Sportul creste riscul de preeclampsie in sarcina

Femeile insarcinate care fac exercitii fizice isi risca atat sanatatea lor cat si a bebelusilor, este parerea specialistilor.
Cercetatorii au descoperit ca aceste femei sunt mai predispuse la preeclampsie, care se produce cand tensiunea sanguina a femeii creste si poate duce la atacuri de inima si chiar la deces. Preeclampsia afecteaza una din 14 sarcini si provoaca decesul a 1.000 de bebelusi si a 10 femei insarcinate in fiecare an.  

Desi femeile insarcinate erau sfatuite sa se antreneze cel putin 30 de minute pe zi, acum specialistii sustin ca exista o legatura clara intre aceasta afectiune si activitatea fizica moderata.


Studiul efectuat pe un grup de 85.000 de femei a aratat ca joggingul practicat mai mult de o ora si 15 minute pe saptamana dubleaza riscul de preeclampsie. Femeile care se antreneaza intre 4 ore si jumate si 7 ore pe saptamana prezinta un risc cu 65% mai mare de a suferi de preeclampsie severa. Cele care depasesc 7 ore de exercitii fizice pe saptamana au un risc cu 78% mai ridicat de a suferi de aceasta afectiune.

In cercetarile efectuate de olandezi si norvegieni si publicate in Jurnalul Britanic de Ostetrica si Ginecologie s-au analizat datele medicale a femeilor insarcinate in perioada 1996 si 2002.

Sursa: DailyMail
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod