Dintii de lapte: prevenirea cariilor si a deteriorarii

Pana recent, dintii de lapte nu erau priviti deloc cu seriozitate, pentru ca urmeaza oricum sa fie inlocuiti cu dintii de adult. Totusi, descoperirile facute in domeniul stomatologiei arata ca ei sunt vitali in dezvoltarea ulterioara a dentitiei.
Cel mai important lucru in ceea ce priveste dintii de lapte este ca ei sa fie pastrati pana sunt pierduti in mod natural. Dentitia primara serveste unor functii extenm de importante. In primul rand, ei ajuta la pastrarea unei alimentatii sanatoase, permitand copilului sa mestece adecvat.

Tot dentitia de lapte ajuta la vorbire - atunci cand copilul va invata sa vorbeasca, acesti dinti sunt cei care vor ajuta la pronuntarea corecta a cuvintelor. De asemenea, aspectul estetic conteaza foarte mult pentru un copil - iar dintii il vor ajuta sa isi creeze o parere buna despre sine.

 Dintii de lapte sunt cei care permit iesirea corecta a dintilor permanenti.
In cazul in care acestia sunt pierduti inainte de vreme, spatiul trebuie pastrat de medicul stomatolog cu ajutorul unui despartitor, pentru a se asigura suficient loc eruptiei dentare. Dentistul pediatru are experienta si cunostintele necesare pentru a aplica metodele corective in astfel de cazuri, asa ca nu ezita niciodata sa ii ceri sfatul.


Iata ce metode poti aplica pentru ca dintii micutului sau micutei tale sa creasca frumos si sa se pastreze intr-o stare buna:

1. Copilul trebuie sa se spele pe dinti de doua ori pe zi.
Pastrarea alimentelor pe suprafata dentara este un obicei periculos, deoarece permite aparitia cariilor.

2. Trebuie mereu sa ii amintesti copilului sa se spele pe dinti inainte de culcare; astfel, bacteriile nu vor putea lucra peste noapte, iar dintii sai vor fi protejati perfect.

3. Nu iti lasa niciodata copilul sa mearga la culcare cu o sticla de suc de fructe sau de lapte; alimentarea permanenta va produce mari neplaceri, pentru ca bacteriile din gura creeaza mereu si mereu acizi daunatori in acest fel.


4. Dulciurile mancate intre mese cresc riscul aparitiei cariilor. Creeaza-i celui mic niste obiceiuri alimentare sanatoase si va avea dinti frumosi si sanatosi pe termen lung. Cel mai bine ar fi sa ii oferi dulciurile dupa masa, pentru ca apoi sa se poata spala pe dinti in tihna. Evident, ideal ar fi sa ii oferi fructe. Insa multi copii poftesc la dulce si parintii nu rezista. Atentie, insa: proverbiala "pofta de dulce" apare la o varsta foarte frageda.

5. Evita sa ii oferi celui mic prea mult suc de fructe.
Acesta incurajeaza aparitia cariilor si nu este atat de benefic pe cat se credea, mai ales daca are si zahar.

6. Afla daca cel mic nu are cumva nevoie de un supliment de fluor.  Niciodata nu ii da copilului vreun astfel de supliment fara a intreba in prealabil medicul.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dana pe 12 Mar 2008, 08:36

    Daca sunt pete negre mie mi s-a spus de catre un dentist pediatru ca se datoreaza PH-ului din gura copilului care se regleaza in timp si vor dispare singure. Nu e nevoie de interventii si nu provoaca carii.

    0
    0

  • simona pe 4 Mar 2008, 23:43

    Si micutul meu de 3 ani are dintisorii de sus patati, inceput de carie cred. Trebuie sa merg cu el la dentist sa ii plombeze?

    0
    0

  • bugean valentina pe 8 Aug 2007, 14:56
    dintii de lapte

    se mai poate face ceva daca copilul meu de 1,4 ani si-a spart un dintisor?oare dentistul se poate ocupa de aceasta problema?

    0
    0

  • valentina pe 8 Aug 2007, 14:51
    dintii de lapte

    eu am mai degraba o intrebare.se mai poate face oare ceva la un copil de 1,4ani daca si-a spart un dintisor?poate face dentistul ceva?

    1
    0

  • claudia iancu pe 7 Dec 2006, 17:17
    dentiti

    eu am aflat cacflorul este sngurul element prezent in oase si i dinti care nu poate fi dozat printr-o analiza,deci este riscant de administrat,deci nu putem stabilidozarea corecta,in exces poate dauna iar toti medicii au rezerve in administrare.odata dat nu trebuie intrerupt nici o zi pana la varsta de 18 ani .copilul meu are caria de biberon de la 1 an cu toate ca l-am alaptat numai la san,de biberon si suzeta nici vorba.Am consultat medici de medici si nu s-a putut stopa in evolutie macinarea celor 4 dinti de sus,acumare 3,7 ani.

    1
    0

  • loredana pe 9 Iun 2006, 11:34

    Fetita mea primeste fluor de la 3 sapt. in doze adecvate si totusi prez. carii la incisivii sup. asa numita ,,carie de biberon,,.Ce am de facut?Mergem la stomatolog pt. fluorizare permanent , acum avem cinci ani.

    0
    0

  • Alina pe 22 Apr 2006, 15:08
    zymaflor

    Eu ii dau fetitei mele acest medic. ce contine fluor de la 4 luni .Acum are 6 ani si deocamdata nu avem probleme cu cariile.iN SCHIMB EU CARE NU AM LUAT ACEST MEDICAMENT AM DINTII DISTRUSI ,cu toate ingrijirile acordate.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod