Se va modifica legea privind avortul?


Astazi va avea loc o intalnire a conducerii Ministerului Sanatatii pentru a analiza cazul fetitei de 11 ani care a ramas insarcinata in urma unui viol si modificarea reglementarilor privind avortul prin intermediul unei Ordonante de Urgenta.
Comisia este alcatuita din medici, psihologi, juristi si are menirea sa decida care este procedura de urmat intr-o astfel de situatie speciala – varsta frageda a mamei, varsta avansata a sarcinii, viol, incest si altele. Comisia  a fost convocata prima data astazi la ora 15.

Pana vineri, 27 iunie 2008, comisia trebuie sa propuna solutii, inclusiv de natura legislativa. "Daca se va decide ca trebuie intrerupta sarcina si va aduce argumente si propuneri legislative coerente si concrete se va modifica legislatia in conformitate cu decizia respectiva. Dar, o astfel de lege nu se schimba de pe o zi pe alta", explica Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania spera ca la aceasta intalnire va fi analizat si modul in care institutiile statului si-au facut datoria in ceea ce priveste protectia victimei minore si ca reglementarea avortului sa nu fie rezolvata sub presiunea unor emotii de moment, ci a unor dezbateri largi la care sa participe societatea civila.

Dezbaterea publica in loc sa se axeze pe modul in care este organizata societatea romaneasca si modul in care institutiile statului si-au facut datoria este din de in ce mai mult orientata spre legitimitatea intreruperii sarcinii la o varsta inaintata a acesteia. In aceste conditii Colegiul Medicilor din Romania face urmatoarele precizari:

1. Avortul constituie de regula un act medical fara valente terapeutice deoarece sarcina nu este o boala, ci o stare fiziologica. Numai in situatii exceptionale (sarcina pune in pericol iminent viata femeii si acest pericol nu poate fi indepartat decat prin intreruperea sarcinii) avortul capata si valente terapeutice.

2.
Avortul indiferent de varsta sarcinii prezinta riscuri de moment si riscuri indepartate pentru sanatatea femeii. Aceste riscuri trebuie sa fie acceptate atit de femeie (consimtamantul informat), cat si de medicul care il practica.

3. Embrionul si fatul sunt fiinte vii cu drepturi. Trebuie sa existe intodeauna un echilibru intre drepturile mamei si ale fatului. Exista reglementari ale Consiliului Europei si ale Asociatiei Medicale Mondiale privind protectia drepturilor embrionului si ale fatului de care Romania trebuie sa tina cont.

4. Progresele realizate in domeniul medical fac ca, in acest moment, fatul cu o varsta de 20 saptamani sa aiba sansa de a supravietui in afara mediului intrauterin cu riscul unui handicap major. In aceste conditii chiar daca medicii ar fi acceptat sa intrerupa sarcina erau obligati sa utilizeze toate mijloacele pentru a salva viata fatului.
Insa, cu cat varsta fatului este mai mare, cu atat sansele de a nu se realiza un handicap major sunt mai mari.

5. Reglementarile romanesti in ceea ce priveste avortul sunt printre cele mai liberale din Europa. Liberalizarea excesiva a avorturilor va avea un impact negativ asupra sanatatii femeilor si asupra sanatatii populatiei, influentand reproducerea si demografia.

6. A incerca sa se impuna medicilor obligativitatea de a efectua avorturi este o grava incalcare a libertatii de constiinta a unor cetateni si a autonomiei profesiei medicale. Mesajul profesiei medicale este de a apara viata sub orice forma si un medic nu poate fi obligat sa distruga un embrion sau un fat dupa principiul "mana care vindeca nu poate fi mana care ucide".

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;