Vitamina A este esentiala pentru toate functiile corpului

Echipa de Fortificare a Alimentelor de la BASF a dezvoltat un echipament de testare la cheie, care le permite producatorilor de alimente sa verifice concentratia de vitamina pe masura ce este adaugata. Acest laborator in miniatura, de dimensiunea unui laptop, indica nivel optim pentru a evita subdozarea sau supradozarea.
Carenta de Vitamina A (retinolul) reprezinta o problema in peste 70 de tari din intreaga lume. Oamenii afectati de aceasta deficienta pot orbi sau pot contracta mult mai usor infectii, cum ar fi pojarul sau diareea, din cauza sistemului imunitar slabit. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca, la nivel mondial, intre 140 si 250 de milioane de copii cu varsta sub cinci ani au carenta de vitamina A. Femeile care sufera de malnutritie prezinta un risc mai mare de a muri in timpul sarcinii sau la nastere fata de femeile care isi asigura nivelul optim de vitamina A.
Prin intermediul programelor sale, BASF lupta impotriva malnutritiei in tarile in curs de dezvoltare. Acest lucru il realizam prin fortificarea alimentelor de baza cu vitamina A”, explica Dr. Claus Soendergaard, Global Application Manager la BASF.

“Obiectivul principal este de a asigura pe termen lung o alimentatie, care sa contina vitamina A. Vitamina A are efect numai daca este administrata in mod regulat si in doze mici. O singura doza din capsulele cu vitamina A aduce beneficii doar pe termen scurt.
Alimentele de baza fortificate, precum uleiul, zaharul si faina, care sunt consumate regulat si in cantitati mari de populatie, reprezinta o posibila solutie pe termen mediu si lung
”, precizeaza Profesor Dr. Michael Krawinkel, la Universitatea Justus-Liebig din Gieben (Germania), consilier stiintific in cadrul programului Safo.

Pentru ca organismul uman nu produce singur vitamina A, aceasta trebuie absorbita prin alimentatie - o problema pentru populatia din tarile in curs de dezvoltare, care nu-si poate permite alimente scumpe, precum pestele cu nivel ridicat de grasimi sau carnea cu un aport natural de vitamina A.
In schimb, hrana de baza este constituita in principal din alimente precum uleiul, porumbul, orezul sau faina, care pot fi imbunatatite cu nutrienti aditionali. Prin metoda de fortificare a alimentelor, alimentele de baza sunt imbogatite cu vitamine si minerale pe care, in mod natural, nu le contin deloc sau le contin doar in cantitati mici.

Vitamina A reprezinta denumirea pentru retinol si o serie de compusi cu aceleasi efecte biologice. Este esentiala nu numai pentru vedere, cat si pentru toate functiile corpului uman: sistemul nervos, generarea globulelor rosii, metabolismul proteic, sistemul cutanat, muschi, membranele mucoase, hormoni, oase si sistemul imunitar.
Oamenii au nevoie doar de o cantitate mica de vitamina A, deci mici doze sunt suficiente pentru fortificarea alimentele. Un kilogram de faina fortificata, de exemplu, contine intre trei si cinci miligrame de vitamina A.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod