Risipa mare in Sanatate



Pentru a impiedica risipa de fonduri, unele spitale ar trebui inchise, iar in altele ar trebui redus in continuare numarul de paturi.

Pentru a economisi bani, sugestia Bancii Mondiale este ca bolnavii din Romania sa fie internati mult mai putine zile decat in momentul de fata.

Cheltuieli prea mari cu masa si cazarea

In continuare, Romania are una dintre cele mai ridicate rate de internare din lume, ceea ce inseamna ca bolnavii sunt tinuti mult timp in spital si tratati ineficient.

Cu cat sunt spitalizati mai mult, cu atat institutia pierde resurse, intrucat spitalizarea implica cheltuieli de cazare, masa si utilitati, atrage atentia Banca Mondiala.

„Vom avea mult de reformat pana cand vom asista la o performanta a managerilor”, a spus ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Daca vor fi inchise unitatile cu 60.000 de paturi, se vor face economii anuale de 480 de milioane de dolari, iar daca se transfera catre caminele de batrani cele 15.000 de paturi care sunt in plus in spitale, se mai pun de-o parte 47,8 milioane de dolari.

Datorita banilor acumulati, bolnavii ar putea fi tratati mai bine, iar ambulatoriile ar putea fi renovate. „Anul viitor, vom cheltui mai multi bani pentru asistenta primara decat pentru spitale”, a mai spus ministrul.

29.000 de paturi, deja eliminate

Pana acum, Ministerul Sanatatii a redus in doua randuri numarul de paturi.
In prima etapa au fost eliminate 20.000 de paturi, apoi inca 9.000.

„Dar numarul de paturi poate fi redus in continuare”, sugereaza concluziile BM. Costul total al restructurarii spitalelor se va ridica la aproximativ 2,1 miliarde de dolari.

O alta recomandare a Bancii Mondiale pentru sistemul medical romanesc care acum trece printr-o perioada de tranzitie este infiintarea unor holdinguri spitalicesti.

Daca vor fi facute aceste economii, ar putea creste si cheltuielile pentru sanatate pe cap de locuitor.
Raportul Bancii Mondiale mai consemneaza faptul ca strategia guvernului de a creste cheltuielile cu sanatatea la 5% din PIB sau chiar mai mult, pana in 2008, reprezinta o estimare prudenta a veniturilor si o tendinta spre care s-au indreptat si alte tari din UE, cum ar fi Slovenia, Grecia, Portugalia.

Sugestii

Recomandari ale Bancii Mondiale

> Cresterea fondurilor pentru ambulatoriu

> Restructurarea spitalelor

> Micsorarea numarului de paturi din unitatile sanitare

> Extinderea taxelor pentru produsele nesanatoase: tutun, zahar rafinat, sare

> Simplificarea structurii spitalelor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod