Vorbe despre ameteli (I)

Nu putini oameni spun pe nerasuflate ca, daca ai fost diagnosticat cu ameteli, trebuie sa inghiti ani lungi pastilele de Tanacan, medicament recunoscut ca imbunatatind circulatia la cap. O alta parere foarte des auzita in randul oamenilor suferind de ameteli: "Am sindromul Meniere". Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, omul de stiinta roman care, alaturi de alti sase mari profesori de ORL din diverse tari, face parte din forul de conducere al Societatii europene de ORL, lamureste aspectele nou-aparute in medicina moderna, vizand ametelile.
In primul rand, impotriva celor mai frecvente fenomene de ameteala incadrabile in categoria numita sindromul de vertij paroxistic benign, teoriile moderne spun ca trebuie actionat cu metode de recuperare a functionarii labirintului, cum ar fi mersul pe covoare rulante, miscari de fortare a labirintului si este o greseala sa aplici tratamentul cu medicamente antivertiginoase precum tanacanul fiindca administrarea timp indelungat a acestor medicamente duce la lenevirea labirintului din urechea interna si la transformarea pacientilor in ametiti cronici.
Este eronat si sa pui eticheta de sindrom Meniere pe cele mai multe fenomene de ameteala. Acest sindrom afecteaza doar 10%-12% din randul celor care resimt ameteli. Asa cum am mai mentionat, circa 75%-80% dintre cei care resimt ameteli au vertij paroxistic benign. Vertijul se refera la o senzatie brusca de dezechilibru vertico-torsional, fenomenul de titirez. Bolnavul are senzatia ca se invarteste camera cu el, ori are senzatia ca se invarteste doar el, simte ca ar cadea intr-un abis. Vertijul este o boala psihosomatica pentru ca se inregistreaza si fenomene somatice, transpiratii, senzatii de greata, de voma, iar omul se sperie de aceste stari.
In vertij se inregistreaza si miscari ale globilor oculari, numite nistagmus.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iosif pe 6 Aug 2023, 10:38
    ametit fara pauza ,dupa unAVC,in urma cu doi ani

    am ramas ,dupa un AVC,acum mai bine de doi ani si doua lumi cu ameteala,care ami afecteaza si echilibrul si mersul,dupa micul dejun îm-i scade tensiunea si se instaleaza ameteala si echilibrul este afectat.

    0
    0

  • GIGI pe 29 Iun 2008, 07:12
    AM AMTELI

    AM AMTELI UNEORI INSA NU LE BAG IN SEAMA DEOARECE AM FOST LA MULTI DOCTORI SI TOT ATITEA MEDICAMENTE MI-AU DAT CE CREDETI DE UNDE PROVIN ACESTE VARTEJURI CU TRANSPIRATII? TENSIUNEA 13 CU 7, GLICEMIE 89, COLESTEROL 219.

    0
    0

  • angi pe 19 Apr 2008, 19:24
    M-am saturat de ameteli

    E foarte adevarat ca nu e bine sa iei tanakan pot spune ca devii dependent de el si nu e bine ar mai indicat sa stii sa te controlezi sa nu intri in panica sau sa-ti asociezi anumite boli la care crezi ca ai avea simptome.

    0
    0

  • stefi pe 20 Mar 2008, 20:13
    ..................

    Pai eu am ameteli de dimineata cand ma scol si dupa ce fac sportul. Ce ar trebui sa fac ?

    0
    0

  • mirela pe 18 Dec 2007, 18:26
    Indoieli

    E-mailul meu e mirrela_69free@yahoo.com. Draga Robert, si eu am incercat tot felul de tratamente, am meniere de 8 ani. Te rog, nu mai stiu nici eu ce sa fac, daca ai ceva noutati in bine informeaza-ma. Cu stima, Mirela.

    0
    0

  • NAE-IANCU MONICA pe 10 Mai 2006, 20:47
    DE 10 ANI SUFAR DE SIND.MENIERE SE MAI POATE FACE CEVA? SUNT UNUL DIN AMETITII CRONICI

    SUFAR DE SIND. MENIERE DE 10 ANI, AMETELI ATACURI MEDICAMENTE PESTE MEDICAMENTE FARA REZULTAT.AM AFLAT DE O MISCARE BRUSCA CARE FACE SA DISPARA AMETELILO TEHNICA APLICATA LA SPIT SF. MARIA CUM AS PUTEA AFLA MAI MULTE? EMAILUL MEU ESTE robert_sib1985@yahoo.com

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod