S-a lansat campania „5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe”


Facebook Twitter Comenteaza
S-a lansat campania „5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe”

Campania „5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe” este un proiect informativ-educaţional cu caracter prosocial! Principalul său scop este promovarea stilului sănătos de viaţă, care constă, mai ales, într-o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe şi legume, consumate în proporţii adecvate.

 

O porţie este egală cu un fruct sau cu o legumă de mărime mijlocie sau cu câteva bucăţi mai mici. Un aspect important al campaniei îl reprezintă creşterea gradului de conştientizare în rândul copiilor şi adulţilor cu privire la consumul de legume şi fructe, precum şi educaţia în jurul acestei idei.

„În România, educaţia nutriţională este aproape inexistentă. Rata de creştere a obezităţii şi a altor boli metabolice este explozivă, aşadar o campanie care urmăreşte promovarea unei alimentaţii sănătoase nu poate fi decât binevenită.

Din constatările mele, dar şi din studii efectuate în rândul populaţiei, consumul de fructe şi legume este deficitar în România, mai ales din cauza unei slabe informări în privinţa beneficiilor pe care fructele şi legumele le-ar aduce sănătăţii noastre. Este important ca românii să înţeleagă aceste aspecte şi să fie motivaţi să îşi modifice modul de alimentaţie, ajungând la un consum de 5 porţii de fructe sau legume în fiecare zi.”,  declară dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie şi medic sportiv.

Campania se va desfăşura pe o perioadă de trei ani, până în septembrie 2014. Organizatorul ei este Uniunea Naţională a Producătorilor de Sucuri (KUPS). Proiectul este finanţat din bugetul Uniunii Europene şi al Republicii Polone, precum şi din bugetul Fondului de Promovare a Fructelor şi Legumelor, administrat de către Agenţia Pieţei Agricole din Polonia.

Legumele şi fructele ar trebui să fie o parte integrantă a alimentaţiei fiecărei persoane, indiferent de vârstă.
Deoarece copiilor, de obicei, nu le plac legumele şi fructele, rolul important al părinţilor este de a-i convinge pe cei mici să mănânce în mod regulat legume şi fructe. Ce fac tinerele mame pentru a îndeplini această sarcină?

“Când vine vorba de alimentaţie, fructele şi legumele sunt pe primul loc, atât pentru mine, cât şi pentru familia mea. Mănânc fructe şi legume în forma lor naturală. Fiica mea, Sofia, nu face excepţie de la consumul zilnic de fructe şi legume iar ca să o conving nu trebuie să folosesc niciun truc. Încă de când am facut o diversificare a alimentaţiei, ea a avut legume şi fructe în meniul zilnic şi acum e obişnuită cu asta. Încep ziua facand sport, în jur de doua ore şi jumătate pe zi.
În timpul zilei, consum multe fructe şi legume care îmi plac. Sofia, fiica mea, ia gustări din fructe şi legume între mese şi ca desert.”,
spune cunoscuta artistă Dana Nălbaru.

În acelaşi timp, Corina mărturiseşte: „ Pentru noi nu există niciun mic dejun fără fructe proaspete. Cred că ele nu doar ne însănătoşesc, dar ne înveselesc şi ziua. Mănânc fructe şi legume de mai multe ori pe zi– de fiecare dată când vreau să iau o gustare, prefer să ronţăi un măr sau un morcov. Au o savoare aparte, iar gândul că îmi şi ajută organismul, de la piele până la întregul sistem imunitar, mă face să am o „relaţie” serioasă cu aceste alimente. Robin, fiul meu, mănâncă fructe şi legume proaspete pe parcursul zilei ca şi gustări între mese.
L-am învăţat că fructele şi legumele proaspete îl fac mai fericit aşa că le devorează cu pofta, iar eu am grijă ca de fiecare dată când e jucăuş să-i amintesc de ultimul fruct mâncat”.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Enache Maria pe 11 Iun 2013, 22:13
    rezultate concurs

    Am participat la concursul initiat de dvs, si pot spune ca a avut un real succes atat in randul copiilor cat si al parintilor. Am trimis si un poster si am vrea sa stim cand aflam rezultatele concursului. Va multumim.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod