interesa un aparat dentar mai putin vizibil,care nu trebuie purtat mult..am dintii incalecati(nu au destul spatiu) cei 2 din fatza sunt putin prea in fatza iar cei doi de langa ei,sunt bagati putin sub cei doi mari:( precizez ca am 19 ani..va rog sa imi dati un sfat:ce aparat e mai putin vizibil?..si daca stiti prin cj vreun medic bun..si un pret..va rog...multumesc

    0
    0

  • diana pe 3 Mai 2009, 12:19
    despre aparat

    sall am 14 ani neimpliniti sh am sh eu dintii de sus mai infata sh as vrea sami pun aparat dar mama zice k nu e nevoie nush ce sa fac sa o conving nu ma crede desi p mn asta ma strik k am 2 dinti de sus putin mari sh ma enerveaza cand rad nu trebuie sa rad prea exagerat sh totul e fr cand razi cu,,toata gura,,dak mias pune nu mas simti jenata deloc k stiu k e pt mn.poop p toti sh sa aveti incredere in voi

    0
    0

  • stefana pe 2 Mai 2009, 22:30
    aparatul

    salut eu am 9 ani si port aparat din acela ne fix dar cazul este ca nu il prea port vreau sa incero sa il port in seara asta ori cum il port numai noaptea

    0
    0

  • ana pe 30 Apr 2009, 19:31
    Helloo Romania

    Buna, ce faceti ? Am 22 ani si de 2 zile port aparat DAMON fix.Tb sa l port doar 14 luni (sper io si mai putin).Am citit aici ca lumea il poarta si de 2 ani.WOW Ma bucur ca l am pus aici si nu in RO....chiar daca ma costa mai mult Ma simt ca naiba, dar am auzit ca trece, mai ales ranile din interior.Pt astea am primit ceara de dinti, iar cand ma dor imi acopar braketii. Chestia e ca m-a costat cam 3 300 euro - asta ca sunt in Germania. Tschus!!

    0
    0

  • dana pe 23 Apr 2009, 19:15
    dintisori....

    da..buna...vad aici o gramada de tineri cu probl..e bine ca unii dintre voi aveti curaj..asi incerca si eu..

    0
    0

  • dana pe 23 Apr 2009, 19:10
    dintisori

    si eu am o problema...si acum regret enorm ca nu am purtat ap dentar cand a trebuit...am 28 ani...si acum parca mi-e cam asa sa pun ..m-am obisnuit asa si mai ales ca sotul ma iubeste asa cum sunt....dar cred ca o sa incerc...vb

    0
    0

  • eu pe 22 Apr 2009, 22:05
    dinti

    da...am vazut persoane la 30-35 de ani q aparat fix

    0
    0

  • dana pe 31 Mar 2009, 21:05
    dinti strambi

    am 29 ani,mai e o speranta pt mine cu aparatul dentar fix

    0
    0

  • LILI pe 23 Mar 2009, 12:33

    copilul meu are 14 ani si nu i-a iesit incisivul drept. Am fost la un ortodent, iar aceasta ne-a recomandat sa ii extragem molarul de langa canin, ca sa ii faca loc acestuia sa iasa. As vrea sa stiu daca este bine ce ne-a recomandat ortodentul, daca va-ti intalnit cu astfel de situatii?

    0
    0

  • corina pe 3 Mar 2009, 22:25
    activator dentar

    STIE CINEVA CEVA DESPRE ACTIVATOR . Fetitei mele i sa recomandat un activator si astazi este prima noapte cand il poarta, dar nu gasesc nimic despre acel tip de aparat. Poate sa-mi dea cineva relatii despre el...

    0
    0

  • ancuza pe 1 Mar 2009, 18:51
    extractii

    daca apelez la un aparat dentar damon este nevoie de extractii ?????

    0
    0

  • lory pe 24 Feb 2009, 17:23
    bacau

    la copii de 7 ani cum este? stie cineva.

    0
    0

  • Georgiana pe 22 Feb 2009, 23:21
    Aparat dentar mobil

    Vreau sa imi pun aparat dentar , nu am avut inca curajul sa merg la un dorctor sa imi spuna ce si cum trebuie sa fac. dar sper ca in curand o voi face. Sunt foarte curioasa cat mar costa un aparat dentar mobil. !??

    0
    0

  • Catalina pe 18 Feb 2009, 22:48
    aparat DAMON

    Am citit pe net despre un aparat dentar damon...care sper k e mai ieftin pt k nu imi permit aparat incognito sau ivalsgin.........m'ar interesa dak acest aparat se pune in bucurestisi si cam cat ar costa:D...

    0
    0

  • oli pe 14 Feb 2009, 20:19
    ma doare

    acum 4 zile mi-am pus aparat dentar fix si ma dor foarte tare dintii si limba. cat va mai tine acesta durere?

    0
    0

  • oli pe 13 Feb 2009, 18:47
    :(

    am si eu o problema: acum 3 zile mi-am pus un aparat fix; ma doare foarte tare si in plus de aste am rana si la limba. ce sa mai fac? cat va mai tine durerea aceasta? :(

    0
    0

  • iuly pe 3 Feb 2009, 17:49
    aparatul dentar

    NU DOARE ....CHIAR DELOK eu una m am obisnuit. port aparat dentar de 2 ani jumatate...

    0
    0

  • anonim pe 2 Feb 2009, 18:36
    aparat dentar

    Am si eu o intrebare! atunci cand iti pune aparatul doare????

    0
    0

  • oana pe 2 Feb 2009, 11:24

    As dori f mult putin ajutor. Imi puteti recomanda un doctor bun? Eu as opta pt varianta ceramica pt aparatul fix. Am inteles ca se poate 'sparge' usor si trebuie inlocuit cu totul. Asa o fi?

    0
    0

  • gigi pe 25 Ian 2009, 22:41
    am o nelamurire

    Nu ti-as recomanda sa ti se scoata pt ca automat morfologia fetzii se va schimba. Iti vor lipsi dinti... cu noile aparate dentare, nu mai e nevoie sa se scoata, in 90 % din cazuri se poate face loc fara extractie... PS: cauta pe google

    0
    0

  • krista pe 25 Ian 2009, 19:15
    ajutor

    Fetita mea in virsta de 11 ani, poarta aparat dentar fix de vreo doi ani. Acum suntem in situatia de a scoate un premolar bun pentru a face loc caninului care creste din gingie. Nu stiu ce sa fac? daca este norml sa-i scot acel dinte!!! am o dilema mare! cine a mai trecut prin aceasta situatie poate ma mai lamureste putin , sincer nu sunt de acord cu extregerea dintelui sanatos.

    0
    0

  • kry pe 23 Ian 2009, 23:02
    am purtat si eu aparat:(

    Cand aveam 13 ani mama mea mi-a pus aparat dentar nu vroiam sa il port aveam desi atunci era perioada cea mai buna pt indreptarea lor pt k problema nu era asa de grava insa nu am vrut pt ca nu doream sa rada colegii mei de mine .. insa aku imi dau seama kt am gresit ! Tin sa va anunt k akuma am 18 ani si nu imi plac deloc dintii mei atunci knd ma privesc in oglinda si regret ca nu am purtat la momentul respectiv. Acum vreau dinou sa imi pun aparat dentar pentru k am strungareata ji dinntii de sus sunt umpik in fata zici k snt castor :( as vrea sa port unul mobil pt k o sa intru la facultate ji nu vreau sa il port ! as vrea sa ma ajutati cu o sugestie cam cat las tine k sa ii am drepti :( at knd l-am purtat un an app era vizibil rezultatu insa din nefericire l-am ji pierdut ji poate k vr ji sa scap de el mai rpd :| ! asa k fetelor dak aveti pana in 14 ani dintii se pot indrepta mai usor ji sa nu ma intereseze parerea celor din jur mai ales k sunteti micute cand ajungeti la liceu probl e mai grava ;) astept raspuns pt probl mea!

    0
    0

  • Alin pe 23 Ian 2009, 19:33
    Raspuns la intrebarea de mai sus

    Eu inca port aparat fix, intr-o saptamana mi-l voi da jos pe cel de sus, iar peste inca 2 luni pe cel de jos. E adevarat ca pentru a putea face loc e nevoie sa se renunte la un dinte sau 2. In cazul meu insa n-a fost nevoie. Dar hai sa vedem la tine: ti s-a spus ca iti vei scoate 2 premolari. Premolarii sunt dupa canini, asa ca nu se vad oricum, decat atunci cand deschizi gura foarte mult sau razi excesiv, cu toata gura, ca sa zic asa :) Dinti tai vor deveni foarte flexibili in momentul cand vei avea aparat, asa ca golul creat se va umple destul de repede, sa zicem 1 luna sau 2. Iar asta, repet, nu se va vedea, caci sunt in spate. Iar daca te gandesti la durere, ca va fi greu sa-i scoti, iti zic eu ca nu vei simti absolut nimic. Anestezia isi face efectul. Mi-a fost foarte greu sa ma decid sa port aparat la inceput, plecand chiar de la ideea ca nu e asa ceva de mine. Insa m-am hotarat,iar acum cand mai am doua luni, iti dai seama ca spun ca merita. Cat despre cel mai important aspect, cum te privesc ceilalti si cum va fi cu aparat, eu unul n-am simtit nicio diferenta. Am aparat fizionomic, in sensul ca nu e cel clasic de metal, ci e un alb, un fel de plastic, asa ca nu se vede prea mult. Un an, haide 2 sa zicem, trec repede. Crede-ma ca vei arata mult mai bine dupa si vei avea mult mai mare grija de dintii tai, stiind ca ai depus efort ca sa arate asa. Despre articol spun ca e f bine realizat, in sensul ca descrie foarte bine lucrurile. Este vorba de perioade mici de cateva zile de disconfort, la ajustari, cea mai grea fiind atunci cand ti se monteaza. Dar cu astea te obisnuiesti. Cu alimentele tari trebuie sa ai grija ca sa nu ti se desprinda bracket-urile. Eu sunt de parere ca asta te educa, dupa ce o sa-mi scot aparatul nu voi mai sparge in viata mea o aluna in dinti cum faceam inainte. Multa bafta si sper ca iti vei pune aparat!

    1
    0

  • adina vartic pe 21 Ian 2009, 14:52
    Am o nelamurire

    Am si eu o nelamurire. acum un an am mers la un dentist pt o consultatie. Am 20 de ani si am nevoie de aparat dentar am consultat 2 stomatologi deoarece aveam nevoie de o a 2 a opinie si amandoi au spus ca trebuie sa scoata 2 dinti (care se vad daca vorbesc sau rad si nu vreau sa stau "stirba" atata timp)si daca ii scoate cat timp se va observa? (premolari parca) din cauza asta am renuntat. este necesar? va rog sa ma lamuriti!! multumesc

    0
    0

  • elena pe 20 Ian 2009, 19:52
    aparat dentar

    Cat costa un aparat dentar fix de culoarea dintilor sau tranparent? Am 28 de ani, am purtat 4 ani ap. mobil dar rezultatele nu sunt grozave.

    1
    0

  • just a girl pe 7 Ian 2009, 20:59

    BUNA! AM 17 ANI SI AM O STRUNGA F MARE..:( SE POATE REZOLVA K APARATUL DENTAR?

    0
    0

  • Gabriela pe 7 Ian 2009, 19:36
    Aparat dentar

    Eu am aproape 12 ani si port aparat dentar fix de aproape un an. Am avut aceeasi problema ca tine, aveam amandoi caninii de sus indreptati catre interiorul cavitatii bucale. Acum mi s-au indreptat.

    0
    0

  • Claudia pe 27 Dec 2008, 16:31
    Chiar vreau sa fac asta!!!

    Am 17 ani si pot spune ca am o dantura frumoasa cu exceptia unui dinte, caninul stang de pe maxilarul superior(este indreptat catre interiorul cavitatii bucale:|). Intrebarea mea este: imi pot pune un aparat dentar pe interior, doar lui fara a necesita punerea aparatului dentar pe tot maxilarul? si daca da, cat ma costa?

    1
    0

  • iulian pe 19 Dec 2008, 21:30
    cat ar costa un tratamen de indeptat dintii

    cat costa un tratament?

    0
    0

  • frantzi pe 14 Dec 2008, 23:45
    Util forum

    Atat articolul cat si comentariile sunt foarte utile si ne ajuta sa aflam sau sa impartasim informatii cu cei care impart acelasi necaz cu noi: dintii strambi.

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod