Vitamina D intarzie declinul mental

Potrivit unui studiu efectuat recent de cercetatori englezi si americani, vitamina D este benefica in evitarea declinului mental la persoanele in varsta.
Studiul a cuprins 2.000 de persoane trecute de 65 de ani. S-a observat ca la cei care prezentau nivel scazut al vitaminei D in organism, riscul de a avea probleme mentale este de doua ori mai mare fata de persoanele in corpul carora vitamina D este prezenta in nivel ridicat.

"Pentru cei care traiesc in tari precum Anglia, unde iarna este mai lunga si nu se expun foarte mult la soare, asimilarea vitaminei D in organism poate reprezenta o problema, mai ales in cazul batranilor", a declarat Dr.
Iain Lang de la "Peninsula Medical School" si care a lucrat la acest studiu. "Pentru aceste persoane, o solutie ar putea fi suplimentele pe baza de vitamina D", a mai adaugat acesta.

Cercetatorii incearca sa demonstreze acum daca suplimentele de vitamina D sunt eficiente in ceea ce priveste reducerea riscului de aparitie a dementei la persoanele de varsta inaintata.

Vitamina D se gaseste in pestele gras (hering, somon) si in untura de peste si spre deosebire de celelalte vitamine, poate fi produsa de organism.
Procesul de sinteza al vitaminei D este declansat prin expunerea la razele solare ultraviolete. Vitamina D are rol in asimilarea calciului si a fosforului in oase.

Sursa: AGI Salute
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elenafr pe 27 Ian 2009, 18:12
    vitamina D imi trebuie mie

    Vitamina D se gaseste numai in pestele gras; dar eu ce ma fac, pentru ca nu-mi place pestele si nici sa fac plaja?! In ce alte alimente exista vitamina D?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod