Ce este cosmetica dentara?

Oricine isi doreste un zambet impecabil insa, adesea, natura sta in calea acestei dorinte. Chiar daca esti unul dintre norocosii care nu au avut niciodata nevoie de un aparat dentar (un vis urat al multora), "cu ajutorul" unor obiceiuri precum consumul de cafea sau fumatul, nu va intarzia sa apara melancolia dupa zambetul placut de odinioara.
Pana de curand, nu existau prea multe solutii pentru imbunatatirea aspectului dintilor, in afara de curatarea acestora o data sau de doua ori pe an.

In ultimii zece ani, insa, descoperirile facute in ceea ce priveste materialele de lucru si tehnicile de restaurare au adus aproape de realitate, pentru multi dintre noi, dorinta de a avea dinti aproape perfecti, care nu isi schimba culoarea si sunt aproape la fel de rezistenti precum cei originali.

Daca iti doresti un zambet mai stralucitor sau sa corectezi imperfectiunile danturii tale, nu exista o perioada mai potrivita decat acum pentru a face acest lucru.

Cele mai noi proceduri legate de estetica dentara sunt disponibile si in Romania, "rata de reactie" a cabinetelor stomatologice de aici fiind foarte rapida: la numai cateva saptamani sau luni de la lansarea unor metode sau solutii noi la nivel international, acestea sunt oferite si de clinicile de profil din Romania.


Inainte de a lua o decizie privind o interventie estetica dentara, sunt insa cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare:
  1. O lucrare de estetica dentara este scumpa. De exemplu, aplicarea unei coroane metalo ceramice costa intre 100 si 150 euro. Aceste coroane sunt fizionimice (nu se vede metalul) dar nu au aspectul unei coroane total ceramice, unde nu exista suportul metalic. O astfel de coroana, impreuna cu fatetele total ceramice, are preturi cuprinse intre 180 si 200 de euro. Mai ales in cazul dintilor frontali (pentru ca vorbim de estetica), coroanele si fatetele total ceramice pot face minuni in remodelarea zambetului.
  2. Materialele nu sunt indestructibile. Sunt mai rezistente decat in trecut dar nu cat pentru o viata.
    Este posibil sa fie nevoie ca procedura sa fie repetata o data la 10 - 15 ani.
  3. Este important sa fii realist. Dentistii specializati in proceduri cosmetice pot asigura o imbunatatire a situatiei tale actuale. Ei pot manipula, transforma si finisa materialele astfel incat sa creeze un zambet cu adevarat fermecator. Ceea ce nu pot face este sa schimbe forma gurii, culoarea pielii sau farmecul personal. Pentru ca restaurarile dentare sa aiba rezultatul scontat, trebuie sa ti se potriveasca. Cosmetica dentara te poate face mai frumos, dar nu te va transforma complet peste noapte.
Unul dintre beneficiile esteticii dentare este faptul ca rezultatele pot fi anticipate cu usurinta. Indiferent de tipul interventiei de care ai nevoie, nici nu poate fi vorba ca, la finalul acesteia, sa ai o surpriza neplacuta.
Dentistii au la indemana o sumedenie de metode pentru a repera, restaura sau imbunatati aspectul dintilor.

Multumita solutiilor avansate oferite de tehnologie, este posibil chiar sa vezi imagini "inainte si dupa" ale dintilor tai inainte chiar ca lucrarea sa inceapa. Imaginile oferite pe computer ii permit dentistului sa iti ofere o mica proiectie in viitor, ceea ce te va face sa alungi orice posibile indoieli pe care le ai.

Desigur, acest lucru nu este necesar decat in cazul lucrarilor mai complicate. Daca doresti o simpla aplicare de plomba, iti poti imagina rezultatul fara sa fie nevoie de ecranul unui computer.

Pentru a crea un zambet si o dantura perfecte este necesara o munca de echipa. Cateodata poate fi necesara aplicarea unui aparat dentar, alteori fatetari sau aplicari de coroane, toate acestea se realizeaza de o echipa de medici.


Este bine sa privim si la viitorul zambet al copiilor nostrii. E mult mai usor si chiar mult mai ieftin sa indreptam dintii copiilor. De asemenea educarea lor in prevenirea problemelor dentare ii ajuta sa aiba de mici o "estetica dentara".


de Dr. Cosmin Ulman
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • io pe 17 Feb 2008, 18:03

    Pai ce ti-a ramas pe dinte era suportul pietrei.

    0
    0

  • PETRONELA pe 19 Mar 2006, 15:45
    bijuteriile dentare

    am fost mereu preocupata de felul cum arat.sunt o persoana deschisa la noutati si incerc tot ce apare nou in materie de infrumusetare. am un piercing in nas,unul in buric,in curand sunt programata la o interventie de rinoplastie.a aparut la mine in oras(in Piatra Neamt) un cabinet stomatologic nou si printre multe alte servicii puneau si bijuterii dentare. am fost super incantata de veste si m-am prezentat negresit la cabinetul respectiv si dupa ce am aflat ca bijuteria respectiva nu afecteaza dintele si tine si in jur de 5-6 luni.pe loc m-am decis si am fost prima fericita posesoare a unei pietricele de culoare aurie.eram super incantata de noua mea achizitie si am incercat cat am putul sa am grija ce si cum mananc ca sa prelungesc "viata" pieticelei dar dupa nici o luna,mancand o ciorba,am ramas fara ea si pe deasupra mi-a mai ramas si o chestie urata ca o tabla pe dinte.am incercat sa o indepartez,nu am reusit si am mers iar la dentist care m-a convins ca nu s-a mai intamplat si mi-am mai pus inca una,nici aceasta nu a tinut mai mult. am renuntat in cele din urma si de aceea tin sa sfatuiesc si pe celelalte doritoare de un"zambet cu diamant" sa se gandeasca inainte de a face acest pas ,ca nu e decat o pierdere de timp si de bani. multa sanatate va doresc la toti.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod