Transportul intraspitalicesc se face fara costuri suplimentare

Facebook Twitter Comenteaza
Transportul intraspitalicesc se face fara costuri suplimentare

Transportul intre unitatile sanitare publice a pacientilor care nu necesita asistenta medicala avansata se va efectua fara adaugarea de costuri suplimentare, asa cum se intampla in prezent, potrivit Ministerului Sanatatii.

 

De asemenea, serviciilor publice de ambulanta li se interzice taxarea pacientilor pentru efectuarea unor transporturi interclinice necesare ingrijiri acestora.
 
Cseke Attila, ministrul Sanatatii a semnat Ordinul prin care este reglementat modul in care se face transportul pacientilor care nu se afla in stare critica, precum si decontarea acestuia. Masura era necesara deoarece, in lipsa unor reglementari exprese in acest domeniu, au fost semnalate de catre unitatile sanitare, in ultima perioada, mai multe situatii in care serviciile publice de ambulanta solicitau pentru realizarea transportului sanitar neasistat, sume importante, chiar si de 400 lei pentru distante mici.


 
"Anul acesta avem nevoie de masuri rapide pentru stoparea pierderilor din sistemului sanitar si eficientizarea acestuia. Este nevoie de reasezarea serviciilor din punct de vedere financiar. Din aceasta perspectiva avem nevoie de un sistem medical unitar. Nu este normal ca unele servicii sa fie suprataxate fapt pentru care vom corecta aceste situatii", a declarat ministrul Sanatatii.
 
  

Conform noului ordin al ministrul Sanatatii:

 

  • pentru transportul pacientilor neinternati de la unitatile/compartimentele de primiri urgente la alte unitati sanitare sau pavilioane ale aceleasi unitati se va deconta numai costul/kilometru, sub forma unei solicitari obisnuite, din Fondul Unic de Asigurari de Sanatate, fara a se adauga cost suplimentar;
  • pentru transportul pacientilor internati intr-o unitate sanitara de la unitatea respectiva catre o alta unitate, se deconteaza de catre unitatea solicitanta costul/km la tariful prevazut de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, fara decontarea costului/solicitare;
  • se interzice taxarea pacientilor de catre serviciile de ambulanta publice pentru efectuarea unor transporturi interclinice necesare ingrijirii acestora. Transportul pacientului in stare critica este reglamentat prin Ordinul ministrului 1091/2006 care ramane nemodificat.


De asemenea, prin noua reglementare, spitalele care detin ambulante de tip A1 si A2 sunt obligate sa le utilizeze cel putin pe durata programului normal de lucru.

 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod