coronavirus

Studiu: Simptomele coronavirusului apar în 5 zile

Persoanele infectate cu coronavirus tind să manifeste simptomele într-un interval de cinci zile până la doua săptămâni de la data infectării, arată un studiu publicat luni.
Perioada de incubatie de la cinci zile in sus corespunde cu estimarile anterioare, astfel ca intervalul de carantina de 14 zile recomandat de autoritatile sanitare este potrivit pentru persoanele expuse la coronavirus, relateaza CNN.

Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) a folosit acest standard in contextul epidemiei de Covid-19, recomandand ca persoanele sa se izoleze la domiciliu timp de doua saptamani daca au calatorit in tari cu multe cazuri de coronavirus, precum Italia sau Coreea de Sud.

„Perioada de incubatie ne spune cat de lunga trebuie sa fie carantina”, a declarat Justin Lessler, autorul studiului si profesor asociat de epidemiologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Cercetarea sa, publicata de jurnalul stiintific Annals of Internal Medicine, arata, totodata, ca verificarea simptomelor coronavirusului, cum sunt scanarile termice in aeroporturi, ar putea sa fi ratat persoanele infectate recent.
„Daca cineva este in perioada de incubatie, aceasta este fereastra in care poate fi deja infectat si poate intra in tara fara sa fie detectat”, a spus Lessler.

Asa s-ar explica de ce eforturile autoritatilor americane de a testa peste 46.000 de pasageri ai curselor aeriene pentru a depista simptome precum febra, tusea si problemele de respiratie au depistat un singur caz pozitiv, conform datelor difuzate de CDC la sfarsitul lunii februarie.

„Fereastra” de la inceputul epidemiei


Pentru a estima perioada de incubatie, cercetatorii au analizat peste 180 de cazuri de coronavirus inregistrate in locuri care nu aveau multe infectari – cu alte cuvinte, acolo unde cazurile se datorau calatoriilor peste hotare.

Intrucat studiul a fost realizat la inceputul epidemiei, comunitatea in care s-a produs transmiterea era atunci limitata la orasul Wuhan, din China.
Acest lucru le-a permis cercetatorilor sa estimeze timpul de expunere la coronavirus afland cand a fost persoana respectiva in Wuhan – pe atunci singura sursa plauzibila a infectiei.

Comparand numarul calatoriilor spre Wuhan cu momentul aparitiei simptomelor, cercetatorii au putut estima perioada de incubatie a virusului: de obicei 5 zile si rareori 12 zile.

„Am avut un fel de fereastra la inceputul epidemiei pentru a intelege ce se intampla. Daca e peste tot, nu mai stii unde s-au infectat oamenii”, a explicat Lessler.

Este posibil, spun cercetatorii, ca studiul lor sa se fi concentrat pe cele mai severe cazuri, cele care au aparut in stiri si au atras atentia autoritatilor sanitare.
Perioada de incubatie a cazurilor mai putin grave este diferita. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod