Semintele de cultura nu pot fi contaminate cu organisme modificate genetic

Facebook Twitter Comenteaza
Semintele de cultura nu pot fi contaminate cu organisme modificate genetic

Ordinele date de Ministrul Agriculturii care au permis in mod ilegal contaminarea campurilor si alimentelor cu organisme modificate genetic (OMG), au fost anulate marti in instanta, anunta asociatia Clubul Ecologic Transilvania intr-un comunicat de presa.

Curtea de Apel Cluj a pronuntat marti, 23 februarie, decizia de a anula punctul 9, litera G care face obiectul acestor ordine de Ministru: "Prezenta semintelor modificate genetic in partide/loturi de seminte non-OMG se admite pana la maximum 0,3% in urma testarii in laborator, in cazul soiurilor non-OMG apartinand speciilor cu polenizare libera (alogame) si hibrizilor, respectiv 0,5% seminte modificate genetic, in cazul soiurilor non-OMG apartinand speciilor autopolenizate (autogame); semintele care prezinta un procent de impurificare cu seminte OMG mai mare de 0,3%, respectiv 0,5% nu se certifica."

Ordinul 185 autorizeaza contaminarea cu OMG pentru semintele de cultura si material saditor, iar Ordinul 186 pentru semintele oleaginoase si textile.
Reglementarea oricarui prag de contaminare (peste nivelul de detectare 0%) a semintelor de cultura este ilegal la nivel european. Polenizarea in camp este un fenomen care nu poate fi controlat prin nici o masura de siguranta. Odata cultivat, un lot de seminte care este deja contaminat in proportie de pana la 0,3 – 0,5% cu seminte modificate genetic, poate rezulta o productie contaminata cu seminte modificate genetic la nivel mult mai mare, care nu poate conduce decat la contaminarea generalizata a culturilor cu OMG.

Din aceste considerente, asociatia Clubul Ecologic Transilvania a initiat procesul impotriva Ministerului Agriculturii, pentru corectarea acestei masuri abuzive de a autoriza contaminarea semintelor de cultura.

"Practic aceste Ordine de Ministru deschideau larg portile pentru raspandirea OMG in campuri si alimente prin ne-etichetarea loturilor de seminte contaminate.
Fermierii nu aveau nici o posibilitate de a decide daca vor sau nu sa cultive OMG. Decizia Curtii de Apel Cluj este una corecta si ne bucuram ca am avut posibilitatea de a interveni inainte de a fi prea tarziu. In urma acestei decizii putem spune ca suntem cu un pas mai aproape de respectarea dreptului la ocrotirea sanatatii si la un mediu sanatos,"
declara Dan Craioveanu, vicepresedinte al Clubului Ecologic Transilvania.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nicu pe 26 Feb 2010, 11:35
    Re: maria

    Aceste ONG-uri sunt foarte atenti cand isi aleg un finantator, si alegerea nu se face pe baza politica sau economica. Daca intri pe siteul lor o sa vezi misiunea si statutul lor. O sa observi ca se mentioneaza de exemplu: "Politica noastra. Pentru a ne garanta independenta nu acceptam finantari de la institutii publice sau agentii guvernamentale. De asemenea, pentru a nu contribui la mecanisme de spalare a imaginii unor agenti economici (cunoscute sub numele de CSR - responsabilitate sociala corporatista) nu acceptam finantari de la companii comerciale multinationale sau de alte dimensiuni a caror activitate genereaza poluare, injustitie sociala si economica." eu fac parte dintr-un ONG, si pot sa mentionez ca organizatia noastra a respins mai multe finantari de acel gen. Pentru observarea efectelor adverse al OMG avem nevoie de mai multi ani de cercetare, testare...si in mai multe domenii. Trebuie sa observam efectul asupra mediului, sanatatii, societatii. Cat timp ne confruntam cu efecte adverse de gen: toxicitate la animale de laborator (vezi raportul CRIIGEN http://www.infomg.ro/web/ro/Resurse/Studii_stiintifice/) sau contaminare genetica (cazul fermierului Percy Schmeiser - http://www.infomg.ro/web/ro/Home/Stiri/3/563) avem motive de ingrijorare. Daca te informezi mai bine poate o sa te gandesti de doua ori inainte sa accepti consumarea lor.

    0
    0

  • Cati pe 26 Feb 2010, 11:24
    felicitari

    Doresc sa felicit clubul si le doresc sa aiba succes in toate actiunile din viitor ! Avem nevoie de un pamint curat si alimente sanatoase !!

    0
    0

  • maria pe 25 Feb 2010, 17:16
    OMG

    Toate animalele sunt hranite cu soia modificata genetic de mai bine de 10 ani. partea frumoasa este ca in Romania e interzisa cultivarea dar este permis importul. Si atunci nu pot sa nu ma intreb ce interese sunt in spatele acestor ong-uri. Oare pe ele cine le finanteaza. Poate sunt paranoica, dar am ajuns la conculzia ca singura careia ii pasa de sanatatea mea sunt eu si nu aceste ong . iar daca e dovedit stiintific ca sunt comestibile si nu au efecte adverse, atunci eu sunt pentru consumul lor.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod