Se construieşte Casa Mihail, un centru pentru persoanele cu dizabilităţi mintale

S-a demarat proiectul pentru construcţia unui centru pilot de incluziune socială pentru pentru persoanele cu dizabilităţi mintale.

S-a demarat proiectul pentru construcţia unui centru pilot de incluziune socială pentru pentru persoanele cu dizabilităţi mintale.

Casa va fi complet accesibilizată, adaptată oricărei situaţii care poate apărea la un moment dat în starea de sănătate a oricărei persoane, designul fiind realizat de arhitecţii de la Institute for Human Centered Design din Boston,  S.U.A. Construcţia casei începe în luna martie şi se încheie pe 31 august 2013.

Proiectul este finanţat de către Open Society Foundations - Iniţiativa de Sănătate Mintală şi se desfăşoară cu sprijinul autorităţilor locale din comuna Mihăileşti, judeţul Giurgiu.

Scopul proiectului este de a dezvolta şi promova un model de incluziune şi valorizare socială cu o contribuţie importantă în dezinstituţionalizarea persoanelor cu dizabilităţi mintale.

“Casa Mihail oferă cadrul necesar dezvoltării abilităţilor de viaţă, viitorii locatari câştigându-şi astfel demnitatea şi implicându-se în viaţa comunităţii, fără a fi segregaţi în instituţii în care deseori sunt privaţi de drepturi fundamentale”,
declară Zamfir Todor, Manager Programe, Habitat for Humanity România.

Pornind de la nevoile reale ale beneficiarilor proiectului şi ţinând cont de valorile comunităţii în care se dezvoltă, Casa Mihail reprezintă un model care poate fi replicat în alte comunităţi la nivel naţional.

“Casa Mihail este mai mult decât o casă, este un cămin care dezvăluie potenţialul fiinţei umane, contribuind la crearea unei comunităţi în care oamenii sunt valorizaţi”,
spune Cerasela Porumb, Director Pro ACT Suport.

Conform Institutului Naţional de Statistică, la data de 31 martie 2012, în România existau 17.194 de persoane în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu handicap (instituţionalizate).
În anul 2006 a fost adoptată strategia naţională pentru protecţia, integrarea şi incluziunea socială a persoanelor cu handicap şi în 2010 a fost ratificată Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi. Articolul 19 din cadrul Convenţiei – ”Viaţă independentă şi integrare în comunitate” - recunoaşte dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilităţi de a trăi în comunitate, cu şanse egale cu ale celorlalţi. În ţara noastră încă nu s-au înregistrat progrese semnificative în vederea dezinstituţionalizării persoanelor adulte cu dizabilităţi şi a dezvoltării soluţiilor alternative pentru integrarea în comunitate.


Proiectul a fost demarat de Habitat for Humanity România, Pro ACT Suport şi Open Society Foundations - Iniţiativa de Sănătate Mintală. Noul centru va fi construit în oraşul Mihăileşti.

 

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nitu mariana pe 24 Mar 2013, 17:38
    batrini nostri neglijati de socetate

    am avut o situatie in familie cind tatal meu isi pierduse memoria era si in virstra si nu stiam cum sa ne descurcam mama era si ea bonlava urma sa se opereze la sin noi aveam servici pe vremea acea si nu stiam pe la cine sa mai apelam ca sa il stim in siguranta ca taicamiu avea si prostul obicei sa profite de un gram de neatentie si disparea de acasa apoi o lupta intreaga pina il gaseam pentru asemenea bonlavi trebuie un personal pregatit special ca sa se poata descurca cu asemenea bonlavi .....bine ca va mai ginditi si la batrini nostri este un inceput va uram succes si bunul dumnezeu sa fie cu voi.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod