Rezidentiatul, redus cu un an pentru 36 de specializari

Facebook Twitter Comenteaza
Rezidentiatul, redus cu un an pentru 36 de specializari

Medicii vor avea nevoie de mai putini ani pentru a se titulariza intr-o specialitate, incepand cu concursul din acest an, informeaza Ministerul Sanatatii.

 

Conform noului Ordin al ministrului Sanatatii, OMS 1041/16.07.2010, publicat in MO nr. 0515 din 23 iulie 2010, din 59 de specialitati medicale, a fost redusa durata de pregatire cu 1 an in cazul a 36, in majoritate specialitati medicale sau paraclinice.

„Am scutit astfel 36 de ani pentru pregatirea in specialitate. Avem doua avantaje prin aplicarea noilor prevederi.

In primul rand vom obtine formarea mai rapida a medicilor specialisti care intra sa lucreze in spitalele din Romania, pe de alta parte venim in sprijinul medicilor care nu vor mai fi nevoiti sa astepte ani intregi pentru a putea profesa. De asemenea, prin aceste masuri ne vom alinia si noi prevederilor europene, conform Directivelor in vigoare”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Ministrul precizeaza ca cea mai scurta durata de pregatire in specialitate a ramas 3 ani, iar cea mai lunga perioada este de 6 ani si ca nu va mai exista Rezidentiat cu durata de 7 ani.
Conform normelor vechi, ca sa obtina specializari in chirurgie generala, chirurgie cardiovasculara si neurochirurgie, medicii erau nevoiti ca, dupa cei 6 ani de pregatire universitara, sa mai invate, in plus, inca 7 ani. In prezent, pentru a obtine aceste specializari durata de pregatire este de 6 ani.

"Anul acesta concursul de Rezidentiat va avea loc in data de 21 noiembrie. Metodologia de desfasurare a concursului va fi publicata saptamana viitoare. Raportat la anul trecut, nu vor exista modificari in ceea ce priveste bibliografia sau locul de desfasurare a concursului",
adauga ministrul Sanatatii.

 

Vezi AICI lista completa a specializatilor!

 

Credit foto: Mediafax

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod