Substituţia hormonală creşte riscul de pietre la rinichi

Facebook Twitter Comenteaza
Substituţia hormonală creşte riscul de pietre la rinichi

Femeile ajunse la menopauză şi care optează pentru terapia de substituţie hormonală au un risc cu 21% mai mare de a face pietre la rinichi, se arată într-un studiu apărut în publicaţia Archives of Internal Medicine.

 

Cercetătorii americani care au efectuat studiul pe un eşantion de 24.000 de femei aflate la menopauză şi monitorizate peste cinci ani de zile susţin că riscul de formarea a pietrelor la rinichi este la fel de ridicat dacă iei pastile cu estrogen şi progesteron sau doar cu estrogen, scrie publicaţia britanică DailyMail.

Medicul Naim Maalouf, coordonatorul studiului recomandă femeilor aflate la menopauză să se gândească la toate riscurile pe care le presupune terapia înainte de a începe administrarea ei.

Mai mult, recent s-a demonstrat că terapia de substituţie hormonală este asociată cu diverse probleme medicale serioase, dintre care cancerul mamar şi atacul de inimă.

Terapia de substituţie hormonală (TSH) este un tratament pentru uşurarea unor simptome deranjante pe care le experimentează femeia ajunsă la menopauză. Când intervine menopauza în viaţa unei femei, ovarele produc din ce în ce mai puţin estrogen. Astfel, scopul acestei terapii este de a restitui nivelul natural al estrogenului, ajutând organismul să facă faţă problemelor din această perioadă: transpiraţia excesivă şi bufeurile de căldură.

Beneficiile terapiei de substituţie hormonală: stopează bufeurile de caldura, reface elasticitatea şi lubrifierea naturală a vaginului, opreşte transpiraţia excesivă, diminuează stările depresive şi previne migrenele.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod