Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Incepand din aceasta toamna, romancele pot efectua, gratuit, testele de depistare precoce a cancerului de col uterin Babes Papanicolau, in cadrul unui program al Ministerului Sanatatii.
Ministerul Sanatatii demareaza, astazi, 1 octombrie, Programul National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin. Toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, vor avea posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes–Papanicolau

Programul MS a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora.


Nu vor intra in program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea se va opri si la femeile care au implinit varsta de 64 de ani, daca la ultimele 3 examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.

Programul de testare gratuita a femeilor va fi coordonat de doua unitati nationale de management, organizate la nivelul Institutelor Oncologice "Prof.
dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucuresti si "Prof. dr. I. Chiricuta" din Cluj Napoca si de inca 41 unitati de management judetene, aflate in subordinea celor doua unitati nationale. In cadrul programului au fost selectate, pana in prezent,  un numar de 2531 cabinete medicale de asistenta primara si alte 351 cabinete de specialitate de obstetrica ginecologie de la nivelul tarii, perioada de contractare fiind in plina desfasurare.   

Pasii pentru realizarea testului sunt foarte simpli:
  • Pacienta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii.
    Tot aici se va stabili si daca se poate incadra in program;
  • Medicul de familie va informa pacienta si o va trimite catre un cabinet medical de specialitate obstetrica-ginecologie pentru consultatie medicala de specialitate obstetrica-ginecologie, recoltare si fixare a materialului celular cervico-vaginal;
  • Materialul va fi trimis catre laboratoarele de analize, rezultatul testului fiind transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • susana alecu pe 11 Oct 2009, 22:16
    Buna

    benefic scopul acestui program,poate este un semnal de alarma ptr toate femeile care sunt prea ocupate cu altele si din pacate ajung la medic ...prea tarziu...

    0
    0

  • bombo pe 4 Oct 2009, 07:06

    Da, este foarte bun acest program de depistare dar cred ca ar trebui sa se obtina, in mod gratuit, dupa o Doamne fereste confirmare boala, o consiliere si/sau tratament la psihiatru

    0
    0

  • logofatu maria pe 3 Oct 2009, 13:09
    analize

    ESTE FOARTE INFORMATIV ACEST ARTICOL SI ESTE BINE CA PPUTEM FI INFORMATE PE ACEASTA CALE

    0
    0

  • Elena pe 3 Oct 2009, 11:51
    ok

    Un lucru bun din partea guvernului. Că şi aşa....

    0
    0

  • y pe 2 Oct 2009, 21:27
    alergatura

    Initiativa e buna. Din pacate, tot de alergatura de colo colo avem parte; e prea greoaie solutia de aplicare!!!

    0
    0

  • mari pe 2 Oct 2009, 18:17

    Ar fi frumos daca ar fi si adevarat. Dar Nu, din pacate nu este...aceeasi incercare au fost si cu analizele gratuite..si?? NU s-a rezolvat nimik..deci?? Apa de ploaie!

    0
    0

  • ionescu natalia pe 2 Oct 2009, 16:59
    foarte bine!

    Foarte bine! Pt k ma incadrez ca varsta, si oricum am bani f putini, voi merge chiar saptamana viitoare. Am toata increderea.

    0
    0

  • gina pe 2 Oct 2009, 16:42
    INTRBARE

    de cind incepe acest test si bine ar fi daca va fi ceva mai real decit acele consultatii

    0
    0

  • www.mireaanamaria.blogspot.com pe 2 Oct 2009, 14:01
    romania...

    asta e romania! cati medici de familie au rabdare sa informeze pacientele?! si..la medic nu mergi cu mana goala,caci ar insemna ca mergi degeaba... clar! bani investiti intr-o campanie care va avea un rezultat aproape nul.

    0
    0

  • onisie daiana pe 2 Oct 2009, 12:59
    ambiguu

    Deci pana la urma...poate ajungi sa faci aceste analize gratuit, dar conform acestei proceduri o sa se piarda analizele pe drum....ar putea sa fie mai simplu....

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod