Testare gratuita pentru cancerul de prostata, de la anul

Reprezentantii Asociatiei Romane de Urologie spera ca de la inceputul anului viitor sa intre in vigoare un program de screening pentru urologie.
Astfel, toti barbatii peste 50 de ani ar avea posbilitatea sa efectueze gratuit, o data pe an, un test pentru depistarea cancerului de prostata.

Deocamdata, proiectul de screening se afla doar in faza de dorinta, dupa cum a declarat conf. dr. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie. "Inca incercam sa convingem autoritatile de necesitatea acestui program. Acum de exemplu, Ministerul Sanatatii (MS) isi propune sa puna in practica zece protocoale de diagnostic si de tratament pentru zece afectiuni, printre care se numara si cancerul de prostata", mai precizeaza conf. dr. Sinescu la conferinta de presa organizata cu ocazia Saptamanii Europene a Urologiei.

Cancerul de prostata afecteaza celulele glandei prostatice si pot bloca fluxul urinar. Este necesara depistarea lui precoce si tratarea lui pentru a impiedica extinderea celulelor canceroase in alte parti ale corpului. De regula, cand exista o afectiune prostatica sunt cateva simptome dupa care te poti ghida si sa te prezinti neaparat la un control medical. Cele mai frecvent raportate de barbati sunt: dificultati sau durere la urinare; urinari frecvente, in special noaptea; senzatia de urinare iminenta, care nu mai poate fi amanata; prezenta sangelui in urina sau sperma; impotenta.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod