Dintii: sursa de celule stem

Nu doar sangele placentar reprezinta o sursa de celule stem. Acum se pot preleva celule stem si din dintii de lapte ai copiilor sau molarii de minte ai adultilor.
Nu doar sangele placentar reprezinta o sursa de celule stem. Acum se pot preleva celule stem si din dintii de lapte ai copiilor sau molarii de minte ai adultilor.

Celulele astfel prelevate pot fi utilizate in tratarea unor afectiuni precum osteoporoza, infarct, dar si in refacerea unor tesuturi pierdute la nivelul dintilor. Recoltarea celulelor stem din pulpele dentare poate fi facuta si in Romania. Cei care doresc sa apeleze la acest procedeu, trebuie sa plateasca in jur de 1.200 de euro pentru un dinte, iar celulele recoltate sunt stocate in banci speciale.


Ce sunt celulele stem?


Celulele stem sunt celulele care stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor si care se caracterizeaza prin capacitate de autoreplicare si capacitatea de diferentiere celulara. Autoreplicarea sau autoreinnoirea este capacitatea celulei stem de a da nastere unei celule-fiice identice cu ea insasi.


"Sunt celule care in anumite conditii se pot transforma in alte tipuri de celule, utile organismului nostru. Astfel din celulele stem din pulpa dintilor temporari (de lapte) se poate genera substratul necesar formarii dintelui. Celulele mezenchimale sunt celule stem care pot fi implantate in orice organism crescand imunitatea organismului," explica Prof. Univ. Dr. Norina Forna, Presedintele Societatii Romane de Reabilitare Orala.


Ce dinti pot fi folositi pentru prelevarea celulelor stem?


Pentru a putea fi recoltate celulele, dintii temporari nu trebuie sa fi fost supusi unor examene cu raze X (radiografie), pentru ca acestea afecteaza pulpa dentara. In cazul adultilor, recoltarea se face din dinti sanatosi.


"Dintii temporari sunt sursa extragerii, separarii si criogenarii celulelor stem din pulpa dentara," spune Dr. Forna. "Procedeul se efectueaza in perioada schimbarii dentitiei de la varsta de 5 pana la 13-14 ani. In egala masura si adultii care doresc sa-si foloseasca molarii de minte (molarii 3) sau alti dinti ce nu pot fi recuperati, pot beneficia de aceleasi rezultate, in situatia in care dintii recoltati sunt sanatosi si nu au fost radiografiati."


In ce afectiuni pot fi folosite?


Celulele stem preluate din dinti pot fi folosite pentru refacerea dintilor care prezinta carii, eroziuni, boli paradontale sau regenerarea osului. De asemenea, aceste celule pot fi folosite in tratamentul unor boli ale sangelui, boli neurodegenerative, la regenerarea oasele dupa fracturi si ajuta la inlocuirea tesutului miocardic, dupa infarct.


"Importanta utilizarii celulelor stem din pulpa dintilor temporari se va reflecta intr-o serie de tratamente esentiale cum ar fi: inlocuirea tesutului miocardic post-infarct, regenerarea oaselor dupa fracturi si osteoporoza, terapia maladiilor neuro-degenerative, regenerarea pulpei dentare, vitalizarea dintilor element ce va asigura longevitatea mentinerii statusului oro-dentar la paramentrii sanogeni, utile in reabilitarea pierderilor de substanta din teritoriul oro-maxilo-facial,
" enumera Dr. Forna.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Sandor Mihai pe 24 Oct 2010, 17:31
    Buna ziua

    imi spuneti va rog unde este aceasta clinica si unde pot trimite dintii?

    0
    0

  • Andrei Sanziana pe 23 Iun 2010, 18:26
    Raspuns pentru Dna. Crina Laudatu

    Eu am platit 1450 euro pentru 2 dinti recoltati, iar in acest pret este inclusa taxa pentru pastrarea celulelor timp de 20 de ani si transportul lor daca va fii nevoie in aceasta perioada pana la clinica unde se va efectua tratamentul cu celule stem. Ma puteti contacta pentru informatii mai multe la an_asanziana@yahoo.com

    1
    0

  • Andrei Sanziana pe 23 Iun 2010, 18:21
    Raspuns pentru Dna. Cristina Ionita-prelevare de celule stem

    Puteti incepe recoltarea de celule stem din dintii de lapte pe care baietelul cel mare, la varsta de 7 ani a inceput sau va incepe sa ii schimbe, fara niciun risc si fara nicio durere. Eu am facut acest lucru pentru ca este o asigurare de viata sanatoasa pentru copil. Ma puteti contacta la an_asanziana@yahoo.com

    0
    0

  • Crina pe 23 Iun 2010, 11:03
    pastrarea celulelor in banci speciale

    Buna ziua!As vrea sa intreb ce cheltuieli sunt de la recoltarea celulelorsi pana la pastrarea lor in aceste banci speciale?Am inteles ca 1200 euro pentru un dinte.Asta ce inseamna,numai recoltarea sau si pastrarea lui in banca?Se plateste o taxa pe an ? Multumesc! Crina Laudatu

    0
    0

  • Cristina Ionita pe 1 Iun 2010, 15:36
    prelevare de celule

    Eu am recoltat celule stem doar la baietelul mic, anul trecut. Are acum un anisor. :) Cei de la Stem Health s-au purtat foarte ok si si-au facut treaba bine. Din pacate acum 7 ani cand s-a nascut matei, baietelul cel mare, nu erau banci de celule stem si nu am facut recoltare. Acum vad ca au aparut faza cu celulele din dintii de lapte. Doar ca nu m-am informat foarte bine. Exista vreun risc pentru ei? A facut cineva? As vrea sa recoltez si pentru el. Mutlumesc, Cristina

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod