Un laborator de biosecuritate III la Institutul Cantacuzino

Facebook Twitter Comenteaza
Un laborator de biosecuritate III la Institutul Cantacuzino

Ministrul Sanatatii vrea sa modernizeze Laboratorul National de Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino si sa-l aduca la stadiul de laborator cu nivel de biosecuritate III.

 

Acest tip de laborator este unitatea cu inalt nivel de securitate in care se testeaza agenti infectiosi care ar putea provoca boli grave sau cu potential letal. De asemenea, intr-un asemenea laborator se cerceteaza si se testeaza obtinerea formulelor de vaccin impotriva virusurilor gripale aviare cu potential inalt patogen/pandemic, se fac izolari si caracterizari de virusuri, teste de sensibitate la antivirale, testarea unor agenti patogeni folositi in bioagresiune.

„Daca vom reusi sa aducem Laboratorul National de Gripa la standardul de biosecuritate III, adica la cel mai inalt standard, atunci vom avea laborator acreditat international, nu vom mai fi obligati sa trimitem testele la laboratorul din Londra sau in alte tari, asa cum s-a procedat in cazul virusului A/H1N1, si vom putea face teste pentru alte tari vecine - ex.

Bulgaria, Ungaria", a spus ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Cheltuielile necesare pentru modernizarea laboratorului se ridica la suma de 1.918.298 euro, din care BIRD va asigura finantarea pentru 84% din costul total, adica 1.611 000.euro, iar Ministerul Sanatatii va asigura co-finantarea pentru suma de 307.298 euro. 

 

Credit foto: Mediafax 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod