Transplantul de fata, punctul terminus al chirurgiei reparatorii

Dupa 30 de ani de chirurgie estetica si reparatorie, chirurgii se pregatesc sa transforme in realitate un alt miracol al medicinei, poate cel mai surprinzator: un transplant de fata. Clinica din Cleveland din SUA se afla deja in cautarea primului pacient. Medicina isi redezvaluie astfel latura umanista, lasata de multe ori la o parte. Nimeni nu cunoaste evidenta exacta a oamenilor care au ramas desfigurati in urma unor arsuri, traume, boli sau din nastere. Unele cazuri sunt dramatice: logodnici care isi parasesc jumatatea dupa un astfel de accident ce se lasa cu sechele grave, oameni care nu mai pot trai o viata normala niciodata dupa o asemenea tragedie.
Chirurgii refac de obicei fata cu piele prelevata de pe spatele sau de pe coapsele victimei. Pacientii sunt nevoiti uneori sa indure 50 de operatii pentru a-si recapata doar cateva dintre functiile muschilor fetei, rezultatele fiind de multe ori mediocre. O expresie faciala normala o spranceana ridicata, o incruntare, un zambet, gesturi esentiale pentru interactiunea sociala erau imposibil de realizat cu ajutorul chirurgiei conventionale. Complexul structural al mimicii faciale este imposibil de redat in totalitatea sa, pacientii desfigurati fiind nevoiti de multe ori dupa operatii sa se hraneasca cu ajutorul tuburilor.
La multi dintre ei, acestea sunt motive suficiente pentru a permite instalarea unei depresii cronice. Transplantul facial nu este o forma de vanitate, asa cum cred multi oameni, explica doctorul Siemionow, seful echipei de doctori-cercetatori. "Proiectul nostru nu este pentru oameni sanatosi, care vor sa se plimbe pe strada cu fata altcuiva, ci de un pas inainte pentru acesti pacienti traumatizati". "Filmul Face Off, in care John Travolta face schimb de fata cu Nicholas Cage, este totusi fictiune". O asemenea operatiune complicata poate implica foarte multi doctori care isi desfasoara simultan activiatea pe mai multe planuri.
Fata care va trebui transplantata trebuie desprinsa de pe un cadavru. Doctorii au nevoie pentru pacientul desfigurat de epiderma, tesutul adipos de sub epiderma, nervi si vase de sange, insa nu si de musculatura. Chirurgii dau la o parte apoi tesuturile afectate ale pacientului si reataseaza nervii si vasele de sange prelevate de pe fata transplantata, intr-o procedura delicata care poate dura zeci de ore.
Si in cazul pielii fetei, ca si in cazul oricarui alt organ uman, exista insa posibilitatea ca, in cazul unui transplant, sa fie respinsa de catre organism infectiile sau cancerul sunt pericolele cele mai frecvente.
Exista insa si alte bariere in fata unei astfel de initiative, in special cele legate de etica medicala. (E. F.)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod