S-a descoperit o proteina care incetineste raspandirea HIV

O proteina gasita in mod normal in sange poate incetini raspandirea virusului HIV, sunt de parere specialistii americani.
Oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat Pennsylvania cred ca marind productia de seleniu se poate incetini replicarea virala de 10 ori. Seleniul este un micronutrient de care corpul are nevoie pentru un metabolism normal.
Seleniul este incorporat de proteine sub forma de aminoacid numit selenocisteina.

Aceste proteine (selenoproteine) sunt importante in reducerea stresului provocat de o infectie, reusind astfel sa incetineasca raspandirea acesteia.

Dupa infectare, virusul descompune rapid selenoproteinele pentru a replica eficient.
Nu este inca cunoscut modul in care reuseste, dar profesorul Sandeep Prabhu si colegii acestuia cred ca stresul, provocat de raspandirea virusului, afecteaza celulele si se produce o proteina numita Tat, probabil vinovata de descompunerea selenoproteinelor.

Tat face parte din cele aproximativ 14 proteine produse de HIV in prima etapa a infectiei. Scopul acestor proteine este de a declansa anumite gene de care virusul are nevoie. Tat joaca un rol important in replicarea virala.  

Una din proteinele care tintesc proteina Tat este selenoproteina, cunoscuta si ca TR1.

"Pentru ca virusul ataca selenoproteinele, ne-am gandit ca metoda logica de a-l controla este sa ajautam la dezvoltarea acestor proteine din organism," explica profesorul Prabhu.

Rezultatele testelor indica faptul ca un surplus de seleniu poate inhiba replicarea HIV de cel putin 10 ori.

Sursa: NetDoctor.co.uk
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod