Terapia cu animale le-a redat zambetele seniorilor de la Casa Max

Facebook Twitter Comenteaza
Terapia cu animale le-a redat zambetele seniorilor de la Casa Max

Sedintele de terapie cu animale de companie derulate in cadrul proiectului “Animalele fac oamenii sa zambeasca” i-au invatat pe seniorii de la centrul pentru batrani “Casa Max” sa zambeasca din nou.

 

Interactiunea cu animalele folosite la sedintele de terapie a generat un sentiment de buna dispozitie in randul seniorilor, a favorizat reaparitia sentimentului de respect de sine pentru numerosi pacienti si a constituit un stimulent pentru pastrarea formei fizice, reducerea anxietatii si a starilor depresive.

Dupa 10 saptamani de sedinte de terapie efectuate de catre voluntari si dresori cu ajutorul cainilor special antrenati, cele 80 de persoane varstnice institutionalizate in centrul pentru batrani “Casa Max ” din sectorul 3 Bucuresti au reusit sa-si imbunatateasca calitatea vietii si sa comunice mai bine si cu mai multa usurinta.

Pe baza fiselor individuale realizate pentru fiecare pacient din cadrul grupului focus si in urma coroborarii informatiilor venite din partea celor doi psihologi ai proiectului, Ioana Tempea – psiholog si Violeta Pascu – psiholog „Casa Max”, s-a evidentiat faptul ca programele de terapie cu animale in cazul persoanelor de vsrsta a treia sunt benefice si au un efect terapeutic de durata. Fiecare sedinta de terapie a relevat faptul ca se pot atinge patru scopuri specifice:

  • la nivel fiziologic - scaderea presiunii sangelui si a frecventei pulsului;
  • la nivel psihologic subiectiv - reducerea starii depresive si a starii de singuratate.


„Rezultatele foarte bune pe care le-am obtinut in urma sedintelor de terapie ne dau increderea ca se poate.

Ne demonstreaza ca animalele de companie nu sunt doar companioni, ci chiar terapeuti desavarsiti. Dupa 10 saptamsni de terapie, seniorii de la Casa Max au devenit bunicii nostri, cei mai buni prieteni, pe care dorim sa-i revedem cat mai curand”, a declarat Raluca Simion, presedinte GIA (Group Initiative for Animals).

Fiecare membru din grupul focus de terapie a inregistrat o evolutie pozitiva la nivelul starii de sanatate, insa cel mai spectaculos progres l-a inregistrat Mircea, un domn respectabil in vsrsta de 55 de ani, care in urma unui accident vascular a ramas cu o hemipareza severa, avand dificultati la vorbire si deplasare. Dupa luni intregi in care nu a vorbit si nu a socializat cu ceilalti colegi din centru, Mircea a reusit dupa cateva sedinte de terapie sa poarte o conversatie de mai mult de o ora cu unul dintre dresori, a devenit mult mai sociabil, alaturandu-se grupului in mod firesc, cu zambetul pe buze si cu un tonus mult mai optimist.
Schimbarea inregistrata la nivelul starii de sanatate in cazul lui Mircea, dar si in cazul celorlalti pacienti demonstreaza beneficiile terapiei cu animale, respectiv efectele terapeutice pe care aceasta le genereaza la nivel emotional.

Pentru a marca cum se cuvine finalul proiectului si sarbatoarea Craciunului, echipa ce a sustinut sedintele de terapie le-a pregatit seniorilor de la Casa Max o petrecere surpriza cu invitati speciali si cadouri de la Mos Craciun. impreuna au impodobit bradul de Craciun, au ascultat colinde traditionale csntate de corul de copii Bimbam, au urmarit un moment artistic emotionant de tango argentinian si au asistat la o demonstratie de dresaj inedit cu catei. 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod