Protocol de implementare a sistemului de factoring in Sanatate

Ministerul Sanatatii ar putea definitiva saptamana viitoare un Protocol cu producatorii, distribuitorii, farmacistii si cu institutiile bancare pentru implementarea sistemului de factoring.
In acest sens, astazi, 4 septembrie, dr. Ion Bazac, ministrul Sanatatii si  reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate s-au intalnit cu producatorii, distribuitorii si farmacistii din sistem. La aceasta intalnire au fost prezenti si reprezentantii Ministerului de Finante si cei ai unor banci care desfasoara operatiuni in sistemul de factoring.

Ministrul Sanatatii a cerut ca pana la data de 12 septembrie un grup de lucru format din toti actorii implicati in acest proces sa elaboreze un proiect de Protocol prin care sa fie stabilit mecanismul de scontare a facturilor in sistem.
Mecanismul trebuie sa tina seama de bugetul alocat Fondului Unic National de Asigurari de Sanatate si de decalarea platii facturilor la programele nationale de sanatate de la 30 la 90 de zile, iar la farmacii de la 60 la 120 de zile.

Protocolul va prevede ca scontarea sa se faca direct intre farmacii si banci, acestea din urma acceptand la plata doar facturile validate de casele de asigurari de sanatate.

Ministrul Sanatatii a declarat ca implementarea sistemului de factoring in Sanatate reprezinta in prezent singura solutie de deblocare a platilor si este unica modalitate prin care se poate realiza o infuzie de lichiditate la nivelul societatilor comerciale care opereaza in sistem.
De asemenea, factoringul institutional va da posibilitatea autoritatilor sanitare sa realizeze o redistribuire a fondurile astfel incat sa poata fi finantata asistenta primara si cea spitaliceasca.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod