Unitatile sanitare pot efectua inseminare artificiala si fertilizare in vitro

Ultimele prevederi legislative ale Ministerului Sanatatii in domeniul transplantului nu afecteaza activitatea unitatilor sanitare in ceea ce priveste efectuarea procedurilor de reproducere umana asistata.
“Unitatile sanitare pot efectua proceduri de inseminare artificiala si fertilizare in vitro ca si pana in prezent, singurele diferente fiind documentele justificative ce trebuie emise pentru decontarea acestora. Ministerul Sanatatii nu a ingradit actul medical, doar a cautat sa inchida portitele care puteau duce la eludarea legii”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Astfel, pentru decontarea serviciilor medicale de reproducere umana asistata furnizorii de servicii trebuie sa emita doua documente de plata pentru cele doua etape ale procedurilor.


1. Un document de plata va reprezenta costurile generate de stimularea ovariana si cele implicate de prelevarea de celule, mai putin manopera. De asemenea, acest document va inregistra obligatoriu, post prelevare, numarul de ovule recoltat. In acest fel se elimina posibilitatea ca ovulele recoltate care nu au fost implantate sa fie folosite contra cost pentru alte paciente. Prelevarea de celule trebuie obligatoriu precedata de semnarea de catre donatoare a unui formular din care sa reiasa ca accepta procedura fara sa obtina profit personal.


2. Cel de-al doilea document va face referinta la procedura de implantare a ovulelor fecundate in uter, aceasta procedura se poate tarifa deoarece nu intra sub incidenta prevederilor art. 158 din L95/2006.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod