Tanorexia: Când bronzul devine dependență

Experţii atrag atenţia asupra efectelor nocive pe care le are expunerea excesivă la soare


La acest fenomen se adaugă presiunea socială: top-modele cu pielea arămie perfectă, fotbaliști celebri frumoși și bronzați sau actori renumiți. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat totuși aparatele cu raze UV drept cancerigene în 2012. Utilizarea lor crește riscul de melanom cu 20%, subliniază Vanessa Rock, membră a Comitetului australian de luptă împotriva cancerului, menționând mai multe studii.

În cazul utilizării acestor aparate înainte de 35 de ani, riscul de melanom crește cu 75%, potrivit unui studiu din iunie 2010.

Brazilia a interzis complet aceste aparate în 2009, urmată de Australia în 2014. Incidența melanomului — cancerul de piele cel mai agresiv — rămâne în Australia la cel mai ridicat nivel din lume, cu 11.000 de cazuri pe an.

Totuși în Spania, unde sunt diagnosticate 3.600 de cazuri de melanom pe an, cabinele de bronzat proliferează fie în unități independente, fie în centre de frumusețe sau de sport, spune cu îngrijorare dr. Moreno. Încă nu există tratamente specializate împotriva tanorexiei, avertizează el.
Expertul a propus instalarea unor avertismente explicite la centrele de bronzare, similare celor existente pe pachetele de țigări.


Foto: Hepta

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod