Sanatatea - un domeniu sensibil pentru politicieni

La dezbaterea cu tema "Sanatatea in urmatorul mandat" organizata de Colegiul Medicilor din Romania au fost prezenti doar reprezentantii PSD si UDMR, desi se astepta ca mai multe partide politice sa se arate interesate de acest domeniu.
Discutia a atins puncte sensibile ale sanatatii cum sunt trecerea plafoanelor la medicamente la medici sau vanzarea cabinetelor medicale. Cele doua partide prezente si-au prezentat prioritatile in domeniul sanatatii pentru urmatorul mandat: PSD vrea descentralizarea sistemului sanitar, iar in viziunea UDMR, Ministerul Sanatatii va avea doar rol de reglementare si control.

Intrebata daca partidul pe care il reprezinta va sustine proiectul legislativ de transferare a plafonului la medicamente la medici, Rodica Nassar, reprezentantul PSD a spus ca partidul din care face parte are in oferta sa ridicarea plafoanelor la medicamente.
"Este o masura nesustinuta financiar. Sunt convinsa ca proiectul de trecere a plafoanelor la medic nu va avea succes. Medicul trebuie sa se concetreze asupra actului medical si nu la calcule".

Dr. Viorel Radulescu, secretar general al CMR a adus in discutie problema vanzarii cabinetelor medicale. Pana in prezent, pe legea noua in orase nu a fost cumparat nici un cabinet medical din cauza preturilor foarte mari.

"Comunitatea trebuie sa stabileasca daca are sau nu nevoie de medici.
Consiliul local stabileste pretul. Cei din Consiliul local, propusi de partide trebuie sa decida: vrem sa avem butic sau cabinet. Este o problema care intereseaza aproximativ 20% din medicii din Romania" a spus prof. Astarastoae. Acesta a mai precizat ca CMR nu va accepta ingerinte ale fortelor politice in independenta profesionala a medicului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod