Vaccinul expirat pentru tuberculoza va fi sistat

Facebook Twitter Comenteaza
Vaccinul expirat pentru tuberculoza va fi sistat

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila a decis sistarea utilizarii vaccinului BCG cu termen de valabilitatea depasit, chiar daca acesta a primit initial prelungirea acestuia.

 

Ministrul Sanatatii a cerut astazi conducerii Agentiei Nationale a Medicamentului si celei a Institutului National de Dezvoltare Cercetare Cantacuzino detalii privind situatia vaccinurilor BCG, administrate la nou-nascuti in maternitate in vederea profilaxiei specifice a tuberculozei. Ca urmare a discutiilor s-a decis ca vaccinul anti TBC cu care erau vaccinati nou nascutii sa fie retras.

Vaccinarea nou-nascutilor va fi reluata, in luna aprilie a.c., atunci cand Institutul National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino, care este producatorul vaccinului anti TBC va pune in functionare noua linie tehnologica pentru reluarea productiei.

Stoparea vaccinarii pana in luna aprilie nu va aduce prejudicii nou-nascutilor, deoarece vaccinul se poate administra pana la varsta de 10 luni, ca urmare toti copiii care au ramas nevaccinati vor fi imunizati atunci cand va fi pus pe piata noua productie.

Institutul Cantacuzino a primit o amenda de 22.000 de lei de la Agentia Nationala a Medicamentului pentru faptul ca a permis distribuirea unor doze expirate de vaccin impotriva tuberculozei care este administrat nou-nascutilor si bebelusilor.  

 

 

Ce este tuberculoza?


Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa provocata de bacilul Koch, denumit dupa numele cercetatorului care l-a descoperit. Infectia se transmite de la o persoana care are tuberculoza pulmonara la o persoana sanatoasa, pe cale aeriana, prin intermediul picaturilor de sputa eliminate in mediul inconjurator prin tuse, stranut, vorbitul cu voce tare, cantat, etc.

O persoana poate fi infectata, dar nu inseamna ca este si bolnava de tuberculoza. Persoanele infectate nu prezinta niciun semn sau simptom care ar sugera boala. In conditiile in care sistemul imunitar al organismului nu mai este eficient, microbii se inmultesc si incep sa produca distrugerea tesutului pulmonar, infectia trecand in forma de tuberculoza boala sau tuberculoza activa. In general este recunoscut faptul ca o persoana cu tuberculoza activa, in lipsa unui tratament eficace, poate infecta aproximativ 10-15 persoane pe an. Dintre pacientii cu tuberculoza, 80% au varste cuprinse intre 15 si 45 de ani.   

Tuberculoza nu se transmite prin strangerea de mana, folosirea acelorasi pahare si farfurii, toalete si mai ales, tuberculoza nu doare.
Numai 10% dintre persoanele infectate pot face boala pe parcursul vietii, in conditiile in care imunitatea organismului este compromisa.


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod