57% dintre adulti sufera de sensibilitate dentara

Durere scurta si ascutita la rece, cald, dulce sau acidulat? Probabil ca suferi de sensibilitate dentara sau, in limbaj medical, hipersensibilitate dentinara.
Pana la 57% dintre adulti au dintii sensibili la un moment dat, iar in cazul persoanelor care sufera de afectiuni parodontale, hipersensibilitatea se asociaza in aproape 98% din cazuri. Date din Spania si Marea Britanie arata ca aproximativ 20% dintre pacientii aflati in tratament intr-un cabinet dentar sufera de hipersensibilitate in timpul sau dupa igienizarea profesionala. Cei mai afectati sunt adultii cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani.


Cum se manifesta sensibilitatea dentara?

Cand gingiile se retrag de pe dinte, lasand descoperita o portiune din radacina sau smaltul este indepartat de la suprafata dintelui, tesutul din interior (dentina), este expus mediului cavitatii bucale. Dentina contine o multitudine de canalicule microscopice, in care se gaseste un fluid care inconjoara terminatii nervoase conectate cu pulpa dintelui (tesutul moale din interiorul dintelui care asigura vitalitatea acestuia).
Stimulii reci, calzi, dulci sau acizi cauzeaza miscari ale fluidului din canaliculele dentinei, ce stimuleaza terminatiile nervoase, provocand durerea.


Ce produce sensibilitatea dentara?

Expunerea dentinei poate avea cauze multiple. Cele mai frecvente sunt: periajul incorect, cu miscari orizontale in zona gingiei, afectiuni ale gingiei care duc la descoperirea radacinilor, indepartarea smaltului de pe suprafata dintelui, prin fracturi sau prin tocire, datorita frecarii sau scrasnirii dintilor (bruxismului), precum si distrugerea smaltului prin carii sau eroziuni datorate consumului de alimente sau bauturi acide.


Tratamente disponibile

Controlul hipersensibilitatii se poate realiza cel mai frecvent, utilizand o pasta de dinti desensibilizanta sau prin tratamente in cabinetul stomatologic, cu produse profesionale. Pastele de dinti desensibilizante obisnuite, cu saruri de potasiu, pentru igiena orala zilnica actioneaza prin blocarea durerii.
Instalarea efectului acestora necesita timp, iar stimulii continua sa ajunga la terminatiile nervoase prin canaliculele deschise.

Mult mai eficiente, produsele desensibilizante profesionale actioneaza prin obturarea canaliculelor si duc la ameliorarea durerii rapid, eficace si de durata. De obicei, aceste produse folosesc diferite substante chimice care au capacitatea de a precipita in canaliculele deschise.


Tratamentul viitorului

Cercetari recente indica directia de dezvoltare a tratamentelor viitoare pentru hipersensibilitate, care ar trebui sa asigure o blocare eficienta si robusta a canaliculelor dentinare, pentru ameliorarea rapida si de lunga durata a durerii. Noile optiuni de tratament ar trebui sa reproduca modalitatea fiziologica de desensibilizare prin materiale care au capacitatea de a acoperi dentina si sigila canaliculele dentinare expuse, scazand predispozitia la factorii cauzatori ai hipersensibilitatii si ameliorand durerea.


De retinut! Nu uita de vizitele regulate la stomatolog. Incearca sa mergi mai des la stomatolog pentru a te asigura ca dintii tai sunt sanatosi, prevenind sensibilizarea lor si aparitia cariilor. Pe langa aceste masuri de care trebuie sa tinem cont exista trei teste simple si nedureroase care depisteaza din timp factorii cariogeni. Actionand devreme vei reusi sa previi in loc sa tratezi si sa scapi de tratamentul stomatologic traditional.

1. Saliva Check Buffer verifica:
  • fluxul, vascozitatea si consistenta salivei nestimulate, oferind informatii despre influenta stilului de viata al pacientului asupra sanatatii mediului oral;
  • pH-ul salivei de repaus, determinand daca nivelul aciditatii este ridicat, ceea ce poate duce la aparitia eroziunilor sau a cariilor;
  • cantitatea de saliva stimulata produsa, indicand existenta unor afectiuni ale glandei salivare;
  • capacitatea tampon (calitatea) a salivei stimulate, stabilind eficienta salivei in neutralizarea acizilor din mediul oral.

2.
Saliva Check Mutans este o metoda de diagnosticare in cabinet a nivelului ridicat de Streptococcus Mutans. Aceasta specie de bacterie joaca un rol important in initierea cariilor dentare. In combinatie cu alte informatii clinice, nivelul salivar al acestei bacterii este util pentru evaluarea riscului cariogen al pacientilor.

3. Plaque Indicator Kit identifica varsta si acidogenitatea placii bacteriene in doar 5 minute, ofera o imagine clara a zonelor in care exista acumulare de placa si face diferenta intre placa bacteriana nou formata si placa matura.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod