Umiditatea atmosferica ridicata nu permite reglarea temperaturii organismului



Caldura din aceste zile ne afecteaza din ce in ce mai mult. Una dintre cauze ar fi umiditatea atmosferica crescuta. "Indicele de confort termic nu depinde numai de temperatura mediului inconjurator, ci si de umiditatea atmosferica, viteza vantului, de curentii de aer si de presiunea atmosferica. Este evident ca, in mediul urban, indicele de confort termic scade din cauza poluarii, amplificarii radiatiilor de catre cladiri, lipsa curentilor de aer si lipsa vegetatiei. In prezent, este si o umiditate crescuta, necaracteristica pentru zona cu clima temperata", ne-a spus dr. Andreia Murgu, medic specialist recuperare medicala, Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie din Bucuresti.
"Am mai avut veri calduroase, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, dar nu cu aceasta umiditate. Umiditatea te impiedica sa transpiri si din aceasta cauza organismul nu-si poate regla temperatura. Transpiratia si perspiratia sunt mecanisme de baza ale termoreglarii. Poate fi temperatura ridicata, dar daca bate vantul nu iti e atat de cald ca atunci cand temperatura este mai scazuta, dar nu misca nici o frunza", a explicat dr. Andreia Murgu. De asemenea, cu cat presiunea atmosferica scade este mai greu de suportat. Medicul spune ca, in cazul acestor conditii atmosferice, cei mai afectati sunt copiii mici si batranii care pot suferi deshidratari severe si insolatii.
"In aceasta perioada creste riscul de infectii digestive, dar si de afectiuni din sfera ORL, din cauza ca stam in curent, in aer conditionat si consumam lichide foarte reci", a mai spus dr. Andreia Murgu.
Temperaturile ridicate ii afecteaza si pe cardiaci, care pot suferi crize de hipertensiune, dar si de hipotensiune. Medicul a mai spus ca si in cazul persoanelor tinere pot aparea crizele de hipotensiune si care pot duce la lesinuri, asa - numitele lipotimii. Medicul a adaugat ca in aceasta perioada creste si riscul de aparitie a accidentelor vasculare cerebrale. Dr. Andreia Murgu avertizeaza ca trebuie sa se evite expunerile la soare si la diferentele mari de temperatura.
"O atentionare speciala trebuie facuta persoanelor care au aer conditionat la serviciu sau acasa. Nu este indicat ca aparatul sa scada temperatura din camera la mai mult de 25 de grade Celsius. Diferenta de temperatura mai mare de 10 grade Celsius, intre interior si exterior produce dificultati de adaptare", a explicat dr. Andreia Murgu.

Medicul a mai spus ca, pe caldura, nu se recomanda lichidele la gheata si nici dusurile foarte reci.

La Brasov, puncte de prim-ajutor pentru victimele caniculei

Incepand de ieri, in patru locatii din Brasov - Piata Sfatului, Centrul civic, Gara si Complexul comercial "Astra" - functioneaza puncte de prim-ajutor pentru victimele arsitei care a lovit, de aproape o saptamana, si urbea de sub Tampa, unde temperaturile diurne au ajuns la 34 de grade Celsius la umbra.
Instalate de Directia de Sanatate Publica, in colaborare cu Crucea Rosie Brasov si cu cateva firme furnizoare de apa minerala si sucuri, punctele de prim-ajutor functioneaza intre orele 11 - 17, oferind asistenta medicala si racoritoare gratuite tuturor celor afectati de canicula. (Adrian Popescu)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod