Sucurile maresc pofta de mancare



Persoanele care consuma varianta lichida a unui aliment in locul celei solide sunt tentate sa manance mai mult dupa aceea, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Purdue University din West Lafayette si publicat in „International Journal of Obesity”.

Chiar daca se simt satui la finalul mesei, celor care beau lichidele li se va face foame mult mai repede, iar organismul nu inregistreaza caloriile continute de bauturi, explica specialistii citati de publicatia americana „Los Angeles Times”.

Lapte sau branza

In timpul cercetarii s-au monitorizat timp de trei zile 120 de barbati si femei care au consumat un „pranz special”, iar, dupa aceea, alimente la alegere.



In prima zi de test, participantii la studiu au consumat sandviciuri cu carne de pui si un pahar cu apa. In a doua si a treia zi, pe langa sandviciuri, au primit lichide si echivalentul lor in alimente solide.

Astfel, un grup a consumat lapte bogat in proteine sau o portie de branza, iar celalalt, pepene rosu cu carbohidrati sau suc de pepene rosu.

Cel de-al treilea grup a consumat nuca de cocos cu un continut ridicat de grasimi sau lapte de cocos. Dupa masa de pranz, participantii la studiu au consumat cate sandviciuri au vrut.


Rezultatele cercetarii au aratat ca cei care au ales alimentele solide au avut o pofta de mancare mai redusa comparativ cu cei care au preferat lichidele, desi toti s-au declarat satui dupa masa de pranz.

Astfel, cei care au baut lichidele au consumat cu 12%-20% mai multe calorii decat ceilalti, sustin cercetatorii Richard Mattes si Wayne Campbell.

In prezent, 20%-50% din calorii sunt luate din bauturi, estimeaza Barry Popkin, directorul programului de obezitate de la University of North Carolina.

Potrivit profesorului Zhaoping Li de la UCLA Center for Human Nutrition, acest studiu este mult mai relevant decat altele realizate anterior care au comparat alimente solide si lichide diferite din punct de vedere nutritiv.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod