Seleniul previne cancerul de vezica urinara

O alimentatie care sa furnizeze un aport corespunzator de seleniu reduce riscul aparitiei tumorilor la nivelul vezicii urinare. Acesta este rezultatul unei cercetari desfasurate de un grup de cercetatori de la Dartmouth Medical School si care va fi publicata in urmatorul numar al revistei Cancer Prevention Research.
Studiul a cuprins 1108 voluntari, barbati si femei, carora li s-a verificat aportul zilnic de seleniu. Rezultatele au aratat ca o dieta echiliberata in seleniu reduce riscul aparitiei cancerului de vezica urinara. Prin aceasta se protejeaza gena p53,  una din genele ani-cancer cele mai cunoscute.

Cancerul de vezica urinara este foarte raspandit in tarile industrializate si afecteaza mai mult barbatii decat femeile. Principalul factor de risc pentru acest tip de cancer este fumatul, fiind responsabil de 50-60% din cazuri.

Seleniul impiedica actiunea patogena, distrugatoare, a virusurilor aflati in organism si sprijina sistemul imunitar.
Se gaseste in viatetile marine (langusta, scoicile, crabul, stridiile, tonul), faina de peste, unt, drojdia de bere, usturoi, oua, ciuperci, orez, cereale, tarata, ceapa, rosii, fasole, varza si nuci.

Sursa: Yahoo Italia
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod