Romalimenta pune punctul pe „Siguranța alimentară”

Luni, 11 mai 2015, la Hotel Intercontinental, București, s-a desfășurat sub semnul Federației Patronatelor din Industria Alimentară – Romalimenta, conferința cu tema „Siguranța alimentară”.

Conferința s-a bucurat de prezența  autorităților cu prerogative în domeniul siguranței alimentare, și anume Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății, ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, INSP – Institutul Național de Sănătate Publică și ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Timp de câteva ore, participanții au putut discuta  despre ce înseamnă siguranța alimentară, importanța acesteia, dar și  rolul pe care îl joacă fiecare actor pe întreg lanțul alimentar, de la producător, până la consumatorul final.

Astfel, și-au făcut loc răspunsuri bine documentate și argumentate la câteva dintre întrebările cele mai des întâlnite ale publicului:

● Este alimentația noastră sigură? Ce înseamnă acest lucru?
● La ce îi ajută pe consumatori siguranța alimentară?
● Care este rolul autorităților în asigurarea acesteia și ce stă la baza deciziilor lor?
● Ce fac industria alimentară și ceilalți parteneri din lanț pentru a garanta siguranța alimentară pentru consumatori?


Astfel, siguranța alimentară a fost definită ca asigurarea manipulării, prepararii si depozitarii alimentelor în condiții de igienă, astfel încât acestea să nu reprezinte un pericol de îmbolnăvire a consumatorilor.

Toate măsurile luate în acest sens sunt extrem de importante pentru consumator, întrucât prin intermediul lor acesta din urmă este ferit de o potențială infectare cu virusuri, bacterii periculoase, paraziți sau chiar substanțe chimice nocive responsabile pentru un număr de peste 200 de boli, de la diaree la anumite tipuri de cancer. S-a arătat, prin urmare, faptul că apa și hrana contaminate omoară anual aproximativ 2 milioane de oameni, mulți dintre aceștia fiind copii – informații prezentate conform OMS – Organizația Mondială a Sănătății.

În urma dezbaterilor participanții și reprezentanții autorităților transmit un mesaj comun către toți consumatorii: Hrana este sigură în condițiile în care standardele siguranței alimentare din România sunt aliniate standardelor internaționale și respectate de la furcă la furculiță, pe tot parcursul lanțului alimentar.

Atât autoritățile cât și participanții au fost de acord că la susținerea siguranței alimentare participă toți actorii, în primul rând prin cunoașterea și respectarea standardelor și reglementărilor în vigoare, cât și prin aplicarea cu strictețe a acestora.
Consumatorul are la rândul lui responsabilitatea de a se informa și de a respecta regulile de bază privind igiena alimentară.

Federația Romalimenta  grupează totalitatea patronatelor din industria alimentară, alături de mari firme procesatoare, autohtone și multinaționale. Este vocea unitară a sectorului, cu reprezentativitate recunoscută juridic și semnatară a Contractului colectiv de muncă pe ramură.

Obiectivul major al federației este de a sprijini dezvoltarea rapidă a industriei alimentare în contextul pieței Uniunii Europene.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod