Stresul si anxietatea agraveaza alergiile

Un nou studiu realizat in S.U.A. sustine ca pana si un grad scazut de stres sau anxietate poate inrautati si extinde reactiile alergice ale unei persoane
Cercetatorii estimeaza ca americanii platesc mai mult de 3.4 miliarde  dolari pe medicamentele pentru alergii si pe verificarile medicale anuale, si pierd in jur de 3.5 milioane de zile de lucru pe an din cauza acestei afectiuni.

"Alergia nu reprezinta o afectiune minora", sustine cercetatorul Jan Kiecolt-Glaser, profesor de psihologie si psihiatrie din statul Ohio. "Un numar imens de persoane sufera din cauza alergiile, care pot dezvolta si alte probleme de sanatate mai usoare, cum ar fi febra, dar si mortale, cum este astmul.


La studiu au participat 28 voluntari care aveau alergii sezoniere si febra. Astfel, cercetatorii le-au facut testul standard pentru depistarea tipului de alergie, dupa care au masurat dezvoltarea afectiunii inainte si dupa ce erau subiectul unei situatii stresante, cum ar fi sa tina un discurs sau sa rezolve o serie de probleme de matematica. De asemenea, acestia au fost testati din nou la cateva zile.

Astfel, sa descoperit ca persoanele stresate din cauza experimentului li se agrava afectiunea cu 75%, in comparatie cu aceleasi persoane dar dupa o perioada de calm.

La o zi de la studiu, semnalele alergenilor erau inca puternice.
Cercetatorii sustin ca suferinta poate avea o influenta semnificativa si asupra stimulilor care in mod normal nu dezvolta reactii alergice.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod