Ziua Mondiala a Hepatitei

Astazi, 19 mai 2008, oamenii din intreaga lume marcheaza Ziua Mondiala a Hepatitei. Ziua Mondiala a Hepatitei este initiata si organizata de Alianta Mondiala pentru Hepatita, o coalitie globala care cuprinde peste 200 de asociatii de pacienti, printre care si Asociatia Sano-Hep Romania.
Una dintre cele mai severe si agresive tipuri de hepatita este cea determinata de virusul hepatic B, considerat de OMS al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun. In Romania, aproape 1 milion de romani (intre 2% si 7% din populatie – conform estimarilor OMS) sufera de hepatita cronica B si ca urmare sunt supusi riscului sa dezvolte complicatii.

“In fiecare luna, la Institutul Matei Bals din Bucuresti, diagnosticam 50 - 60 de pacienti cu hepatita B. Din pacate, cei mai multi dintre ei se afla deja in stadiul de hepatita cronica”, sustine Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti.

Netratata, aceasta forma de hepatita, cauzata de virusul hepatitic B, poate provoca ciroza sau cancer hepatic si, in final, decesul. Virusul B este de 100 de ori mai contagios decat virusul HIV (virusul imunodeficientei umane) care determina maladia SIDA.

Hepatita B este o problema serioasa de sanatate publica la nivelul intregii lumi. Mai mult de 2 miliarde de oameni din lume sunt infectati cu virusul hepatitei B, ceea ce inseamna o treime din populatia globului.

“Credem ca in populatia Romaniei ar exista 1 milion de persoane care au avut contact cu hepatita virala B si care pot fi purtatorii acestui virus. Trebuie sa mergem periodic la medic nu pentru ca ne simtim  bolnavi, ci pentru ca un control periodic poate fi extrem de util! Este mai usor sa tratezi o boala in stadiul de inceput si mai greu sa tratezi fazele avansate ale bolii”, a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
 

Aceasta afectiune a preocupat mai multe companii din domeniul sanatatii, motiv pentru care Dan Zamonea, Director General al Roche Romania, a declarat: "Ziua Internationala a Hepatitei este de o importanta majora pentru noi, in conditiile in care Romania este tara cu cea mai ridicata prevalenta a infectiei cronice cu virus C din intreaga Uniunea Europeana – (4,9%6) precum si cu o prevalenta mare a infectiei cronice B (6%6). Aceste date epidemiologice par a fi confirmate si de numarul mare de pacienti depistati prin intermediul Programului de National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, care a adus o multitudine de date noi si extrem de utile in ceea ce priveste profilul bolilor care afecteaza populatia Romaniei. Ca o componenta esentiala a implicarii noastre sociale, Roche Romania este alaturi de pacientii afectati de virusurile hepatitice, alaturi de autoritatile din domeniul sanitar si de lumea medicala
din Romania in incercarea de a gasi solutii constructive in fata unei probleme majore a sanatatii romanilor”. 

Virusul B poate fi transmis de la persoana la persoana prin contact direct cu sangele si secretiile umane contaminate.

Principalele cai de transmitere:
  • contactele sexuale neprotejate;
  • injectarea intravenoasa a drogurilor prin utilizarea in comun a acelor nesterile;
  • folosirea instrumentelor nesterile pentru tatuaje si piercing, folosirea unor obiecte personale precum periute de dinti sau aparate de ras apartinand persoanelor infectate;
  • copiii nascuti de mame infectate prezinta un risc crescut de a contracta acest virus.

 
“Hepatita B este considerata in statisticile mondiale a doua boala cu transmitere sexuala, ca incidenta. Este o afectiune cu potential sever. In jur de 40%-50% dintre persoanele infectate raman purtatoare de virus B. Dintre acestea, circa 60% dezvolta hepatita cronica, in jur de 30% ajung la ciroza hepatica si intre 5% si 10% dezvolta cancer de ficat. Din fericire, hepatita B poate fi prevenita prin vaccinare. La noi in tara, vaccinarea obligatorie gratuita pentru copii a fost introdusa in 1996, dar ceilalti oameni trebuie sa se imunizeze pe cont propriu. Pentru asta, insa, trebuie sa-si faca testul ca sa vada daca sunt purtatori de virus B tot pe cont propriu, pentru ca sistemul nostru sanitar nu asigura screening complet gratuit”, adauga Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

Hepatita B este cu atat mai periculoasa cu cat rar prezinta simptome specifice. Testarea periodica si vizita la un medic specialist sunt foarte importante, mai ales ca si in Romania bolnavii pot beneficia de tratamente noi disponibile, care tin boala sub control si cresc speranta de viata.

De Ziua Mondiala a Hepatitei, care este marcata astazi si in Romania, Bristol-Myers Squibb impreuna cu Asociatia Pacientilor cu Boli Hepatice Sano-Hep Romania, Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF) si Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" din Bucuresti sustin o campanie de informare si educare a populatiei pentru a atrage atentia asupra severitatii acestei boli si a impactului ei asupra starii generale de sanatate din Romania. Este important ca populatia sa fie informata in ceea ce priveste riscurile de dobandire a acestei infectii precum si necesitatea diagnosticarii precoce a acestei afectiuni.


Campania a inceput ieri, 18 mai, cu actiuni educative publice. Mii de bucuresteni care au trecut prin Piata Unirii, Parcul Herastrau, Parcul Cismigiu si Plaza Romania au primit materiale informative despre hepatita B si au stat de vorba cu reprezentantii campaniei pentru a afla detalii despre boala si riscurile ei.

Tot astazi, partenerii campaniei au lansat oficial si site-ul de informare despre hepatita B - hepatitab.com.ro – creat special pentru publicul larg. Prin intermediul acestui site oamenii vor afla ce inseamna hepatita cronica B, cu ce se deosebeste ea de hepatita acuta de tip A (boala mainilor murdare), de ce este considerata una dintre cele mai periculoase forme de hepatita, cum poate fi transmisa, care sunt metodele de preventie. De asemenea, un chestionar disponibil pe site ii ajuta pe vizitatori sa afle daca au fost sau sunt supusi riscului de a contracta aceasta boala.

Noua initiativa, de a marca Ziua Mondiala a Hepatitei de 19 mai, a fost intreprinsa deoarece nivelul de constientizare sau nivelul angajamentelor politice in ceea ce priveste hepatita virala cronica nu a ajuns nici pe departe la nivelul atins de HIV/SIDA, tuberculoza sau malarie desi numarul celor infectati cronic si numarul pacientilor cu hepatita virala cronica B sau C este similar cu numarul pacientilor cu HIV/SIDA sau al deceselor cauzate de acesta.

Cum a fost demarat Ziua Mondiala a Hepatitei?

Timp de cativa ani, grupuri de pacienti din intreaga lume au sustinut activitati pentru mentinerea nivelului de constientizare a hepatitei. Pentru prima data in anul 2008, aproape 200 de grupuri de pacienti s-au unit pentru a marca in data de 19 mai Ziua Mondiala a Hepatitei.


Alianta Mondiala pentru Hepatita, cu sediul la Geneva, in Elvetia, este condusa de catre un consiliu format din grupuri reprezentative de pacienti din toate cele sapte regiuni ale lumii - Europa, zona Est Mediteraneana, Africa de Nord, America de Nord, America de Sud, Australasia si Pacificul de Vest. Toti acesti pacienti si-au luat angajamentul de a schimba destinul oamenilor infectati cu hepatita virala cronica si au hotarat ca Ziua Mondiala a Hepatitei sa fie marcata anul acesta in data de 19 mai.
 
Proiectul a fost lansat, in primul rand pentru a-i ajuta pe oameni sa constientizeze pericolul hepatitei virale si apoi pentru a castiga recunoastere si sprijin politic – doua aspecte care nu au atins nici pe departe acelasi nivel de constientizare cum s-a intamplat in cazul maladiei HIV/SIDA, tuberculozei si malariei, desi numarul celor infectati si ucisi de hepatita virala este la fel de mare. Prin aceasta campanie, asociatiile de pacienti au lansat in lume o intrebare pe care oricine dintre noi ar trebui sa si-o puna - "Sunt eu numarul 12?". Intrebarea, menita a fi un semnal de alarma pentru populatie, porneste de la o statistica mondiala care releva ca in lume, o persoana din 12 sufera de hepatita virala, iar majoritatea nu stie acest lucru.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod