Transplantul dupa normele europene

Bancile de tesut si celule umane din Romania trebuie sa se alinieze standardelor europene.
Potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Sanatatii conditiile de prelevare, stocare sau de transport a acestora vor trebui sa fie mult mai stricte decat in prezent. Pentru a fi acreditate, bancile de tesut si celule care functioneaza acum in Romania vor trebui sa faca in primul rand investitii in aparatura.

"Aceste banci vor trebui sa aiba o persoana competenta care sa raspunda de calitatea tesutului pe care il utilizeaza, dar si aparate speciale, cu filtre de purificare a aerului, care acum se afla doar in strainatate", a declarat Victor Zotta, presedintele Agentiei Nationale de Transplant.

Fiecare tesut sau celula vor avea un cod unic, astfel, se va sti exact cine este donatorul si cine este receptorul.
Pana la transplantarea lor, tesuturile sau celule vor fi depozitate in containere speciale, cu pereti dubli, sterile in interior si extrem de rezistente la socuri. De asemenea, fiecare banca sau unitate unde se fac transplanturi va avea un sistem de alerta conectat la toate celelalte banci sau spitale acreditate din Europa.

Potrivit proiectului de ordin al Ministerului Sanatatii, masurile vor fi luate pentru ca Romania sa intre in circuitul tarilor, care schimba in conditii de maxima securitate tesuturi ori celule, astfel incat, tratamentul pacientilor sa fie mult mai repede pus la punct.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod