Programul de Burse Naționale L’Oréal UNESCO „Pentru Femeile din Știinţă” și-a anunțat câștigătoarele celei de-a șasea ediții

Pe 13 mai, la Biblioteca Centrală Universitară, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătoarelor celei de-a șasea ediții a programului de Burse Naționale L’Oréal UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţă".

Mihaela ALDEA (Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca) și Alida GABOR-TIMAR (Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Știinta și Ingineria Mediului, Cluj-Napoca) au fost desemnate câștigătoarele celor doua burse pentru cercetare în domeniul Științelor Vieții, respectiv Științelor Fizice, fiecare în valoare de 42.000 lei.

Mihaela ALDEA, 26 de ani, câștigatoarea secțiunii Științele Vieții, este rezident în Oncologie Medicală la Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca și doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Proiectul său câștigător vizează “ Radiosensibilizarea celulelor tumorale din ariile hipoxice ale tumorilor cerebrale maligne prin asocierea dintre nitroimidazoli si nanoparticule de aur”.

„Tumorile cerebrale maligne sunt unele dintre cele mai agresive tipuri de cancer; în ciuda progreselor multidisciplinare, supraviețuirea la 5 ani a rămas sub 10%, durata medie de supraviețuire a acestor pacienți rareori depășind 15 luni.

Simpla creștere tumorală locală este suficientă pentru a cauza decesul pacientului. Proiectul meu propune un protocol terapeutic inovator de eliminare a celulelor tumorale cerebrale rezistente, pentru a aduce o îmbunătățire a tratamentului pacienților, aflați de cele mai multe ori în fața unui diagnostic letal. Pentru acesti pacienți, descoperirea de noi terapii se impune atâta timp cât supraviețuirea lor se măsoară în luni de la diagnostic. Si chiar dacă în ciuda tuturor terapiilor propuse până în prezent aportul terapeutic a fost modest, pentru acești pacienți fiecare lună în plus contează. Cu ajutorul bursei oferite de L’Oreal – UNESCO, ducerea la bun sfârșit a proiectului pe care l-am propus poate reprezenta un pas important în obținerea de rezultate superioare terapiei actuale din tumorile cerebrale maligne.”, a declarat Mihaela Aldea.

Alida GABOR-TIMAR, 32 de ani, câștigatoarea secțiunii Științele Fizice, este lector universitar, Facultatea de Știinta și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și cercetător științific I, Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe al Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Proiectul său câștigător a vizat  “Investigaţii fundamentale asupra proprietăţilor luminescente a cristalelor de cuarţ din medii sedimentare variate în scopul dezvoltării de noi protocoale de datare absolută”.

„Domeniul geologic este principalul beneficiar al posibilităţilor de determinare a vârstei prin luminescenţă. Cercetările vizate vor avansa investigațiile grupului nostru pentru dezvoltarea unor noi protocoale de datare, având potenţialul de a contribui implicit astfel la o mai bună întelegere a schimbărilor climatice sau a migratiei hominizilor şi genului Homo în trecut. Mi-am dorit această bursă pentru a-mi susţine financiar cercetările mele şi experimentele tinerelor mele colege.

În cercetare ne îndrăgostim şi ne agăţăm câteodată de o idee, pentru simplitatea şi frumuseţea ei. Trebuie să recunosc că motivul principal pentru care mi-am doritc această bursă rezidă din frumuseţea ideii (susţinerea femeilor din cercetare) de la care ea a plecat." a declarat Alida Gabor-Timar.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod