Vietile a milioane de copii pot fi salvate cu jumatate din suma cheltuita anual pe apa imbuteliata

Alianta Internationala Salvati Copiii a lansat in peste 40 de tari din lume campania globala Every One pentru reducerea mortalitatii infantile. Cel mai recent studiu al Aliantei arata ca oamenii de pretutindeni cred ca salvarea a milioane de vieti de copii costa mai mult decat in realitate si pun prea putina presiune pe liderii lumii pentru a lua masuri in acest sens.
Alianta Internationala Salvati Copiii lanseaza cea mai mare campanie globala de pana acum, estimand ca este imperativ necesar ca o suma de 40 de miliarde de dolari (echivalentul a mai putin de jumatate din suma cheltuita anual de consumatori, la nivel mondial, pe apa imbuteliata) sa fie alocata suplimentar anual pentru reducerea semnificativa a numarului de decese infantile. Studiul global, realizat atat in tari bogate, cat si in tari in curs de dezvoltare, arata insa ca majoritatea celor intervievati (48%) cred ca reducerea mortalitatii infantile costa cel putin 400 de miliarde dolari.

In prezent, aproape 9 milioane de copii mor anual, adeseori din cauze simple, precum pneumonia sau diareea, ori in lipsa unui personal calificat de asistare a nasterilor.
Cu toate acestea, exista solutii dovedite, ieftine si foarte la indemana care pot preveni sau trata bolile ce provoaca un numar atat de mare de decese.

"Oamenii ar fi socati daca ar realiza cat de ieftina si fezabila este prevenirea acestor decese. Lipseste insa presiunea care sa ii determine pe liderii mondiali sa ia masuri in acest sens, in parte deoarece perceptia generala este ca orice actiune imediata ar fi mult prea costisitoare. Pe de alta parte, oamenii au dreptate ca mortalitatea infantila din tarile sarace poate fi redusa, iar campania noastra face un apel catre toti sa sustina acest lucru, astfel incat liderii mondiali sa nu aiba niciun pretext de a nu intreprinde actiuni concrete," declara Charlotte Petri Gornitzka, Secretar General al Aliantei Internationale Salvati Copiii.

In Romania rata mortalitatii infantile aferenta anului 2008 este cea mai ridicata dintre tarile membre ale Uniunii Europene: 11% in randul copiilor sub 1 an, comparativ cu 4.6% media EU (Suedia 2.5%; Italia 3.7%).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod