Trafic de ovule la o clinica din Bucuresti

Peste 60 de persoane implicate intr-un scandal legat de traficul de celule vor fi audiate de procurori. Medicii israelieni de la clinica Sabyc colectau contra cost ovocite de la femei de etnie roma pentru a le utiliza in fertilizari in-vitro.
Pana in prezent au fost retinute trei persoane care au primit mandate de retinere pe 24 de ore: dr. Dov Klein, dr. Yair Miron si persoana care se ocupa de relatiile cu clientii, Cecilia Borzea.

Femeile primeau intre 800 si 1000 de lei pentru ovocitele donate in urma unui tratament hormonal realizat sub supravegherea medicilor de la clinica Sabyc. De aceste ovocite au beneficiat contra unor sume pana la 15 mii de euro mai multe cupluri din Germania si Israel, clinica realizand in ultimii ani peste 1200 de fertilizari in vitro, dupa cum apare preciat pe site-ul clinicii.


Mai mult, autoritatile au descoperit numeroase nereguli la fata locului: o bacnca de sperma, ovule si embrioni care nu sunt declarate, precum si fise falsificate ale donatoarelor carora nu li se specifica etnia.

Potrivit Agentiei Nationale de Transplant, clinica Sabyc are autorizare incepand de saptamana trecuta, insa ea a fost infiintata acum 10 ani. Donarea de celule in schimbul unor sume de bani este ilegala si se pedepseste cu pana la sapte ani de inchisoare. Zotta a mai precizat ca donarea ovocitelor contra cost este interzisa prin lege.

Colegiul Medicilor: fertilizarea in vitro la clinica Sabyc este ilegala

Colegiul Medicilor din Romania a analizat activitatea de la Sabyc Medical Center inca din anul 2006 si prin deciziile, atat ale Colegiului Medicilor Bucuresti (decizia 682/17.10.2006), cat si a Comisiei Superioare de Disciplina (decizia 32/2008) a concluzionat ca practicarea manoperelor de fertilizare in vitro la cabinetul mai sus mentionat a fost neetica si ilegala si de aceea a solicitat inchiderea acelui cabinet.


"In aceste conditii, deoarece activitea Sabyc Medical Center a continuat in conditii de ilegalitate, situatie care s-a mentinut pana la obtinerea autorizarii de catre Agentia Nationala de Transplant, activitatea medicilor romani ce au lucrat in acest centru va fi analizata de catre Colegiul Medicilor Bucuresti, care va face o ancheta displinara si va stabili gradul de vinovatie si sanctiunile pentru fiecare medic in parte", precizeaza Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod