Studiu: dacă ți se face pielea de găină când asculți muzică ai putea avea un creier diferit

Ai avut vredată senzația că o melodie specială îți face pielea de găină? Află ce înseamnă manifestarea acestui efect al muzicii și cum se reflectă la nivel creierului.
Indiferent ce stil de muzică preferi, experimentarea senzațiilor precum pielea de găină sau cea de „nod în gât” în timp ce asculți o melodie are loc destul de rar. Dr. Matthew Sachs de la Harvard a studiat în 2018 persoanele cărora li se face pielea de găină când ascultă diferite cântece pentru a determina cum este declanșat acest fenomen.
Studiul a vizat 80 de studenți, dintre care jumătate aveau senzațiile menționate, iar cealaltă jumătate aveau o reacție neutră în timpul melodiilor. Prin intermediul acestui experiment s-a putut observa că persoanele care își formează un atașament la nivel emoțional și fizic față de melodia pe care o ascultă au o structură diferită a creierului față de cele care nu au astfel de reacții.
Astfel, s-a observat un volum mai dens al fibrelor care conectează cortexul auditiv cu zonele care gestionează emoțiile și comunicarea. „Am realizat acest studiu pentru a demonstra că există mai multe fibre și o eficiență crescută a funcționării celor două zone conexe la nivelul creierului, ceea ce va avea drept rezultat emoțiile mai intense”, a spus dr. Sachs.

 
Legătura cu amintirile

Se pare că dacă ți se face pielea de găină nu reacționezi spontan numai la ritmul și cuvintele melodiei, ci există și o conexiune cu alte amintiri pe care le ai. „Dacă apare această senzație complexitatea emoțiilor este mai mare și pot fi asociate cu diferite amintiri sau chiar ceea ce ți se întâmplă în prezent. Ecoul produs de muzică ajunge mult mai departe decât s-a crezut până acum, iar reacțiile externe reflectă ceea ce se întâmplă la nivel neuronilor”, potrivit dr. Sachs.
Este nevoie de mai multe studii de acest tip pentru a se putea stabili cu certitudine ce provoacă aceste reacții la nivelul cortexului auditiv și cum sunt direcționate sau intensificate emoțiile ca urmare a contactului cu muzica. 

 
Punct de plecare pentru tratarea afecțiunilor psihologice

Dr.
Sachs va desfășura în continuare studii suplimentare pentru a investiga cauzele acestor reacții la nivel fizic pentru că se consideră că în momentul în care se va ști cum apar vor fi disponibile noi tratamente pentru afecțiunile de ordin psihologic.
„Există ipoteza că muzica poate debloca emoțiile sau le poate scoate la suprafață chiar și în cazul în care au fost reprimate foarte multe timp. Acest lucru este benefic pentru echilibrul emoțional și ar putea suplimenta sau înlocui tratamentele clasice care utilizează medicamentele cu efecte secundare”, a explicat dr. Sachs.

 
Depresia

Depresia este o afecțiune care împiedică pacienții să se bucure de lucrurile obișnuite și să-și exprime sentimentele. „Prin intermediul muzicii am putea elimina amorțeala care există la nivel psihologic.
Din păcate uneori chiar medicamentele provoacă această stare, deși se încearcă de fapt crearea unui echilibru emoțional și stimularea capacității de a face față tuturor tipurilor de emoții”
, spune dr. Sachs.
Muzica ar putea fi utilizată în cadrul terapiei de specialitate pentru a explora sentimentele, precum și amintirile care influențează starea emoțională a fiecărui pacient. În loc să fie întrebat despre anumite aspecte va fi mult mai simplu să aleagă o melodie care îl inspiră și să discute cu terapeutul felul în care se simte. Această soluție simplă ar putea aduce la suprafață exact aspectele problematice, diminuând timpul dedicat pentru identificarea problemei de fond și asigurând eficiența tratamentului urmat.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Descoperire șocantă: 3 oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

6 greșeli care afectează strălucirea părului tău

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

9 idei ca să folosești mierea în tratamentele de înfrumusețare

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

9 alimente care au mai multă vitamina C decât portocalele

Cum să folosești oțetul de mere pentru piele frumoasă și păr strălucitor

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Ce să faci dacă îți cad genele. Trucuri care le stimulează creșterea

Olivia Newton-John, diagnosticată cu cancer pentru a treia oară: „Cred că voi învinge“

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

De ce ar trebui să mănânci cât mai des afine

Miso - Ce beneficii are pentru sănătate această pastă

Ananas - Ce beneficii are pentru sănătate?

Robbie Williams, din nou tătic: Are o fetiță născută de o mamă surogat

Nucile - Ce beneficii au pentru sănătate?

8 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea marocană

Când cancerul nu mai e un capăt de drum: Încă o vedetă vorbește despre boala care i-a schimbat viața

Murele - Ce beneficii au pentru sănătate?

Keanu Reeves strânge bani pentru spitalele de copii. De ce nu vorbește despre asta

Cum vor arăta Meghan Markle și Kate Middleton la 60 de ani: Cu riduri și părul alb, dar tot frumoase!

Alimentația în timpul examenelor - Ce trebuie să mănânci pentru concentrare

10 cauze ascunse ale acneei şi modalităţi de a scăpa de ea

Păpușa vie: Fetița cu părul strălucitor cucerește lumea

Ce se întâmplă dacă te tunzi scurt? 7 beneficii neașteptate

Ce se întamplă de fapt atunci când îți trosnești degetele?