S-a infiintat prima asociatie a pacientilor care sufera de tulburari ale somnului

Facebook Twitter Comenteaza
S-a infiintat prima asociatie a pacientilor care sufera de tulburari ale somnului

Denumita Asociatia Nationala de Somnologie, aceasta organizatie va avea ca principal scop informarea si sprijinirea persoanelor cu tulburari de somn: sforait, sindrom de apnee in somn, apnee obstructiva, insomnie, hipersomnie, somnambulism.

 

Desi este un element esential pentru om, ocupand o treime din viata acestuia, somnul este deseori neglijat. Impactul major pe care somnul il are asupra activitatilor pe care le intreprindem este un indicator vizibil al necesitatii tratamentului tulburarilor asociate. In acest sens, somnologia (medicina somnului) se dedica studiului aspectelor normale si patologice ale somnului uman, intervenind in diagnosticarea si tratamentul afectiunilor cauzatoare de tulburari ale somnului.

Sforaitul reprezinta una dintre cele mai frecvente dereglari ale somnului, care afecteaza o mare parte a populatiei cu varsta de peste 40 de ani, in special barbatii.

Desi pare o afectiune minora la prima vedere, poate constitui un simptom al unor afectiuni mai grave, precum Sindromul de Apnee in Somn (SAS), Apneea Obstructiva in Somn (OSA) sau Sindromul de Rezistenta al Cailor Aeriene Superioare (UARS).

Apneea in somn
este o afectiune a aparatului respirator foarte frecvent intalnita si care are uneori urmari extrem de grave: „40% din populatia Romaniei sufera de apnee de somn”, a declarat Prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie si fondatorul somnologiei in Romania.


Insomnia si hipersomnia constituie alte doua tulburari ale somnului. Persoanele afectate de insomnie manifesta dificultate in a adormi si a avea un somn odihnitor. Pe de alta parte, persoanele cu hipersomnie manifesta o somnolenta excesiva.

Asociatia nou infiintata doreste sa vina in sprijinul persoanelor care sufera de aceste afectiuni si sa coordoneze initiativele de imbunatatire a calitatii vietii acestora. Conferinta Nationala a Pacientilor, cea mai importanta manifestare dedicata informarii si imbunatatirii conditiei pacientului roman, care va avea loc la Bucuresti, in perioada 11-13 martie 2010, va reuni reprezentantii tuturor asociatiilor de pacienti din Romania, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Caselor de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S., C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.), ai Directiilor de Sanatate Publica, dar si oficialitati din cadrul Comisiilor de Sanatate din Camera Deputatilor si Senatul Romaniei, medici, manageri de spitale din intreaga tara, reprezentanti ai farmacistilor si ai companiilor farmaceutice.
Persoanele interesate sa participe la Conferinta Asociatiei Nationale de Somnologie se pot inscrie la eveniment prin intermediul formularului de inscriere disponibil pe www.infopacienti.ro. Intrarea este libera. 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod