Prima operatie asistata robotic din Romania s-a incheiat cu succes

O tanara de 26 de ani care avea nevoie de implantarea unei proteze in sold a fost operata prin chirurgie robotica de o echipa mixta de medici din Romania, Austria si Belgia. Este prima interventie de acest gen din Romania.
Potrivit medicilor, operatia a durat aproximativ o ora si a constat in implantarea unei proteze in sold, tanara suferind de o afectiune cronica de peste cinci ani. "Interventia a decurs foarte bine si s-a incheiat cu un succes maxim, beneficiul pentru pacienta fiind precizia cu care a fost implantata proteza datorita chirurgiei asistata robotic in raport cu chirurgia clasica", a declarat dr. Paul Botez, s,eful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Recuperare din Iasi.

Acesta a adaugat ca evolutia pacientei este foarte buna, rezultatele testelor postoperatorii demonstrand acest lucru.
Interventia chirurgicala a fost transmisa in direct in amfiteatrul spitalului iesean, unde s-au aflat parintii fetei, medici si studenti din tara sau din strainatate. Pentru efectuarea operatiei au fost aduse echipamente din Austria si Belgia, care urmeaza sa fie returnate.

"Chirurgia robotica reprezinta o metoda de a opera care presupune introducerea unui dispozitiv computerizat in interactiunea chirurg-pacient, dispozitiv care realizeaza actiuni ce pana atunci erau atribuite in exclusivitate chirurgului (ex.
manipularea tesuturilor, controlul instrumentelor etc.). Robotii chirurgicali nu reprezinta un mecanism umanoid care sa inlocuiasca chirurgul, ci doar instrumente sofisticate si performante care permit chirurgului sa execute procedee si proceduri de o complexitate crescuta. Chirurgul “coordonator” se afla la o consola in timp ce bratele active ale robotului „executant” sunt la nivelul pacientului, distanta putand fi de la cativa metri (in mod obisnuit, in sala de operatie) pana la 4000 km (J Marescaux aflat la consola chirurgicala in New York, iar pacientul in Strasbourg)
", explica pentru TopSanatate.ro Prof.
Dr. Irinel Popescu, director al "Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic" de la Institutul Clinic Fundeni.

Citeste si
Chirurgia robotica: mai putina durere si o recuperare rapida
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod