Romania are un Plan National de Interventie in Pandemia de Gripa

Guvernul a aprobat forma revizuita si actualizata a planului national de interventie in pandemie de gripa care a fost prezentat de Ministrul Sanatatii.
Obiectivul principal al Planului National de Interventie in Pandemia de Gripa este cel de stabilire a masurilor si mecanismelor de actiune pentru asigurarea protejarii populatiei si a societatii impotriva amenintarii de pandemie de gripa si de pregatire a sistemului de sanatate pentru a face fata unei pandemii de gripa de mare amploare.

Printre masurile care pot fi luate se numara: activarea planurilor generale si locale de continuare a activitatii ministerelor, a institutiilor publice, a autoritatilor judetene si a societatilor comerciale.
Prefectii si autoritatile locale vor implementa planurile de organizare in situatii de urgenta a serviciilor publice la toate nivelurile.

Sunt si masuri specifice care se vor adapta si aplica in cadrul planurilor de gestionare a unor situatii de urgenta si care se adreseaza diferitelor sectoare precum cel de aparare, de ordine publica, justitie, privind aprovizionarea cu alimente, privind productia si transportul de energie. De asemenea, se pune accent si pe masuri care se refera la instalatiicare nu pot fi oprite (inclusiv anumite laboratoare de cercetare).

In caz de prelungire semnificativa a situatiei de criza, populatia este incurajata sa-si faca provizii de alimente neperisabile si de apa imbuteliata; de asemenea, se incurajeaza cumpararea proviziilor in cantitati mari, deoarece cumparaturile frecvente pot provoca o afluenta nedorita a populatiei, mai ales pe timp de pandemie; in cazul in care se preconizeaza o situatie de criza de scurta durata, se vor descuraja cumparaturile masive care pot conduce la lipsuri nejustificate de alimente.


Organizatia Mondiala a Sanatatii reacomanda evitarea trecerii la masuri extreme, cum sunt inchiderea granitelor sau restrictiile in circulatia persoanelor.


Sfaturi pentru populatie

  • Daca prezentati urmatoarele simptome - tuse seaca, secretii nazale apoase si febra peste 38 grade Celsius prezentati-va de urgenta la spital – sectia boli infectioase;
  • Evitati contactele cu persoanele bolnave;
  • Cand tusiti sau stranutati, acoperiti-va gura si nasul cu o batista. Astfel, reduceti riscul ca cei din jurul dumneavoastra sa se imbolnaveasca.
    Dupa utilizare, aruncati batista la gunoi;
  • Spalati-va mainile, des, cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. Produsele de curatare a mainilor pe baza de alcool pot fi, de asemenea, eficiente;
  • Daca sunteti bolnav, pastrati distanta fata de celelalte persoane pentru a evita sa le contagiati. Evitati aglomeratiile si multimile. Evitati sa mergeti la serviciu sau la scoala si, in general, sa iesiti din casa pentru diferite motive. Astfel se va reduce riscul de a contamina alte persoane.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod